Darček k prvým narodeninám

Mgr. Jarmila Hýroššová | 19. júl 2016
Darček k prvým narodeninám

Ste pozvaní na oslavu prvých narodenín bábätka a neviete, aký darček kúpiť na túto príležitosť? Ponúkame vám pár tipov.

Kurz plávania alebo cvičenia mamičiek s deťmi – tu môže dieťa zažiť veľa zábavy. Takéto kurzy bývajú pomerne drahé, a preto bude mamička nadšená takýmto nápadom.

Oblečenie – jeho kúpe by mal predchádzať rozhovor s rodičmi, lebo vek a tabuľky veľkostí nemusia byť vždy spoľahlivé, pretože sú od výrobcu k výrobcovi odlišné. Rodičia môžu mať aj iný vkus ako vy, preto by sa mohlo stať, že darček od vás nikdy neopustí stabilný prístav skrine.

Hračky z dreva - bývajú síce pomerne drahé, no zato veľmi stabilné a vyzerajú jednoducho skvele. Pre ročné dieťa je vhodný napr. vláčik s príslušenstvom alebo hračky na ťahanie či kocky.

Hudobné nástroje - práve v období od jedného roka deti rady experimentujú. Majú radosť, ak môžu počúvať rôzne zvuky a melódie, ale ak ich môžu aj samy vyprodukovať. Vhodný je napr. xylofón, trúbka, bubon či rapkáč.

Obrázkové knihy – sú obľúbené už od raného veku. Pomáhajú deťom pri osvojovaní si jazyka a otvárajú deťom obzory úplne nového sveta. Večer môže byť čítanie z nich krásnym harmonickým ukončením dňa.

Odrážadlá – autá, príp. trojkolky, na ktorých môže dieťa sedieť a voziť sa len odrážaním nohami. Nemusíte kupovať najdrahšie auto v obchode s hračkami. Treba si však všímať niektoré detaily: odrážadlo by nemalo byť príliš široké, aby aj menšie deti mohli na ňom pohodlne sedieť, okrem klaksóna bývajú v odrážadlách integrované aj iné maličkosti, ako napr. telefón, číselné koleso alebo odkladací priestor, ktorý možno otvárať na mieste sedadla.

Guľôčková trať – pre deti je fascinujúce vidieť, ako sa guľôčky kotúľajú dole po dráhe. Alternatívou pre chlapcov môže byť garáž pre autá, kde možno sledovať, ako sa autá kĺžu po trati.

Hračky do vody (loďky, vodný mlyn, prísavky na vaňu...), súprava do piesku (občas sa niektoré kúsky zabudnú v piesku alebo stratia, takže ich nikdy nie je dosť), drevené puzzle (s úchytkami) a iné.

Peniaze – sú obľúbeným darčekom najmä zo strany starých rodičov, ktorí už nemajú prehľad o tom, čo je a čo nie je pre ročné dieťa vhodné. Ide o investíciu do budúcnosti malého človiečika, čo v podstate ani nepôsobí ako darček, ale s istotou je dobre mienený a raz sa zíde.

Pri tejto príležitosti osláv môžete obdarovať aj mamičku – užila si toho s bábätkom počas jedného roka naozaj dosť. S darčekom určite rátať nebude – zaručene sa však každej maličkosti poteší. (Čo takto predplatiť jej časopis MAMA a ja na jeden rok?)

Darčeky, či už pre bábätká alebo pre dospelých, boli a budú vždy do určitej miery menším problémom. Napriek tomu obdarovanie spôsobuje radosť a je vyjadrením lásky.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: