Ako pomôcť dieťatku zaspať?

Redakcia | 25. január 2022
Ako uspať bábätko

Dieťatko by sa malo kŕmiť, kúpať a ukladať spať v rovnaký čas.

Ako spoznáme, že je dieťa unavené a túži po spánku?

Hovorí sa, že keď „prepásnete“ signály, ktorými dieťa dáva najavo, že sa mu chce spinkať, bude jeho zaspávanie oveľa ťažšie. Dieťatko bude príliš unavené, mrzuté, plačlivé a jeho ukladanie na spánok nebude vôbec jednoduché. 

Malé deti komunikujú iba plačom, preto, ak sú uspokojené všetky ich potreby a napriek tomu  plačú, sú pravdepodobne unavené. Pomôcť v analýze vám môže tiež odvracanie pohľadu, pomalé satie mliečka, či zaťaté pästičky. 

Znaky únavy

U detí od tretieho mesiaca sú signály únavy o niečo jasnejšie. Dieťa zíva, často si trie očká, šúcha ušká, naťahuje vlásky.  

Batoľatá od jedného roka už zvyčajne ovládajú krátke slová, a preto bude komunikácia s nimi jednoduchšia. Vedia povedať, naznačiť, čo chcú. „Há- há“ či „búva“ vám dá jasnú odpoveď.

Ako pomôcť dieťatku zaspať

Platí niekoľko odporúčaní či tipov, ako pomôcť dieťatku jednoduchšie navodiť spánok. Tomu večernému, tak ako sme už spomenuli, môže predchádzať tradičný kúpeľ.

Spravte postupne z nočného spánku dôležitý rituál. Deti majú rady pravidelnosť, cítia sa tak bezpečne a isto. Teplá voda dieťatko príjemne unaví, potom ho môžete jemne pomasírovať. Nasleduje papanie a poláskanie. Môžete bábätko jemne húpať, zaspievať mu uspávanku alebo pustiť príjemnú hudbu. 

Dieťatko by sa malo kŕmiť, kúpať a ukladať spať v rovnaký čas

Ideálne okolo 18. – 20. hodiny. Pri starších detičkách môžete do rituálov zapojiť napríklad uspávanie najobľúbenejšej hračky. Počas dňa i pred večerným spánkom sa vyhnite pohybovým a príliš rozrušujúcim aktivitám. Prečítajte dieťaťu rozprávku, zatemnite okná a nerozsvecujte žiadne svetielka, pokiaľ to nie je nevyhnutné. 

Tip MAMA a ja

Dieťatko veľmi intenzívne vníma a cíti aj pocity mamičky. Ak budete vystresovaná, unavená a nervózna, prenesiete svoje pocity aj na dieťatko. Preto sa snažte uvoľniť a uspávajte svoje dieťatko vždy v pokojnej a pohodovej nálade. Kedykoľvek sa zobudí, buďte mu nablízku. Teória o vyplakaní sa pri samostatnom zaspávaní dávno neplatí. Dokonca môže dieťaťu, podľa najnovších štúdií, veľmi ublížiť.

TIP: Ak sa vám čokoľvek nezdá, vyskúšajte TEST: Prečo sa moje dieťa v noci budí? 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: