Nikotín, káva či alkohol počas dojčenia

Redakcia | 8. marec 2016

Bez ohľadu na to, či je dieťa dojčené alebo kŕmené umelým mliekom, mamička malého dojčaťa by rozhodne nemala fajčiť v prítomnosti dieťatka.

Vdychovanie cigaretového dymu dieťaťom žijúcim v zafajčenej domácnosti spôsobuje zvýšený výskyt zápalov dolných dýchacích ciest, zápalov stredného ucha, ako aj syndrómu náhleho úmrtia dojčaťa v spánku.

Zistilo sa, že nikotín potláča tvorbu hormónu prolaktínu, a tým aj tvorbu materského mlieka. Fajčiarky nielen kratšie dojčia, ale zároveň aj vyprodukujú približne o tretinu až polovicu menej mlieka než nefajčiace ženy. Takisto sa pozorovala nápadná súvislosť medzi fajčením dojčiacej matky a detskými kolikami (kŕčovitými bolesťami bruška s vytrvalým plačom), pričom na dosiahnutie tohto nepríjemného „účinku“ stačí mame vyfajčiť päť cigariet denne.

Ak chce mamička dojčiť a zároveň sa však nedokáže vzdať fajčenia, mala by sa prinajmenšom snažiť obmedziť intenzitu fajčenia na minimum (menej ako päť cigariet za deň) a zároveň prejsť na výrobky s nízkym obsahom nikotínu. Dojčiaca mamička by sa mala vyhýbať fajčeniu najmä v období dvoch hodín pred dojčením. Mamičkám, ktoré sa snažia prestať fajčiť, môžu pomôcť odvykacie nikotínové žuvačky alebo náplaste. Pri použití náplastí sa do organizmu dieťatka dostáva menej nikotínu než pri zaháňaní abstinenčných príznakov cigaretou. Výhodou odvykacích náhrad tabaku je aj to, že obsahujú len „čistý“ nikotín. V cigaretovom dyme je okrem nikotínu prítomných ďalších dvetisíc látok (napr. vysoko jedovatý oxid uhoľnatý), z ktorých mnohé sú pre dieťa škodlivé. Napriek nežiaducim vplyvom nikotínu na organizmus dieťaťa sa však mnohí autori domnievajú, že pozitívny prínos prirodzenej výživy je väčší než možné vedľajšie účinky nikotínu (teda materské mlieko fajčiacej ženy je pre dieťa ešte stále lepšie než mlieko umelé).

U mnohých národov sveta sa malé dávky alkoholu odporúčajú na podporu tvorby mlieka. Malé dávky vína alebo piva môžu skutočne vystresovanej mamičke pomôcť uvoľniť sa, a tak zvýšiť tvorbu materského mlieka. Napriek tomu, že malá dávka alkoholu má upokojujúce účinky, vystresovaným mamičkám odporúčame radšej iné relaxačné techniky (príjemnú hudbu, aromatický kúpeľ, jogu, autogénny tréning). Na druhej strane, vyššie dávky alkoholu potláčajú uvoľňovanie hormónu oxytocínu, a tým aj aktívne vypudzovanie vytvoreného mlieka.

Približne pol až jednu hodinu po požití alkoholu matkou sa výrazne zmení zápach mlieka, čo spôsobuje menej výdatné pitie bábätka. Predpokladá sa, že dlhotrvajúci prívod vyšších dávok alkoholu v mlieku pijúcej ženy môže negatívne ovplyvniť ďalší duševný a pohybový vývoj dieťatka. Počas dojčenia by sa mala mamička alkoholu úplne vyhýbať. Jeho umiernená konzumácia je prípustná, avšak, pitie väčších množstiev sa rozhodne považuje za nevhodné. Denná dávka alkoholu by u dojčiacej ženy nemala prekročiť množstvo 0,5 g/kg telesnej hmotnosti, čo u priemernej ženy predstavuje približne 50 ml likéru alebo dva decilitre vína alebo dve plechovky slabšieho piva.

Kofeín je jednou z najpopulárnejších psychoaktívnych látok na celom svete. Vyskytuje sa v káve, čaji, v rôznych „kolách“, ako aj mnohých iných potravinách. Ak mamička vypije za deň jeden, maximálne dva kofeínové nápoje, nemalo by to dieťatko výraznejšie ovplyvniť. Za väčší prísun kofeínu prostredníctvom materského mlieka sa vám však vaše bábätko môže „odmeniť“ nespavosťou, podráždenosťou a vytrvalým krikom.

Užívanie drog je počas dojčenia neprípustné. Niektoré drogy ako kokaín a fencyklidín hydrochlorid (PCP, angel dust) môžu dieťa intoxikovať (priotráviť). Iné látky ako napr. marihuana, heroín, amfetamín spôsobujú u dieťaťa celú paletu príznakov vrátane dráždivosti, nespavosti, vracania a trasu končatín. U dojčaťa sa takisto môže vyvinúť drogová závislosť.

SPRACOVANÉ PODĽA PUBLIKÁCIE: TAKMER VŠETKO O DOJČENÍ • AUTORI: MUDr. VICIANOVÁ, MUDr. DANIEL POLAKOVIČ, Doc. MUDr. MARTA BENEDOKOVÁ, PhD.

Môže vás zaujímať:

Dojčenie - radosť aj trápenie
Strava dojčiacej matky - 6 zásad pre dojčiace mamičky
Kedy sa nad dojčením netrápime?

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: