8 zásad úspešného dojčenia

Redakcia | 17. august 2018
8 zásad úspešného dojčenia

Dojčenie je praktické, ideálne pre matku i pre dieťa a je možné v podstate za každých okolností. Poznáte zásady dojčenia?

Mnohé pôrodnice prijali program Baby Friendly Hospital Iniciative (BFHI) – Nemocnice priateľské k deťom, ktorý rozhodne prispieva k vysokému percentu dojčených detí pri prepustení z pôrodnice. Práve táto Iniciatíva uvádza do života, okrem iného, i základné zásady dojčenia.

1. zásada dojčenia

Mamička (a jej najbližšie okolie) má byť vopred poučená o význame prirodzenej výživy, správnej technike dojčenia a pevne rozhodnutá dojčiť.

2. zásada dojčenia

Dieťa treba priložiť k prsníku v priebehu prvej polhodiny až hodiny po pôrode.

3. zásada dojčenia

Správna  technika dojčenia. Ukazuje sa, že minimálne 85 % problémov s dojčením je spojených práve s neznalosťou techniky dojčenia.

4. zásada dojčenia 

Dojčiť treba podľa záujmu dieťaťa, nie podľa presne stanoveného harmonogramu. Platí zásada, že dieťa má piť vtedy a tak často, ako samo chce. Neexistujú jednoznačné pravidlá, ako často by malo dieťa jesť – niektoré pijú 6-krát, iné aj 15-krát za deň. Treba si uvedomiť, že materské mlieko sa strávi rýchlejšie, preto dojče¬né dieťa pije častejšie ako dojča na umelom mlieku.

Krik nemusí vždy signalizovať, že je dieťa hladné...

Satie vlastných prstov je normálny vývojový prejav a slúži často ako úľava pri bolestiach bruška, alebo je zdrojom potešenia z oblasti úst. Satím prstov sa dieťa upokojovalo a „bavilo“ už počas vnútromaternicového života od 8. až 10. týždňa. Rovnako i pátrací reflex je známkou fyziologických prejavov dieťaťa a je chybou interpretovať ho vždy ako túžbu po potrave.

5. zásada dojčenia

Dieťa má piť dovtedy, kým sa dostatočne nenasýti. Časové limity - dojčenie so stopkami v rukách sú v súčasnosti prekonané. Treba sa riadiť záujmom dieťaťa.

Niektoré dieťa sa nasýti za desať minút, iné za štyridsať. Sú deti, ktoré vypijú celú dávku bez zastavenia, iné potrebujú prestávky. Je nesprávne odložiť dieťatko od prsníka, len čo po prvýkrát prestane piť. Treba ho nechať na prsníku oddýchnuť. Buď bude o chvíľu pokračovať v pití, alebo pustí bradavku, prípadne zaspí.

6. zásada dojčenia

Dojčené dieťa nemá poznať cumlík. Mamičky musia vedieť, že technika satia z cumlíka je úplne iná ako pri pití z prsníka. Z fľaše sa pije nielen inak, ale i ľahšie. Väčšina detí je z toho zmätená.

Preto, ak dojčenému dieťaťu z medicínskeho dôvodu treba podať tekutinu inak ako z prsníka, vyhneme sa cumlíku a použijeme lyžičku, striekačku alebo malý pohárik. 

7. zásada dojčenia

Dojčené dieťa neslobodno zbytočne dokrmovať. Je to jedna z najčastejších príčin predčasného odstavenia dieťaťa a zlyhania dojčenia. Je však zároveň aj najčastejším pochybením zdravotníkov.

8. zásada dojčenia

Pozor na falošné prekážky. Neuvedomujúc si skutočnú hodnotu prirodzenej výživy, v mnohých prípadoch zbytočne, bez medicínskeho opodstatnenia, len tak „pre istotu“ ukončia lekári laktáciu u plne dojčiacej matky.

Bolestivo naliate prsníky (retencia mlieka), upchatie mliekovodov s hromadením mlieka (sterilná mastitída), ba ani mastitída (bakteriálny zápal), nie sú dôvodom na ukončenie dojčenia. V súčasnosti máme na trhu antibiotiká, ktoré nie sú počas dojčenia kontraindikované. Je naozaj málo patologických stavov zo strany matky či dieťaťa, ktoré sú kontraindikáciou dojčenia.

Dôvodom na ukončenie dojčenia nie sú ani ochorenia matky, ako napr. bežné virózy či angína, infekcie uropoetického či gastrointestinálneho traktu.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: