Príliš veľa stimulov deťom neprospieva

PHDR. ANDREA BARANOVSKÁ PHD | 22. marec 2023
Príliš veľa stimulov

Nesnažme sa zabrániť dieťaťu, aby plakalo. Pomáhame mu tak uvedomovať si, prečo vlastne plače, čo chce dosiahnuť a kedy ho nemá používať.

Plač nie je niečo, čomu sa treba za každú cenu vyhnúť. Je to prostriedok, ktorým dieťa a rodič spolu komunikujú. Prostredníctvom neho sa dieťa učí, že mu ostatní rozumejú a tiež prináša aj upokojenie.

Prečo deti plačú?

  • Deti často plačú večer pred spaním.
    Môže to byť reakcia na celý deň, potreba odreagovať sa, preto dieťa za každú cenu nechcite upokojiť. Dajte mu čas, aby sa upokojilo samo, prípadne mu len položte ruku na bruško, hlavičku, aby ju cítilo a ticho mu hmkajte. 
  • Deti plačú, keď sú unavené – keď potrebujú chvíľu oddychu.
    Preto je dobré mu vtedy poskytnúť tichý a pokojný priestor s čo najmenším počtom rušivých podnetov. Znovu pomáha telesná blízkosť rodiča a jeho tichý hlas a upokojujúci tón. 
  • Dieťa môže plačom reagovať aj na presýtenie podnetmi a frustráciu.
    Pri presýtení je potrebné stiahnuť sa zo stresujúceho prostredia niekde inde.
  • V prípade frustrovaného dieťaťa – ak sa mu niečo nedarí, alebo nedostane, čo chce – netreba brániť plaču, v žiadnom prípade mu netreba dať to, čo chce, len aby neplakalo. Pretože dieťa sa naučí, že plač je dobrým prostriedkom, aby dostalo to, čo chce a bude to neskôr využívať.

Je tiež veľmi dobré pomenovať emócie, ktoré dieťa prežíva, aby si ich postupne uvedomovalo a vedelo ich rozpoznať. Pomáha mu to tiež v sebaovládaní. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: