Je správne neprerušiť dojčenie počas mamičkinej choroby?

Redakcia | 31. august 2017
Je správne neprerušiť dojčenie počas mamičkinej choroby?

Dojčiť či nedojčiť počas ochorenia matky? Prečítajte si názor odborníčky.

Vaša otázka:

Nedávno som niečo zjedla a mala som „prehánky“. Našťastie sa to rýchlo aj bez liečby upravilo, lenže mám malého synčeka (5,5 mesiaca), ktorého dojčím. Veľmi som sa vystrašila, ak by ma to neprešlo, mohla by som dieťa dojčiť aj tak? Ako riešiť takúto situáciu? Ak sa ešte raz takéto ťažkosti vyskytnú, rada by som pohotovo a správne reagovala.

Strava dojčiacej matky - 6 zásad pre dojčiace mamičky

Je vhodné, aby mamička pokračovala v dojčení počas choroby?

Na vašu otázku odpovedá MUDr. Katarína Vicianová, I. detská klinika DFNsP a LFUK: Bežné infekčné ochorenia či už horných alebo dolných dýchacích ciest, sliznice žalúdka (vracanie) či sliznice čreva (hnačky) nie sú dôvodom na ukončenie dojčenia.

Vo väčšine prípadov je už dieťatko beztak infikované ešte predtým, ako sa u mamičky prejavili klinické známky ochorenia. Naopak, tým, že mamička pokračuje v dojčení, chráni svoje dieťatko pred rozvojom ochorenia alebo zmierňuje jeho priebeh.

Materské mlieko má úžasné množstvo rôznych protiinfekčných, imunologických a imunomodulačných faktorov. Navyše obsahuje ochranné protilátky namierené proti mikroorganizmom, s ktorými mamička práve zápasí.

Typickým príkladom sú bežné virózy – chrípka a nádcha. No ani ochorenia zažívacieho traktu či infekcie močových ciest nie sú prekážkou dojčenia.

Výnimkou nie je ani ochorenie, prejavujúce sa tvorbou oparu na perách (vírus herpes simplex). Pri tejto infekcii by mala mamička nosiť rúšku, pokiaľ opar nezaschne.

Prečítajte si: Odborníčka radí: Smiem užívať magnézium počas dojčenia?

Základom ochrany dieťatka pred celým radom ochorení je umývanie rúk

Umývanie rúk je dôležité nielen pri ochorení mamičky, ale i pri bežnej každodennej starostlivosti o bábätko. No a nesmieme zabúdať na hygienu rúk ostatných členov rodiny. Práve hnačkové ochorenia sa prenášajú hlavne rukami.

Ak má mamička hnačkové ochorenie, musí dbať na dostatočný príjem tekutín a dodržiavať protihnačkovú diétu: nesladený slabý čierny čaj a neperlivú minerálku, suchšie slané pečivo, varenú ryžu, zemiaky, varenú mrkvu, jablká, banány, neskôr vývar z bieleho mäsa (kuracie, morčacie). O liečbe medikamentmi sa podľa závažnosti ochorenia treba poradiť  s lekárom.

ALKOHOL verzus DOJČENIE

Ako chutí materské mlieko? Záleží od toho, čo mamička zje!

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: