6 TIPOV, ako sa vyznať v detskom plači

Redakcia | 8. marec 2023
Ako sa vyznať v detskom plači

Deti plačú - to je fakt. Je to ich forma komunikácie s nami a je na nás, či dokážeme dešifrovať dôvod ich nespokojnosti. Tu je pár tipov.

Čo robiť, aby dieťa (0 – 6 mesiacov) plakalo čo najmenej:

1. SOM HLADNÝ

Obyčajne krátky plač, hlas je nízko položený. Niekedy však môže signalizovať, že vaše dieťa túži po pozornosti. 

Kŕmte ho podľa potreby. V časoch veľkých horúčav alebo počas silnej vykurovacej sezóny mu medzi dojčením ponúknite čistú prevarenú vodu.

2. NIEČO MA BOLÍ

Hlasný, silný nárek prichádzajúci znenazdajky. Hlas dieťaťa je vysoko položený, plač môže byť prerušovaný a po pauze ešte nástojčivejší. 

V prípade, že neviete, čo dieťa bolí, vylúčili ste koliku, reflux a nemôžete ho dlhší čas utíšiť, kontaktujte detského lekára.

Ako sa vyznať v detskom plači

3. SOM SÁM alebo NUDÍM SA:

Deti často plačú, ak im nevenujete dostatočnú pozornosť. Chcú sa nosiť na rukách, chcú aby ste sa im prihovárali, či maznali sa s nimi. Veľmi rýchlo prídu na to, že plač môže byť výborným „diaľkovým ovládaním“ na rodičov. Ak sa nudia, ich plač je nariekavý, nie príliš hlasný. 

Ak dieťa plače, čo najskôr ho vezmite na ruky. Ak si častejšie vyžaduje telesný kontakt, noste ho v šatke alebo nosiči. Prechádzajte sa alebo tancujte s ním na rukách.

4. SOM UNAVENÝ alebo NESPOKOJNÝ

Ak je dieťa unavené, je mu zima alebo teplo, vyjadrí to vytrvalým pomrnkávaním, jeho hlas je nosový.  V miestnosti, kde sa zdržiavate, udržiavajte primeranú teplotu a často kontrolujte, či dieťa nemá mokrú plienku.

5. ACH, TIE PLYNY

Plynatosť je veľmi častým dôvodom plaču u dojčiat, tento plač je veľmi typický – podráždený, hlasný a vytrvalý. 

Poraďte sa s pediatrom, no často neostáva nič iné, iba toto „obdobie“ prečkať.

6. JA SI IBA CHCEM POPLAKAŤ:

Obyčajne budete tento typ plaču počuť na konci dňa. Ak bolo vaše dieťatko celý deň „dobré“, na konci dňa sa potrebuje trochu uvoľniť a poriadne si poplakať.

Spievajte mu alebo pustite CD s upokojujúcou melódiou. Pokojne ho zaviňte do perinky a hojdajte, do hojdania zapojte aj partnera. Čo najčastejšie sa mu prihovárajte pokojným hlasom, hladkajte ho. Ak plače častejšie, môže pomôcť eliminácia ostrého svetla, silného či náhleho hluku či náhla zmena polohy. Tie deti doslova neznášajú.

Nezabudnite...

Každé dieťatko je jedinečné. Existujú medzi nimi individuálne rozdiely a aj pri rovnakých podmienkach niektoré plačú viac a iné zase menej. Tiež platí, že dieťa do jedného roka nikdy nemôžete rozmaznať láskou. Preto svojho drobčeka čo najčastejšie berte na ruky, láskajte ho, bozkávajte, pritúľte si ho, pretože tak mu ukazujete, ako veľmi ho ľúbite. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: