Jahodový koláč s marcipánom

Martin | 20. august 2015
Jahodový koláč s marcipánom

Skvelý jahodový koláč, tip na nedeľné maškrtenie!

Suroviny

Na cesto:

  • 150 g hladkej múky
  • 1 žĺtok
  • 70 g cukru
  • 100 g zmäknutého masla
  • 80 g mletých mandlí
  • 1/2 ČL bezfosfátového
  • kypriaceho prášku do pečiva
  • 1 ČL škorice

Na náplň:

  • 400 g jahôd
  • 100 marcipánu
  • 50 g špaldovej múky
  • 50 g hladkej múky
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • 1 bielok
  • 2 vajcia
  • 125 g zmäknutého masla
  • 75 g práškového cukru

Postup

  1. Zmiešajte múku, kypriaci prášok a škoricu. Postupne pridávajte cukor, žĺtok, mandle, maslo a vypracujte hladké cesto.
  2. Cesto vyvaľkajte a vložte na dno maslom vymastenej formy. Okraje cesta vytiahnite do výšky, do bokov.
  3. Marcipán nakrájajte na malé kúsky a rozmiešajte spolu s maslom na hladkú hmotu. Postupne pridávajte práškový cukor, vajcia a bielok. Múku premiešajte s kypriacim práškom a postupne vmiešavajte do marcipánovej hmoty.
  4. Polovicu jahôd nakrájajte na menšie kúsky a vmiešajte ich opatrne do marcipánovej hmoty.
  5. Marcipánovú náplň uhlaďte na korpus a na jej povrch poukladajte polovice jahôd.
  6. Pečte v rúre vyhriatej na 180 °C 45 minút.