Narodeninová torta a oslava: aká a kedy?

Mgr. Ivana Majdová | 1. september 2016
Narodeninová torta a oslava: aká a kedy?

Malý Kristián má dnes jeden rôčik. Rodičia mu vystrojili párty, ako sa patrí. Vyzdobili byt, naznášali dobroty, Kristiána vyobliekali ako do módneho žurnálu. Nechápal ten zhon a čo sa dialo okolo neho, ale zo začiatku to bola vcelku psina. Kým prišli babky, dedovia a krstní rodičia, nemotorne načal parádnu polevu na torte a okvackal si pritom nové nohavice. Mama mu zakázala preskúmať malými prštekmi farebné chlebíčky. Potom sa do bytu postupne trúsili gratulanti. Kristián sa neúnavne schovával za mamine nohavice, lebo tých ľudí bolo zrazu priveľa. Každý z nich mu podával darček a dychtivo čakal, kedy ho Kristiánko rozbalí, a či práve jeho darček zaboduje. Pri treťom balíčku omotanom pestrou mašľou sa zrazu Kristiánko pustil maminej nohy a s kvikotom poďho do kuchyne pod stôl. A odtiaľ ho nevylákali ani na nové motorkové odrážadlo, ani na nafukovací bazénik. Prehovárali ho, otec hrozil, mame stekal pot po chrbte. Niektorí hostia sa zhovievavo usmievali, iní dali najavo sklamanie. Sviečku na torte sfúkla mama, oslava pokračovala bez oslávenca, lebo ten spokojne sedel zašitý pod stolom, cuckal si piškótku a šuchotal darčekovým papierom.

Ak nechcete podobné fiasko prežiť s tým vaším drobčekom, čítajte ďalej, lebo MAMA a ja vie, ako na to. 

Čo má drobček najradšej?

Nemajte obavy, nemusí byť vôbec nákladné urobiť z oslavy prvých narodenín vášho drobčeka príjemný zážitok.

Prvé narodeniny dieťatka sú v prvom rade niečím výnimočným hlavne pre jeho rodičov. Je to pre nich významný medzník. Ohliadnutie sa za posledným rokom ako za rokom bohatým na udalosti, s hrdosťou na to, ako sa bábätko vyvíjalo a radosťou z jeho pokrokov, ale aj s trošku ľútosti nad tým, že s prvými narodeninami sa z malého bábätka stáva čoraz samostatnejšia osobnosť.

Samozrejme, všetci rodičia chcú z prvých narodenín urobiť výnimočne pekný deň. Našťastie to ide celkom jednoducho. Jediné, čo pre to musíte urobiť, je porozmýšľať, čo má váš drobec najradšej.

Ako je to s darčekmi?

(Čítajte tiež: Darček k prvým narodeninám)

Farebné leporelo, hračka do vane alebo taká, ktorá vydáva zvuky či plyšové zvieratko nie sú hlavným cieľom oslavy. Majte na pamäti, že pre 12-mesačné dieťatko je oslava narodenín príliš abstraktný pojem. Je mu úplne jedno, čo sa oslavuje, ale to, že sa niečo oslavuje, si prirodzene všimne a teší sa z neobvyklej atmosféry dňa.

Neobvykle v tomto prípade ale neznamená úplne inak. To najpríjemnejšie pre malého oslávenca je, aby sa v dôverne známom prostredí dali realizovať jeho obľúbené činnosti. Majte na pamäti, že hlavne detičky, ktoré sú cez týždeň v jasliach alebo u opatrovateľky, ale aj tie najživšie detváky, ktoré stále dychtivo objavujú okolie, potrebujú počas dňa možnosť stiahnuť sa do úzadia.

Prvé narodeniny oslavujeme na etapy

Priveľa hostí (tak ako u Kristiána), staré mamy, dedkovia, mamine priateľky, kamoši z pieskoviska, s tým spojený hluk a nepokoj vyústia do preťaženia a predráždenia nervovej sústavy oslávenca. Dobrá nálada je zrazu fuč, ostane iba plač.

Kamaráti z pieskoviska

Radšej nech tam naďalej aj ostanú. Aj keď sa už vaše dieťatko začína zaujímať o detičky podobného veku, ako hostia by narobili viac škody ako úžitku. Lebo najdôležitejšie osoby v živote jednoročného dieťaťa sú stále mama a otec.

Osvedčené pravidlo: toľko hostí, koľko sviečok na torte, môže byť vodidlom k plánovaniu. Je pritom jedno, či ide o krstnú mamu alebo kamoša z ihriska. Viacero hostí pozvaných naraz preťažuje koncentračnú schopnosť drobca.

Hostí, ktorých by ste radi pozvali, preto radšej rozdeľte na niekoľko termínov.

Menej je niekedy viac

Ak nechcete, aby na oslave tiekli slzy, zrieknite sa nákladných príprav. Aj rodičia sa budú cítiť menej vystresovaní, keď nebudú musieť kvôli oslave zabezpečiť množstvo vecí. Pretože ak sa rodičia cítia príjemne a uvoľnene, harmónia sa prenesie i na ich dieťatko.

Rodičia, nezabudnite: dieťa je stredobodom oslavy, a nie vaše predstavy a sny o perfektnej narodeninovej oslave. Dôležité je, aby sa priebeh takéhoto dňa nelíšil od bežného, aby boli uspokojené všetky potreby dieťaťa v obvyklý čas (spanie, jedlo, hra). Hlavným mottom musí zostať: pokoj a harmónia.

S profesionálmi opatrne

Možno rozmýšľate osloviť profesionálov, ktorí zorganizujú program, súťaže, alebo detskú párty v „mekáči“. Vyčkajte radšej aspoň rok alebo aj dva, kým dieťa pochopí takýto zážitok a bude mať z neho ozajstnú radosť. Podobných príležitostí bude ešte kopec v škôlkarskom i mladšom školskom veku. Teraz dieťa ocení rodinnú atmosféru, kde mu venujete pozornosť a lásku.

Úskalia prvých narodenín z pohľadu vývinovej psychológie

Program: to, či prichystať pestrý program, závisí od vývinového stupňa dieťaťa. Dôležitým bodom je, či už samostatne chodí. Ak áno, potom to pravdepodobne bude chcieť využiť a neobsedí ticho na jednom mieste.

Pripravenosť na nové dojmy: koľko nových dojmov dieťatko unesie za jeden deň, aby ich dokázalo primerane spracovať, je veľmi individuálne. Sú bábätká, ktoré už v štyroch mesiacoch prejavujú živý záujem o neznáme veci a situácie, ale i také, ktoré sú aj v dvanástom mesiaci veľmi hanblivé a skôr utiahnuté. Taktiež deti rôzne reagujú na nové dojmy v pozitívnom i negatívnom význame.

Priskoro na klasickú oslavu:
Dieťa v tomto veku ešte nevníma časové súvislosti, neuvedomuje si ešte vlastné ja. To, že bude stredom pozornosti ho môže zneistiť, ba dokonca i vystrašiť. Menej temperamentné a bojazlivé detičky znepokojí už samotný fakt, že dom je zrazu plný ľudí, z ktorých možno niektorých ani dobre nepozná.

Tip MAMA a ja:
Zoberte svojho drobčeka do ZOO alebo na farmu so zvieratkami. Aj tie najhanblivejšie budú nadšene prštekom ukazovať na zvieratká, ktoré poznali doteraz iba z knižiek.

Druhé, tretie, štvrté narodeniny

Tak, a teraz už môžeme zrealizovať to, čo pred rokom ešte nebolo možné. Nič nebráni tomu, aby váš drobec svoje druhé narodeniny oslávil v kruhu kamarátov. Na prahu tretieho roku života si dieťatko oslavu narodenín môže pekne užiť, ak sa budete pridŕžať týchto rád:

  • Priestor na pohyb a vyvádzanie

Či už doma, v prenajatej miestnosti alebo vonku je potrebné rátať s voľným priestorom na bezpečné vybláznenie sa malých hostí. Potreba pohybu dvojročného dieťaťa je obrovská, riziko úrazu tiež. Keď sa oslavujú druhé narodeniny, sú plastový riad a umývateľné obrusy samozrejmosťou.

  • Koľko detí pozvať?

Počet závisí od podmienok, ktoré poskytuje bývanie. V bežnom panelákovom byte môže šantiť max. 6 detí. Rodinný dom so záhradou pojme viac hostí, avšak je na hostiteľoch, či si na väčší počet šarvancov trúfnu. Ak pozývate viac detí, je určite vhodné dohodnúť sa so spriatelenými rodičmi na výpomoci pri dozore nad deťmi či spoluorganizácii programu. Lebo nie je dôležitý iba priestor, povinnosťou hostiteľa je zabezpečenie programu a dohliadanie na bezpečnosť a pokojný priebeh oslavy.

  • Pozvánky

Spolu s budúcim oslávencom vyrobte veselé pozvánky (aspoň týždeň pred akciou), tu sú naše tipy:

  • Klokan: z papiera vystihnite klokana. Z iného kusa papiera nalepte klokanovi na bruško vak. Do vaku zastrčte pozvánku s dátumom a časom.
  • Puzzle: na farebný papier nakreslite výrezy puzzle dielikov. Napíšte pozvánku, rozstrihajte ju podľa predkreslených čiar a dieliky vložte do obálky. Kto chce vedieť kedy a kde, musí najprv puzzle zložiť.
  • Truhlica s pokladom: na polovicu preložený papier nakreslite starodávnu truhlicu, dovnútra napíšte údaje o oslave a dokreslite šperky alebo použite trblietavú fixku či nálepky. Pozvite deti na dobrodružnú párty spojenú s hľadaním pirátskeho pokladu.

Podľa zamerania oslavy prispôsobte i pozvánky na: bosorácky večierok, barbie party a pod.

Program a možnosť voľby

Neprežeňte to s reťazou živých súťaží. Činnosti obmieňajte, zvoľte radšej také, v ktorých niet konkrétneho víťaza, lebo sa súťaží za spoločný cieľ. Deti, ktorým sa nepodarí ani raz zvíťaziť, by mohli zostať smutné. A smútok na oslavu nepatrí. Na konci oslavy môže každý účastník dostať malú sladkosť, magnetku, alebo spoločne vyrobenú spomienku na detskú oslavu (náramok z pomaľovaných cestovín, papierovú loďku a pod.).

Zariaďte po krajoch miestnosti i malé „hracie“ kútiky, napr. stolček s papiermi a ceruzkami, plastelínou, stolček s legom. Pre niektoré deti je potrebou „vypadnúť“ zo súťaže ešte pred jej skončením, aby si našli v kútiku trošku pokoja.

Dĺžka párty

V najlepšom treba prestať. Rodičom zúčastnených detí oznámime čas, kedy si po svojich šarvancov majú prísť. Zabránime tak preťaženiu detí, prílišnému rozblázneniu s následným plačom, prípadne úrazom, alebo vymýšľaniu z dlhej chvíle.

V tomto veku sú optimálne dvoj- až trojhodinové oslavy. Určite si od rodičov malých hostí vypýtajte telefonický kontakt, pre prípad, že by sa niečo stalo.

Stolček, prestri sa !

Deti milujú chuťovky, ktoré možno pojedať počas hry. Nezľahčujte si ale život hotovými dobrotami, polotovarmi a presolenými chuťovkami. Skúste ponúknuť na milých tanierikoch kúsky sezónneho ovocia a zeleniny. Aj malí bojovníci proti zelenine neodolajú pochúťke, ktorú práve chrúme ich kamarát. V teplých dňoch sa osvedčili koktejly z bieleho jogurtu s ovocím (banán, jahody, čučoriedky, maliny). Ak jednu tretinu jogurtu nahradíte minerálkou, vznikne osviežujúci nápoj, ktorý „vyčarí fúziky“ i dospelákom. Koktejl môžeme urobiť hustejší – s väčším podielom ovocia.  Potom stačí iba naliať ho do téglika, zastoknúť paličku, a aby vznikol nanuk, dať ho na niekoľko hodín do mraziaceho boxu.

Nezabudnite ani na pitný režim. Bublinkové, presladené nápoje na detskú párty nepatria. Radšej sami urobte alebo kúpte šťavy a nektáre bez konzervačných látok a umelých farbív. Aj čistá voda, ktorá je tou najlepšou alternatívou, bude pre deti atraktívna, ak do nej „žblnknete“ kocku ľadu so zamrznutou jahôdkou, ríbezľou alebo čučoriedkou.

Ak nemáte vlastný nápad, vyskúšajte naše recepty na sladké maškrty:

Jahody v čokoláde 

Suroviny: cca 20 pekných jahôd, horká čokoláda na varenie, 3 PL mlieka, 2 ČL masla
Vo vodnom kúpeli rozpustite na kúsky nalámanú čokoládu, premiešajte s mliekom a maslom. Jahody umyte a ich konce namáčajte v rozpustenej čokoláde. Opatrne ich poukladajte na papier na pečenie a nechajte stuhnúť v chladničke.

Myšky z hrušky

Suroviny: niekoľko väčších a menších hrušiek, klinčeky, pelendrek, mandle, kandizované ovocie
Ošúpané hrušky rozkrojené na polovice mamička poukladá na podnos. Zvyšok je na deťoch – kde má myška ušká, očká a ňufáčik, vedia všetky. Na užšiu časť zapichnite dve polovice ošúpanej mandle ako ušká, dva klinčeky ako očká, kúsok kandizovaného ovocia ako ňufáčik a pelendrek vám poslúži ako chvost.

Ovocná záhradka

Suroviny: 1 ananás, 25 pekných jahôd, niekoľko strapcov bieleho a modrého hrozna, drevené špajle
Na špajle striedavo ponapichujte bobuľky bieleho a modrého hrozna, kocky ananásu a jahodu.

Červíkov puding

Suroviny: vanilkový puding v prášku, želatínové červíky
Mamička uvarí vanilkový puding podľa návodu a naleje ho do priesvitných misiek. Budúci oslávenec ešte za tepla ozdobí každú misku červíkmi alebo inými gumovými potvorkami.

Zemiakové mini pizze 

(pre 6 osôb)
Suroviny: 6 veľkých v šupke uvarených zemiakov, 1 červená, 1 žltá a 1 zelená paprika, petržlenová vňať, 3 ČL rastlinného oleja, 1 PL paradajkového pretlaku, 1 ČL korenia na pizzu, 125 g salámu nakrájaného na kolieska, 12 kúskov syra Mini Babybel (predáva sa vo voskovom červenom obale)

Zemiaky uvarené v šupke nechajte vychladnú, ošúpte ich a pozdĺžne ich prekrojte. Papriky umyte a nakrájajte nadrobno. Petržlenovú vňať nasekajte nadrobno a premiešajte s nakrájanou paprikou. Plech na pečenie jemne potrite rastlinným olejom. Malé množstvo oleja premiešajte s paradajkovým pretlakom a korením na pizzu. Touto zmesou potrite každý zemiak, pokračujte plátkom salámu a kolieskami syra Babybel. Zapekajte pod grilom cca 4 – 5 minút.


Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: