Ovocný špíz s karamelom na grile
foto: istockphoto.com
(pre 4 osoby)
Suroviny
- 2 jablká,
- 8 až 10 jahôd,
- 2 hrušky,
- šťava z polovice citróna,
- 25 g kryštálového cukru,
- ¼ lyžičky mletého nového korenia,
- 25 g masla
Karamelová omáčka: 125 g masla, 100 g kryštálového cukru, 8 PL smotany na šľahanie,
Postup
Jablká a hrušky nakrájame na kocky a zľahka premiešame s citrónovou šťavou, aby si uchovali farbu. Zmiešame cukor a nové mleté korenie, ovocie dáme do misy, posypeme ho zmesou a premiešame. Potom ovocie ponapichujeme na ihly.
Omáčku pripravíme tak, že do panvice dáme maslo aj cukor a zahrievame, kým sa maslo nerozpustí, zľahka miešame. Do panvice pridáme smotanu a uvedieme do varu. Varíme 2 minúty, potom necháme vychladnúť.
Medzitým dáme ovocné špízy nad horúce uhlíky a opekáme 5 minút, často obraciame a potierame roztopeným maslom. Ovocné špízy preložíme na tanier a podávame s vychladenou karamelovou omáčkou.