Dobrodružstvo života sa začína: Prečo nie je ako bábo z reklamy?

PaedDr. Dagmar Baluchová | 20. október 2016
novorodenec preco nie pekny

Nejedna mamička býva v prvých okamihoch po tom, čo jej priložia jej práve narodené bábätko, prekvapená tým, ako vyzerá. Toto má byť to bucľaté, ružové, voňavučké dieťatko, na ktoré sa toľké mesiace tešila? Prvotné zdanie je však klamlivé a vzhľad novorodenca zakrátko prejde výraznými zmenami.

Koža novorodenca

Farba kože je odrazom cirkulačných zmien a môže sa veľmi rýchlo meniť. Zdravý donosený novorodenec je ružový, dobre prekrvený. „Namodralé sfarbenie okolia úst a končatín – dlaní a chodidiel (tzv. cyanóza) je normálnym prejavom, ak sú ostatné časti tela ružové. Táto akrálna cyanóza je spôsobená zúžením ciev v dôsledku zmeny teploty novorodenca po vybavení.“
Koža je v maternici chránená bielym mazivom, ktoré môže pretrvať aj v prvých hodinách po pôrode, a to najmä na hlavičke, za ušami, v podpaží a slabinách. Lanugo – drobné chĺpky, sú aj po narodení typické pre predčasne narodené deti a novorodencov tmavých rás. Zvyčajne sa nachádzajú na chrbte, ramenách, končatinách, spontánne miznú v dojčenskom veku.

„Ani škvrny či vyrážky nemusia rodičov strašiť, vo väčšine prípadov samy ustúpia, rovnako ako lúpanie pokožky,“ hovorí Dr. Virágová.

Materské znamienka u novorodencov (névy)

Bývajú u novorodencov veľmi časté – väčšinou sú charakteru hemangiómov – najčastejšie sa vyskytujú ako červené fliačiky na horných viečkach, čele, nose a vo vlasatej časti hlavičky. Na záhlaví sú prítomné až u 50 % novorodencov, miznú postupne asi do roka.
Ďalšie typy: 
  • modré (tzv. mongolské škvrny) – sú typické u novorodencov tmavej pleti, nachádzajú sa zvyčajne v driekovej oblasti, u niekoho vymiznú do 1 roka, u iných pretrvávajú po celý život;
  • nevus flameus - tzv. oheň – je vrodeným rozšírením ciev červenej farby väčšieho rozsahu, ostáva natrvalo;
  • milia – drobné biele škvrnky veľkosti asi špendíkovej hlavičky na nošteku a jeho okolí, sú to upchaté potné žliazky, ktoré postupne spontánne ustúpia;
  • toxický novorodenecký exantém – veľmi častá vyrážka, ktorá sa objaví 2 až 5 dní po pôrode. Môže byť ako červená škvrna, alebo aj väčšieho rozsahu, pričom môže mať bielu vyrážku, prípadne je navyše naplnená tekutinou, takže pripomína hnisavú vyrážku. Nevyžaduje liečenie, spontánne ustúpi.
Prečítajte si: Hemangióm

Hlavička novorodenca

Môže mať neobvyklý tvar. Prečo? „Takáto deformácia býva spôsobená uložením hlavičky v maternici alebo tlakom v pôrodných cestách. Tento stav sa zvykne v priebehu niekoľkých dní či týždňov upraviť.“

Kosti lebky nie sú u novorodencov zrastené, počas spontánneho pôrodu sa podsúvajú a švy osifikujú (kostnatejú) postupne, až do dospelosti. Priestor medzi čelovou kosťou a temennými kosťami sa nazýva veľká fontanela, medzi temennými a záhlavnou kosťou je malá fontanela. Veľká fontanela  sa uzavrie okolo 18. mesiaca veku dieťaťa. 

Oči novorodenca

Každý novorodenec ich má šedomodré. Do skutočnej farby „sa vyfarbia“ až okolo pol roka veku. Pohyby očí v tomto veku nie sú koordinované, preto často pozorujeme škúlenie. Rodičia však kvôli tomu vôbec nemusia zvažovať návštevu očného lekára. Škúlenie u väčšiny detí samo ustúpi. Zrak je u novorodenca prítomný, ale obmedzený na reakciu svetlo-tma. Viečka bývajú u novorodencov po pôrode takmer vždy napuchnuté.

Nos novorodenca

V dôsledku abnormálneho tlaku počas pôrodu býva často asymetrický, postupne sa jeho tvar upraví. Je však nutné presvedčiť sa o jeho priechodnosti.

Ústa

Po narodení lekár prehliada podnebie, s cieľom vylúčiť rázštepové chyby. Na ďasnách sa môžu nachádzať tzv. retenčné cystičky, vzácne sa môžu vyskytnúť aj zúbky.

Jazyk

U niektorých novorodencov býva pod jazykom uzdička. Krátka uzdička prekáža pri dojčení, môže taktiež spôsobiť obmedzenie pri rozprávaní, preto je nutné ju incidovať čiže jazýček podstrihnúť.

Krk

Pre novorodencov je typický krátky krk. Po asymetrickej polohe plodu v maternici alebo pôrodných cestách môže byť skrátený sval – kývač, čo podmieni nesymetrické držanie hlavičky, a teda úklon hlavičky na niektorú stranu. Po ťažšom pôrode sa vzácne stáva, že dôjde k zakrvácaniu do kývača, čo tiež môže spôsobiť tzv. tortikolis (strnutie šije).

„K rutinnému vyšetreniu patrí aj vyšetrenie kľúčnych kostí, aby sa vylúčila zlomenina,“ pripomína pani primárka ďalší krok. „Zlomenina  kľúčnej kosti býva častejšia u veľkých detí, alebo po pôrode koncom pánvovým či po inštrumentárnych pôrodoch (kliešťami, vákumextraktorom). Často sa zistí až po 3 – 5 dňoch, kedy dochádza k novotvorbe kosti.“

Hrudník novorodenca

Pri prehliadke si lekár všíma jeho tvar – normálny, alebo asymetrický, eventuálne tzv. vtáčí (zašpicatený dopredu), vpáčený, ale aj možnú prítomnosť anomálií – počet bradaviek, symetria dýchania atď. U detí oboch pohlaví môžu byť prsia zdurené, dokonca sa z nich môže uvoľniť malé množstvo mlieka. Súvisí to so zvýšeným množstvom hormónov prijatých z organizmu matky. Stav sa sám upraví.

Chrbtica  a končatiny novoroednca

„Prehliadka chrbtice je zameraná na vylúčenie rázštepu, defektov stavcov. Pri vyšetrení končatín si všímame abnormality, zlomeniny, symetriu bedrových kĺbov a rýh na stehnách, pohyblivosť, postavenie končatín, členky – v dôsledku uloženia plodu v maternici pozorujeme zmenené postavenie, napr. tzv. kačacia alebo konská noha, vbočený alebo vybočený členok. Vyšetrujú sa aj bedrové kĺby kvôli vylúčeniu obmedzenej pohyblivosti alebo vykĺbenia.“ 

Odchýlky v počte a tvaroch prstov, možné zrasty článkov prstov alebo aj celých prstov sa môžu vyskytovať familiárne (s vrodenou predispozíciou). 

Genitálie novorodencov

U chlapcov sú fyziologické variácie vo veľkosti penisu, mieška i semenníkov. „Semenníky  nemusia byť úplne zostúpené, ak sa dieťa narodí pred 35. gestačným týždňom. V rámci vyšetrenia si všímame aj vyústenie močovej rúry. Pri anomálnom vyústení hovoríme o hypospádii.“

U dievčatiek  sa novorodenecký genitál môže líšiť od genitálu v neskorších mesiacoch, najmä u nedonosených, keď malé pysky a klitoris prečnievajú nad veľké pysky. 

Prečítajte si: Starostlivosť o novorodenca v kocke

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: