Jahodový koláč s marcipánom
foto: istockphoto.com
Skvelý jahodový koláč, tip na nedeľné maškrtenie!
Suroviny
Na cesto:
- 150 g hladkej múky
- 1 žĺtok
- 70 g cukru
- 100 g zmäknutého masla
- 80 g mletých mandlí
- 1/2 ČL bezfosfátového
- kypriaceho prášku do pečiva
- 1 ČL škorice
Na náplň:
- 400 g jahôd
- 100 marcipánu
- 50 g špaldovej múky
- 50 g hladkej múky
- 1 ČL prášku do pečiva
- 1 bielok
- 2 vajcia
- 125 g zmäknutého masla
- 75 g práškového cukru
Postup
- Zmiešajte múku, kypriaci prášok a škoricu. Postupne pridávajte cukor, žĺtok, mandle, maslo a vypracujte hladké cesto.
- Cesto vyvaľkajte a vložte na dno maslom vymastenej formy. Okraje cesta vytiahnite do výšky, do bokov.
- Marcipán nakrájajte na malé kúsky a rozmiešajte spolu s maslom na hladkú hmotu. Postupne pridávajte práškový cukor, vajcia a bielok. Múku premiešajte s kypriacim práškom a postupne vmiešavajte do marcipánovej hmoty.
- Polovicu jahôd nakrájajte na menšie kúsky a vmiešajte ich opatrne do marcipánovej hmoty.
- Marcipánovú náplň uhlaďte na korpus a na jej povrch poukladajte polovice jahôd.
- Pečte v rúre vyhriatej na 180 °C 45 minút.