Slovenské pôrodnice z pohľadu mamičiek - Trenčiansky kraj - 1. časť

Mgr. Martina Pašková | 29. apríl 2011

Ďalšia časť nášho seriálu o slovenských pôrodniciach, skúsenosti mamičiek a informácie, ktoré nám poskytli samotné pôrodnice.

Milé mamičky, vitajte pri treťom pokračovaní seriálu o slovenských pôrodniciach. V tomto i nasledujúcom prehľade sa budeme venovať pôrodniciam Trenčianskeho kraja. Keďže je ich v tomto regióne „až“ sedem, rozdelili sme článok na dve časti.

Aktuálne nakukneme za dvere pôrodníc v Trenčíne, Bánovciach nad Bebravou a Ilave a tak trošku netradične zaspomíname aj na pôrodnicu v Handlovej.

Nedá mi ju nespomenúť, pretože práve handlovskú pôrodnicu som si v minulom roku po zvážení všetkých pre a proti vybrala za miesto narodenia svojho syna. Napriek pomerne veľkej vzdialenosti od miesta môjho bydliska som sa rozhodla pre túto pôrodnicu a neľutujem.

Na handlovskú pôrodnicu som čítala iba pozitívne ohlasy a to bolo pre mňa rozhodujúce, pretože ako prvorodička som mala z pôrodu veľké obavy. Pár mesiacov pred 1. augustom, kedy sa môj Matyáško narodil, rekonštruovali novorodenecké oddelenie a tiež pôrodnú sálu. Všetko bolo nové, čisté a „zaváňalo“ príjemnou atmosférou. Pre mňa bol najdôležitejší prístup a podpora personálu. Handlovská pôrodnica bola malou pôrodnicou, kde vládla rodinná atmosféra. Veľmi som ocenila, že mohol byť manžel neustále pri mne, a to až do nášho odchodu z pôrodnice. Celému personálu patrí veľká vďaka, pretože do svojej práce vložili srdce a to sa prejavilo na ich prístupe k mamičkám i bábätkám. Je mi naozaj nesmierne ľúto, že sme prišli o takú výbornú pôrodnicu, do ktorej cestovali tehuľky i z veľmi vzdialených miest, pretože boli SPOKOJNÉ. Do našej výzvy sa zapojilo veľa mamičiek, ktoré rodili v handlovskej pôrodnici, tak vyberáme aspoň pár.

„Vybrala by som si túto pôrodnicu určite i po druhýkrát. Veľmi príjemný personál, zohraný tím a pekné prostredie, to všetko ma milo prekvapilo,“ píše mamička Erika. „I vzhľadom na to, že je to nemocnica, cítila som sa tam veľmi dobre. Rozhodne mal na tom nemalý podiel aj prístup personálu. Rodila som tam obe deti, staršiu dcérku Mišku v septembri 2006 a synčeka Daniela v júli 2009. V oboch prípadoch som sa stretla s veľkou profesionalitou a ľudskosťou, čo sa týka doktorov i sestričiek,“ to už je skúsenosť mamičky Michaely Bartovej. Mamička Zuzana tiež vyjadrila svoju spokojnosť: „...určite by som tam išla rodiť opäť a každému túto nemocnicu odporúčam.“ No to sme, milé mamičky, ešte nevedeli, že nám pôrodnicu zrušia. Tak snáď kompetentní ešte prehodnotia svoje kroky a my sa budeme môcť tešiť do handlovskej pôrodnice, s ktorou sme boli všetky spokojné."

Teraz však pokračujeme tradične a ideme sa pozrieť do pôrodníc, ktoré zatiaľ nezrušili. Pri porovnaní počtu pôrodov v roku 2009 s rokom 2001 možno konštatovať nárast medzi týmito obdobiami takmer o tisíc pôrodov. Takže i v tomto regióne možno uplatniť celoslovenský trend nárastu živonarodených detí za posledné obdobie, čo je pozitívne a my sa tešíme z každého nového obyvateľa.

Fakultná nemocnica Trenčín
Legionárska 28
911 71 Trenčín
Tel.: primár – 032/ 6566 203

Nemocnica Bánovce
– 3. Súkromná nemocnica s. r. o.
Hviezdoslavova 23/3
957 01 Bánovce nad Bebravou
Tel.: 038/ 76 24 202, mail:
gynekologia@nemocnicabn.sk

Nemocnica s poliklinikou Ilava, n.o.
Štúrova 3, 019 01 Ilava
Tel.: primár – 042/ 4667 333
mail: mstanik@nspilava.sk

 


 

Predpôrodná príprava

Informácie sa zídu vždy. Najmä pokiaľ ide o takú dôležitú vec, ako je príprava na pôrod a samotné narodenie bábätka. O to väčšiu hodnotu majú, ak sú poskytnuté vyškolenými a skúsenými odborníkmi. Tými bezpochyby sú i pôrodné asistentky, ktoré vo všetkých troch vybraných pôrodniciach vedú predpôrodné kurzy. Preto využite túto možnosť a prihláste sa na kurz, pokiaľ môžete.

V Trenčíne je kurz spojený i s cvičením a prihlásiť sa môžete u dvoch pôrodných asistentiek, u pani Mgr. Ševčíkovej a u pani Mgr. Duncovej na telefónnom čísle 032/ 6566 297. Cena za kurz je 20 Eur a prihlásiť sa môžete kedykoľvek počas tehotenstva. Takéhoto kurzu sa zúčastnila v Trenčíne i mamička Lenka Dadíková, ktorej sa minulý rok narodila dcéra Dominika. „Určite som bola spokojná. Informácie mi pomohli najmä po príchode domov, v období šestonedelia.“

V bánoveckej pôrodnici za takýto kurz zaplatíte 10 Eur, vedie ho certifikovaná pôrodná asistentka a stretnete sa s ňou päťkrát po jednej hodine. Prihlásiť sa môžete u pani Melcerovej na čísle 0904/ 019 333.

V Ilave je predpôrodný kurz vedený taktiež pôrodnou asistentkou, navštívite ho šesťkrát, za každú hodinu zaplatíte 3 Eurá a v prípade záujmu môžete kontaktovať pani Elenu Zápotočnú na čísle 0915/ 766 062. Bezpochyby sa vám zídu všetky informácie získané na kurze, pomôžu vám prežiť pôrod čo najpríjemnejšie, a tiež sa vám zídu v prvých dňoch starostlivosti o vaše bábätko.

 


 

Sprevádzajúce osoby

Pokiaľ sa mamička rozhodne, že chce mať pri sebe počas pôrodu niekoho blízkeho, bude jej to umožnené vo všetkých troch spomínaných pôrodniciach. Dokonca počas všetkých dôb pôrodných, nielen pri samotnom narodení bábätka. Je to niečo navyše, preto je táto služba spoplatnená. V Trenčíne si doprovod zaplatí 20 Eur, v Bánovciach nad Bebravou 6,60 Eur a v Ilave je to 17 Eur.

 


 

Rutinné postupy

Mamičky majúce obavy zo zákrokov, ktoré sa robia pred samotným porodením bábätka, môžeme ubezpečiť, že všetky tri pôrodnice tvrdia, že umožňujú svojim rodičkám tieto postupy odmietnuť. V trenčianskej pôrodnici robia klystír, nástrih hrádze i holenie, ale ako sme už písali, môžete všetko odmietnuť. Mamička Vierka: „Nástrih hrádze mi bol vykonaný, nepovažovala som to za niečo hrozné, práve naopak, keď to bolo v danej situácii potrebné, určite sa lekár správne rozhodol, bolesť som necítila.“ Lenka Kvačkajová bola najskôr prekvapená z reakcie sestričky. „S holením ma sestrička zaskočila, že ho treba, lebo som nebola dokonale oholená z domu pre veľké bruško. Napokon doktor povedal, že netreba.“ V bánoveckej pôrodnici klystír a holenie nepodstúpite, robia iba nástrih hrádze, ak si to situácia vyžaduje. Tak isto je to aj v pôrodnici v Ilave.

 


 

Výber personálu

V trenčianskej pôrodnici nemajú mamičky možnosť vybrať si k pôrodu personál a ani svojho pôrodníka. Táto pôrodnica neponúka ani možnosť rodiť len s pôrodnou asistentkou a neakceptujú tiež pôrodníka z iného zariadenia, ktorého by ste prípadne chceli mať pri pôrode. Bánovecká pôrodnica ponúka aspoň možnosť výberu pôrodníka, za ktorú sa neplatí. Tiež vám ale neumožnia vybrať si personál alebo priviezť si pôrodníka z iného zariadenia. Ilava je už o niečo zhovievavejšia. Dovolia vám vybrať si k pôrodu nielen pôrodníka ale i personál, avšak neakceptujú pôrodníka z inej nemocnice.

 


 

Prvá doba pôrodná

V prípade, ak vám, milé mamičky, odtečie plodová voda alebo sa výrazne skracuje interval medzi jednotlivými kontrakciami, neváhajte a zavolajte manželovi, partnerovi alebo komukoľvek, aby vás odviezol do pôrodnice. V pôrodnici v Bánovciach i v Ilave sa môžete počas prvej doby pôrodnej neobmedzene pohybovať, dokonca vám dovolia konzumovať nápoje a stravu. To môžu mnohé mamičky oceniť, nakoľko táto fáza pôrodu niekedy trvá i viac ako 10 hodín. Zvyčajne u prvorodičiek býva dlhšia a to, že nemusia byť celý čas na izbe, považujú za pozitívne. Trenčianska pôrodnica posudzuje situáciu podľa stavu rodičky, a keď je všetko v poriadku a nenastali žiadne komplikácie, môže sa mamička prechádzať a konzumovať nápoje. Všetky pôrodnice sa postupne snažia čo najviac ženám pôrod uľahčiť a ak sa dá, i spríjemniť. A na to využívajú rôzne pomôcky. Uvedené sú v prehľadnej tabuľke.

Druhá doba pôrodná

V zahraničí nie je ničím výnimočným rodiť v polohe, ktorá najviac vyhovuje rodičke. Pôrodné kreslá, stoličky, pôrod v polohe ležmo na boku alebo v podrepe, to všetko sú alternatívy, z ktorých si môže mamička vybrať. Na Slovensku je skôr opak pravdou. Ak by ste hľadali pôrodnicu, v ktorej môžete samy rozhodnúť o polohe počas druhej doby pôrodnej, asi by ste narazili na problém. Jedinými alternatívami sú u nás zatiaľ pôrod do vody a pôrod na polohovateľnom kresle. Možnosť využiť polohovateľné kreslo môžete iba v Trenčíne a v Ilave. Bánovce ponúkajú iba klasickú posteľ a samozrejme, ľubovoľnú polohu si nemôžete vybrať ani v jednej z týchto pôrodníc. V každej z nich vám však vyjdú v ústrety, ak budete žiadať o podanie epidurálnej analgézy. Podstatný rozdiel je však v sume, ktorú za ňu zaplatíte. V Trenčíne zaplatíte najviac, a to až 100 Eur, v bánoveckej pôrodnici je to 73 Eur a najlacnejšia je v tomto smere Ilava. Tam zaplatíte za epidurál „iba“ 30 Eur. O podanie analgézy musíte vopred požiadať, aby stihol personál pripraviť všetko potrebné a včas vám ju podať. Mamička Vierka rodila svoje prvé dieťa bez analgézy, počas druhého tehotenstva však začala túto možnosť zvažovať. „Pri druhom pôrode som zvažovala a začala som si zisťovať informácie, ako prebieha takýto pôrod a aké sú kladné a záporné účinky pri jej podaní.“

 


 

Novorodenec

Okrem toho, milé mamičky, že chystáte pre svoje bábätko výbavičku, oblečenie, postieľku a všetko potrebné, isto stojí za zváženie možnosť zabezpečiť pre neho vlastnú pupočníkovú krv. Všetky tri uvedené pôrodnice spolupracujú so spoločnosťou, ktorá na Slovensku možnosť odberu i uskladnenia pupočníkovej krvi zabezpečuje. Dobre si túto možnosť zvážte a najmä nezabudnite v prípade záujmu vopred informovať nemocničný personál, aby stihol zabezpečiť všetko potrebné na odber. Keď vám po pôrode prvýkrát ukážu vaše bábätko, opadne z vás všetka únava a zabudnete na bolesť, ktorú ste práve prežili. No a keď vám ho priložia, stáva sa z vás najšťastnejšia mamička pod slnkom. Všetky tri pôrodnice deklarujú priloženie bábätka hneď po narodení. Vaše skúsenosti sa však trochu líšia. „Dcérku mi hneď po narodení ukázali, potom ju zobrali na vyšetrenie, poutierali ju, obliekli a v zavinovačke mi ju doniesli a priložili na prsník,“ píše mamička Vierka. Inú skúsenosť má mamička Zuzka Krištofovičová, ktorá v septembri tohto roku priviedla v Trenčíne na svet dcérku Simonku. „Na bruško mi ju dali hneď po narodení, bol to nádherný pocit, priložená bola až neskôr.“ Mamičke Jane, ktorá rodila v bánoveckej pôrodnici, priložili bábätko tiež hneď po narodení, ale bolo to na základe jej požiadania. Preto neváhajte a ak tak neurobí samotný personál, dožadujte sa priloženia vášho bábätka samy. Je to pre vás i pre dieťatko dôležitý okamih.

Dojčenie

Materské mlieko predstavuje pre vaše bábätko to najlepšie, čo mu môžete ponúknuť. Žiadne umelé mliečka sa mu nevyrovnajú, nehovoriac o tom, že akt dojčenia vás ešte viac s vaším drobcom zblíži a pomôže medzi vami vytvoriť zvláštne puto. Niekedy bývajú začiatky ťažké a problémy s dojčením má veľa novopečených mamičiek. V prípade, ak budete mať akýkoľvek problém s dojčením, nebudete si vedieť dieťatko správne priložiť, nebude vedieť papať, budete mať málo mliečka alebo čokoľvek iné, obráťte sa na nemocničný personál so žiadosťou o pomoc. V uvedených pôrodniciach majú vyškolený personál, ktorý by vám mal v prípade potreby vedieť pomôcť a zodpovedať všetky vaše otázky. V Trenčíne vám požičajú i odsávačku, ak ju budete potrebovať. Všade majú digitálne váhy, na ktorých si môžete priebežne kontrolovať, ako vaše bábätko prospieva. V trenčianskej pôrodnici detičky v prípade potreby prikrmujú roztokom glukózy alebo umelým mliečkom podávaným lyžičkou, V Bánovciach a Ilave ešte aj striekačkou alebo fľašou. Negatívnu skúsenosť s novorodeneckým oddelením v Trenčíne má mamička Lenka Kvačkajová. „Čo ma veľmi zarazilo ihneď po pôrode, že mi nikto neprišiel pomôcť s priložením dieťatka na prsník. Skúšali sme to s manželom sami, no neúspešne. Dieťatko sa neskôr nevedelo prisať, veľmi plakávalo pri pokuse o dojčenie. Sestričky z novorodeneckého mi neboli ochotné pomôcť. Bolo to akoby nasilu. Je mi doteraz ľúto, ako sme sa pretrápili prvé dni života s mojím vytúženým dieťatkom.“ Naopak, spokojná tu bola mamička Zuzana Fuziková, ktorá má dve dcérky, Hanku a Magdalénku. „Všetky sestričky bez rozdielu boli veľmi ochotné a nápomocné. Už na pôrodnej sále mi ukázali, ako treba bábätko správne priložiť, neskôr ako ho treba prebaliť, čo treba v prvé dni sledovať.“

Izby na šestonedelí

Nie všetky slovenské pôrodnice majú prerobené, vynovené a vymaľované izby na oddelení šestonedelia, preto ak nie ste práve nenáročný typ, zvážte a prehodnoťte pri výbere pôrodnice i túto otázku. Predsa len, päť dní strávených v podmienkach, ktoré vám príliš nevyhovujú, neprispeje k vášmu vnútornému pokoju. Trenčianska pôrodnica má nadštandardnú izbu, ktorú môžete obývať spolu s rodinným príslušníkom za 35 Eur za noc. Výnimkou nie sú dve až tri mamičky na štandardných izbách a spoločné sociálne zariadenie. Vybavenie izieb nie je ničím zvláštne. Mamička Lenka Dadíková: „Na izbách boli postele, samozrejme postieľky pre detičky, kde sa aj prebaľovali, odkladacie tašky na špinavú bielizeň detí a na plienky.“ Návštevy môžete prijímať v trenčianskej pôrodnici v ľubovoľnom čase, ale iba vo vyhradených priestoroch. Pokiaľ máte zaplatenú nadštandardnú izbu, môžete vaše návštevy privítať priamo na izbe. Mamička Vierka: „Pri druhom pôrode v roku 2010 som už vedela, že pôrodnica ponúka nadštandardnú izbu, kde je televízor a sociálne zariadenie, pacientka je tam sama, má svoje súkromie. Toho času sa rekonštruovala ešte jedná taká izba, pacientky majú o ňu veľký záujem, rezervovať sa však nedá.“

Pôrodnica v Bánovciach nad Bebravou má tiež nadštandardnú izbu pre svoje mamičky. Zaplatíte za ňu 13,30 Eur za noc. Pokiaľ nemáte o takúto izbu záujem, budete na klasickej izbe buď sama, alebo s ešte jednou mamičkou. Sociálne zariadenia sú v tejto pôrodnici spoločné a vybavenie izieb štandardné. Návštevy môžete prijímať iba vo vymedzených priestoroch a sú časovo obmedzené. Mamička Jana: „Izba bola pekná, boli sme tam dve. Na jedinú nadštandardnú izbu som sa nedostala, lebo bola obsadená.“ Ilavská pôrodnica ponúka nadštandardnú izbu za 17 EUR za noc. Na ostatných izbách sú mamičky dve až tri a využívajú spoločné sociálne zariadenia. Návštevy na nadštandarde sú časovo neobmedzené a môžete ich prijímať priamo na izbe. V opačnej situácii je to presne naopak. S časovým obmedzením a len vo vyhradenej miestnosti. K otázke o vybavenosti izieb nám pôrodnica neposkytla žiadnu odpoveď, predpokladáme teda, že je to podobne ako v ostatných pôrodniciach.

Ďakujeme predovšetkým vám, milé mamičky, za to, že ste si našli čas a napísali nám svoje poznatky a skúsenosti. Ale tiež personálu uvedených pôrodníc za poskytnutie informácií, vďaka ktorým môžeme tento seriál uverejňovať. V nasledujúcom čísle zostaneme v Trenčianskom kraji, konkrétne v mestách Partizánske, Považská Bystrica, Prievidza a Myjava.

Držíme vám palce a prajeme krásne zážitky spojené s príchodom vášho drobčeka na svet.

 


 

Milé mamičky,

priviedli ste svojho potomka na svet práve v niektorej zo spomínaných pôrodníc? Chcete sa o svoje skúsenosti podeliť? Môžete tak urobiť priamo v diskusiách pod článkom. Vaše postrehy a skúsenosti pomôžu iným mamičkám - čakateľkám rozhodnúť sa pre tú správnu pôrodnicu, kde chcú porodiť svoje dieťatko.

Ďakujeme.

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: