Extrémne monitorované dieťa: o čo ide?

Redakcia | 30. november 2017
Extrémne monitorované dieťa: o čo ide?

V dobe technológií nie je žiadny problém monitorovať kohokoľvek a čokoľvek, naše deti nevynímajúc. Zašlo to už do takej podoby, že v zahraničí zaviedli výraz extrémne monitorované dieťa.

Bábätká sa monitorujú ešte pred narodením

Rodičia dnes môžu mať deti pod kontrolou lepšie ako kedykoľvek predtým – od tlkotu ich srdca ešte v maternici, po monitorovanie ich pohybu vďaka čipu v mobile, alebo dokonca v tele. Chvíľa, kedy sa rodičia po prvýkrát ocitnú sami s bábätkom, je pre mnohých z nich desivá.

Obrovský pocit zodpovednosti strieda strach z toho, že sa dieťa nevyvíja (nespí, neje, neciká), ako by malo. Dieťa sa, navyše, prudko vyvíja a u niektorých trvá dlhšie ako rok, než sa ich spacie a ďalšie návyky ustália.

Stráženie bábätka technológiami?

Je teda pochopiteľné, že rodičia radi siahajú po produktoch, ktoré im sľubujú stráženie ich pokladu. V súčasnosti už existuje senzor v plienke, ktorý pošle rodičom SMS, ak sa dieťa pokaká. Najnovšie produkty, ako je Mimo, Owlet alebo Sproutling sledujú teplotu dojčaťa, jeho dych, polohu a dokonca aj teplotu a osvetlenie v miestnosti.

U dojčiat skutočne existuje riziko náhleho úmrtia dieťaťa, včasná pomoc toto riziko znižuje. To je tiež pre rad matiek dôvod, prečo monitor dychu používajú. Ďalšie pozitívum je, že sa mamičky vďaka týmto pomôckam môžu cítiť viac v pokoji a neprenášajú toľko úzkosti na dieťa.

Negatívom určite je, že sa matka viac spolieha na techniku, ​​ako na vlastné inštinkty. Môže ju to, paradoxne, od dieťaťa viac odpojiť. Môže sa totiž stať, že kvôli prehnanému spoliehaniu sa na reč čísel nevenujú rodičia toľko pozornosti jemným signálom, ktorými sa deti spočiatku snažia komunikovať.

Pre bábätko je dôležitý osobný kontakt

Ako niektorí odborníci varujú, technológia môže rodičov zvádzať, pretože sa budú spoliehať na to, že na potreby dieťaťa myslí niekto iný. Navyše, je to technologická záležitosť, takže by sa mohlo zdať, že prístroj odvedie lepšiu prácu, ako nedokonalé ľudské oko alebo ucho.

Prečo chodiť do vedľajšej miestnosti kontrolovať dieťa, keď na monitore jasne vidím, že spí? A prečo za ním chodiť, keď sa zobudí a môžeme ho upokojiť prostredníctvom mikrofónu?

Takéto zmýšľanie však nie je správne a spoliehať sa iba na techniku pri starostlivosti o dieťa je veľmi nezodpovedné.

Dieťa v prvom rade potrebuje lásku a ľudskú náklonnosť. To, že nebude prebalené do minúty, ako sa pociká, zvládne s úsmevom, pokiaľ má pri sebe rodičov, ktorí ho milujú nadovšetko a vedia to aj prejaviť emóciami a dotykmi.

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: