Prvá menštruácia

redakcia | 4. marec 2011
Prvá menštruácia

Prvá menštruácia je míľnikom v živote každej dospievajúcej slečny. Ako jej však menštruácie vysvetliť?

„Mama, ja umieram!“ dobehla stonajúc 11-ročná Lucia. Mama sa najprv trochu aj zľakla, ale okamžite pochopila, čo sa deje... S úsmevom sa zahľadela na dcéru a zavolala ju do izby. Tam sa Lucka všetko po prvýkrát dozvedela. Dostala menštruáciu.

Raz jednoducho príde deň, kedy aj vaša dcéra vstúpi do „klubu žien“. Aby si v tú chvíľu nemyslela, že krvácanie je následkom choroby (napr. moja kamarátka bola presvedčená, že má rakovinu, bála sa to niekomu povedať a z omylu ju vyviedli až po niekoľkých týždňoch spolužiačky), treba ju na takúto vec pripraviť omnoho skôr.

Dievčatá v kruhu svojich spolužiačok a kamarátok počujú všeličo, najviac však dôverujú vám a práve vaše informácie považujú za smerodajné a dôveryhodné. Ak nie ste z tých mám, čo do 15 rokov kŕmia svoje deti rozprávkami o včeličkách a kvietkoch, iste sa vám začne zdôverovať i s inými problémami.

Ak dievča necíti v matke pochopenie a dôveru, nie je ľahké prezradiť jej svoje tajomstvá. Nejedno sa snažilo pred mamou prvú menštruáciu utajiť. Keď nastane chvíľa, v ktorej sa i ona stane ženou, využite príležitosť a vysvetlite jej menštruačný cyklus, dilemu s vložkami, či ich význam. Hovorte s ňou o týchto veciach celkom otvorene a prirodzene. Ak ukážete rozpaky, ktoré k podobným témam vôbec nepatria, dieťa pochopí, že je to tabu a nabudúce sa podobnej téme s vami vyhne.

Ako vysvetliť menštruácie školopovinnej slečne

Predtým, ako vysvetlíte dieťaťu menštruáciu, malo by byť oboznámené so základnými pojmami – maternica, spermia, vajíčko a pod., i procesom oplodnenia. Pri narodení má dievča vo svojich vaječníkoch už vytvorené všetky vajíčka – na celý svoj život. Keď príde do veku 11 až 14 rokov, vplyvom hormonálnych zmien vajíčka začínajú dozrievať.

Každý mesiac sa uvoľní jedno vajíčko a presúva sa z vaječníkov do dutiny maternice, pričom čaká na spermiu, ktorá by ho mohla oplodniť. Organizmus si v maternici zatiaľ buduje stielku – „hniezdo“ pre budúce bábätko. Dievča teda už v tomto veku môže počas pohlavného styku otehotnieť, ale ešte nie je fyzicky ani psychicky na materstvo pripravené.

Keď nedôjde k oplodneniu, vajíčko sa po niekoľkých dňoch vyplavuje von z tela spolu so stielkou maternice a spolu s nimi sa vyplaví aj trochu krvi. Po približne dvoch týždňoch od začiatku menštruácie sa uvoľňuje ďalšie vajíčko a celý tento proces sa opakuje. Preto sa menštruácia opakuje v približne 28 – 31-dňových cykloch. Trvá asi 5 dní.

Aj keď prvá menštruácia môže dievča zaskočiť, nemusí sa zľaknúť úbytku krvi, ten je počas tých približne piatich dní v množstve cca pol šálky. Počas prvých rokov však menštruácia nemusí byť pravidelná, jej cyklus môže byť kratší aj dlhší, rovnako ako jej intenzita i dĺžka trvania, môže dokonca aj vynechať. Keď sa hormonálne zmeny ustália, ustáli sa aj pravidelnejší cyklus a doba trvania menštruácie.

Ak máte k téme menštruácie akékoľvek otázky, alebo dotazy z oblasti gynekológie, využite možnosť obrátiť sa na poradňu gynekológa, kde vám vaše dotazy zodpovie Doc. MUDr. Jozef Záhumenský.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: