6 tipov ako upokojiť bábätko

Redakcia | 13. december 2017
6 tipov ako upokojiť bábätko

Každý rodič si praje mať zdravé a šťastné bábätko. Lenže do života drobčekov patrí nielen smiech, ale aj plač. Plač, ktorým dieťa dáva najavo nepohodu, smútok, obavu či hlad.

No existujú aj také bábätká, pri ktorých sa rodičia doslova natrápia, aby dieťatko upokojili a vyvolali mu úsmev na tvári. Ponúkame vám niekoľko tipov, ktorými ich poľahky upokojíte, lebo drobci ich jednoducho milujú.

Ako upokojiť bábätko?

Vyskúšajte nasledujúce rady.

Odstráňte najčastejšiu príčinu plaču

Prvou a najčastejšou príčinou nespokojnosti bábätka býva hlad. V tomto prípade je rada veľmi jednoduchá – ponúknuť dieťatku kvalitnú potravu na uspokojenie primárnej potreby – hladu. Mamičky, ktoré prvý polrok svoje dieťa výlučne dojčia, to majú pomerne jednoduché, „mliečnu kuchynku“ majú kedykoľvek a kdekoľvek k dispozícii.

Takže kŕmte podľa požiadaviek svojho dieťatka a zabudnite na hodinky. Okrem toho pripomíname, aby ste sa snažili čo najviac oddialiť podávanie prázdnych bezcenných kalórií v podobe sladkostí. Radšej majte vždy poruke kúsok ovocia či zeleniny. Navyše, ak sa vaše dieťa niekde vonku o zdravú maškrtu podelí, utvrdí sa v tom, že práve tie jeho maškrtky sú tie naj.

Vytvorte príjemnú atmosféru s pozitívnymi zážitkami

Viete, že teplota a vlhkosť vzduchu majú vplyv na to, ako dlho vaše dieťa spí, plače a je aktívne? Okrem toho aj mokrá plienka, ktorá začne chladiť, môže dieťatko uviesť do nepohody a svoju nespokojnosť prejaví plačom.

Preto svojho drobca kontrolujte, podľa potreby vymieňajte plienku a eliminujte pridruženú reakciu – zapareniny v plienkovej oblasti. Tie vedia potrápiť nielen dieťatko, ale aj nejednu mamičku. Dbajte tiež na primeranú teplotu miestnosti, v ktorej sa dieťa nachádza. Ak chcete vedieť, či je vášmu drobčekovi teplo, dotknite sa ho na zadnej strane krku.

Ak mu je priteplo, odoberte jednu vrstvu oblečenia, v opačnom prípade pridajte. Pozitívnym zážitkom ste pre svojho drobca vy, rodičia, preto sa mu vždy naplno venujte, rozprávajte, spievajte, recitujte, tancujte...Využite každú chvíľku, onedlho sa váš drobček začne osamostatňovať a bude uprednostňovať svojich vrstovníkov.

Lásku umocňujte častým kontaktom

Niektoré bábätká doslova neznášajú samotu. Hneď ako ich kdekoľvek položíte, okamžite otvoria oči a keď zistia, že sú samy, začnú plakať a neprestanú, kým ich opäť nevezmete na ruky. Je to úplne prirodzené, a tak vám to takto okato dávajú najavo.

Najšťastnejšie sa cítia iba vo vašej prítomnosti. Ak je taký aj váš drobček, vyskúšajte ho nosiť v šatke. Alebo sa ho pokúste utíšiť v náručí hojdaním na fitlopte.

Môžete ho naučiť aj obľúbený rituál masáže. Na masáž toho nepotrebujete veľa: miestnosť s primeranou teplotou, príjemnú hudbu, a namiesto špeciálnych masážnych olejčekov použite detský olej, ale pokojne postačí aj telové mliečko, na ktoré je váš drobček zvyknutý.

Masáž je pre bábätko príjemná

  • dotykom vyjadrujete svoju lásku k dieťatku
  • pomáha vytvárať puto medzi vami a bábätkom
  • mamičke, ktorá má obavy z manipulácie bábätka pomáha zvyknúť si na krehké zaobchádzanie s drobcom
  • je účinným spôsobom, ako upokojiť rozladené bábätko
  • pomáha uvoľniť napätie svalov

TIP MAMA a ja

Začnite masážou hlavičky, pomáha cirkulácii krvi v pokožke a zlepšuje prenos živín k vlasovému folikulu. Od hlavičky postupujte pomaly smerom k nožičkám. Dôležité je symetricky jemne masírovať obe strany tela. V miestnosti, kde bábätko masírujete musí byť teplo, a najmä, nenechajte sa nikým vyrušovať!

Pomôžte unavenému bábätku zaspať

Bábätká často plačú aj vtedy, keď sú priveľmi unavené a nevedia zaspať. Hlavným dôvodom bývajú vzrušujúce podnety, ktoré počas dňa zažíva a nechce stratiť ani chvíľku.

Ďalším dôvodom môže byť zmena prostredia, rituálu počas zaspávania, najmä ak niekam cestujete. V takejto situácii sa predovšetkým obrňte trpezlivosťou, počas zaspávania vyskúšajte stlmiť osvetlenie miestnosti, dieťatko zavinúť do zavinovačky, prípadne tenkej deky, priviňte si ho. Dobre funguje jemné pohojdávanie. Pozor, s bábätkom nikdy silno netraste!

Často pomáha aj to, keď si s drobcom spoločne ľahnete a jemne položíte svoju ruku na jeho chrbátik. Približne okolo 3. mesiaca si drobček obľúbi nejaký predmet, hračku (plienku, vankúšik, hračku s melódiou...), ktorú má spojenú s rituálom uspávania. Najmä pri cestovaní to nepodceňujte a nájdite pre to miesto medzi batožinou.

Cumlíky – zatracované i uznávané

Pri cumlíku by malo platiť pravidlo: kým sa dieťa nenaučí „poriadne sa nadojčiť“, cumlík by mal byť tabu. Ak je už dieťatko na prsník zvyknuté a býva často plačlivé, môžete mu ho skúsiť ponúknuť.

Ďalším pravidlom pri cmúľaní je to, aby ste ustriehli cmúľanie na primeraný čas. Na trhu je veľmi veľa rozmanitých cumľov, od gumených po silikónové, tvarovo prispôsobené detským ústam, ortodonticky sformované tak, aby deťom nekrivili prvé zúbky.

Posledným pravidlom pri cumlíkoch je fakt, aby ste ich nikdy, v žiadnom prípade nenamáčali, napr. do medu, ako to robili naše staré mamy! Pretože med je pre dieťa do 1. roka nevhodný a narobí neuveriteľné škody na chrupe vášho dieťatka. Taktiež je tabu „čistiť“ ho tým, že si ho vložíte do úst!

Z času na čas cumle vyvarte alebo vysterilizujte v parnom sterilizátore na fľaše. Čím je dieťatko menšie, robte to pravidelnejšie, v kratších intervaloch. Pravidelne cumlíky kontrolujte, pri akomkoľvek poškodení cumeľ vyhoďte a vymeňte za nový.

Odstráňte nepríjemné podnety

Existujú bábätká, ktoré oveľa častejšie vyľaká násilný podnet, môže to byť nepríjemný zvuk, ktorý nepoznajú, ale aj svetlo, prudké pohyby, ak sa s ním nehráte jemne. Ak máte takéhoto drobčeka, snažte sa vyhýbať všetkým ruchom, ktoré ho znervóznia a nakoniec aj rozplačú.

Napr. niektorých rozplače zapnutie mixéra. Ak je to strašiak vášho drobca, vyskúšajte mu situáciu vysvetliť, dieťatko vezmite na ruky, pritúľte si ho a ukážte mu, ako prístroj funguje.

Ak je napriek tomu dieťa vystrašené, požiadajte ocka, aby ho vzal do inej miestnosti, zatvoril dvere a spolu s drobcom sa ponoril do obľúbenej činnosti. Pri akomkoľvek rušivom podnete všeobecne pomáha upokojenie privinutím k sebe, miernym kolísaním a pokojné hovorenie na dieťatko, a samozrejme, vyhýbanie sa týmto rušivým podnetom.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: