Priberanie dojčeného dieťatka

Mgr. Mária Kopčíková, laktačná poradkyňa | 27. september 2023
Priberanie dojčeného dieťatka

Priberá moje dieťatko dostatočne? Naozaj ho netreba dokrmovať?

Priberanie dojčených detí – niekoľko faktov

Každé dieťa po pôrode schudne. Mení sa obsah vody v jeho tele, dieťa sa zbavuje smolky (prvej výplne črievok). Hmotnostný úbytok v prvých dňoch je teda normálny a býva do 10 – 13 % z pôrodnej hmotnosti.

Plne dojčený novorodenec sa zvyčajne dostane na pôrodnú hmotnosť do štrnástich dní až troch týždňov. Na rozdiel od starších nariadení, ktoré vyžadovali dosiahnutie pôrodnej hmotnosti do 8. dňa po pôrode.

Veľmi dôležitým znakom dostatočného prívodu materského mlieka v prvých dňoch je to, kedy dieťa prestáva vylučovať smolku (mekónium) a stolica sa mení na „praženicovitú“ (stolica dojčených detí má vzhľad a zafarbenie podobné praženici).

Pokiaľ dieťa ešte na 4. – 5. deň vylučuje smolku (mazľavá čierno zelená hmota), zrejme nemá dostatok mlieka.

Čo robiť, aby dojčené bábätko priberalo?

  • skontrolovať prisávanie bábätka a dojčenie, čo najskôr treba volať laktačnú sestru v nemocnici, aby ste mali istotu, že dieťa pije efektívne;
  • pokiaľ je nejaký problém s prisávaním dieťaťa, stimulujte mliekotvorbu odstriekavaním (medzi dojčeniami) a dieťa dokŕmte materským mliekom (striekačkou alebo cez cievku);
  • zabezpečte si čím skôr odbornú pomoc – ak sa dieťa odmieta prisať, alebo pije neefektívne, je potrebné riešiť to okamžite, aby ste sa vyhli dokrmovaniu (a možným nasledujúcim komplikáciám, ktoré často vedú k úplnému ukončeniu dojčenia).

Znaky dostatočnej produkcie materského mlieka v prvom týždni života dieťaťa:

DeňHodinyPočet kŕmeníPočet mokrých plienokPočet stolícFarba stolice
1.0 - 248 - 1211smolka
2.25 - 488 -1222smolka-hnedá
3.49 - 728 -1232hnedá-zelená
4.73 - 968 - 1243žltá
5.97 - 1208 - 1263žltá
6.121 - 1448 - 1263 - 4žltá
7.145 - 1688 - 126 - 84žltá

V minulosti sa požadovalo, aby dieťa priberalo 150 g za týždeň. V súčasnosti toto pravidlo už neplatí, plne dojčené dieťa môže priberať i menej.

Podľa tabuliek WHO má novorodenec pribrať:

  • v 1. – 2. mesiaci priberať priemerne 120 – 250 g týždenne,
  • v 3. – 4. mesiaci priberať 70 – 110 g týždenne,
  • v 5. – 6. mesiaci 35 – 55 g týždenne.

Ak aj dieťa priberá na hmotnosti menej, považujeme ho za prospievajúce, ak:

  • má dostatok pocikaných plienok za 24 hodín;
  • je pokojné, spokojné;
  • primerane javí záujem o podnety;
  • nie je apatické.

Pokiaľ je dôvod na obavy z neprospievania, je vhodné skontrolovať dojčenie – či je efektívne, či sa dieťa dobre prisáva, či matka dieťa v dojčení neobmedzuje. A na základe toho navrhnúť postup riešení.

Riešenia pri nedostatočnom priberaní dojčaťa:

  • ak sa zle prisáva – treba ho to skúšať učiť. Je vhodné meniť polohy, skúsiť asymetrické prisatie, prípadne učiť ho to kŕmením po prste s cievkou;
  • ak zistíme, že matka dojčí málo často – odporučiť jej zvýšiť počet dojčení, niekedy je dobré – ale treba to zvážiť s ohľadom na režim dieťaťa – aj na dojčenie zobudiť, prípadne v čase bdenia ho dať na prsník dvakrát;
  • pokiaľ dieťa nesaje efektívne – použiť stláčanie prsníka, pokúsiť sa zlepšiť satie zmenou spôsobu prisávania;
  • v prípade, že matka nejakým spôsobom limituje dojčenie – je vhodné odporučiť tomuto sa vyhnúť. Dieťa by mohlo mať problém dostať sa k zadnému – tučnejšiemu mlieku.
  • počas období prudšieho rastu dieťaťa (3., 6. týždeň, 3., 6. mesiac) – pokiaľ dieťa vyžaduje častejšie dojčenie, treba mu to umožniť, prípadne podporiť laktáciu odsávaním pomedzi dojčenia.

Pokiaľ sa vám tieto odporúčania zdajú ťažko zrealizovateľné, je vhodné požiadať o pomoc laktačnú poradkyňu, ktorá vám pomôže.

Na posúdenie dostatku príjmu materského mlieka je dôležitý celodenný objem mlieka a nie jedna dávka. Plne dojčené dieťa by malo prijať približne 150 ml mlieka na kilo a deň. Príklad: ak má dieťa 4 000 g, malo by vypiť zhruba 600 ml mlieka za 24 hodín.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: