Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • alergia na kravske mlieko

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den.prosim vas chcela by som sa vas spytat.mam trojrocnu dcerku a prave jej zistili ze je alergicka na bielkovinu kravskeho mlieka.co jej mama davat jest ked nemoze ani maslo syry ani jogurty.doteraz to mala najradsej a jedavala len take potraviny.takze nemoze ani kolaciky ani take veci?dakujem a prepacte za chyby.pekny den.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Môže všetko, čo neobsahuje mlieko. Musíte sledovať pri kúpe hlavne keksíkov, koláčo a podobne, či mlieko neosahujú. Ale veď tonie je najdôležitejšia súčasť detskej výživy.
    Môže papať mäso, ryby, strukoviny, zeleninu, ovocie, ryžu, cestoviny.vajcia. Sú deti, ktoré mlieko a mliečne výrobky odmietajú a napriek tomu majú plnohodnotnú výživu. Alergia na kravské mlieko nebýva celoživotná, postupne sa zvykne vyvinúť určitá tolerancia.
    Napríklad puding sa dá spraviť aj do kompotovej šťavy alebo do džúsu so zlatého klasu.
    Bežná piškóta sa robí bez mlieka. Musíte si hľadať recepty.

Podobné otázky

  • bezlepkové pečivo

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň!

    Chcem sa spýtať na podávanie bezlepkových potravín. Manželov mladší brat/nevlastný-spoločný otec/má potvrdenú celiakiu. U nášho najstaršieho syna bolo podozrenie, našťastie sa potvrdila len alergia na kravské mlieko. Ako postupovať pri zavádzani múčnych jedál u dojčeného dieťaťa. Bolo by vhodné trochu počkať alebo preventívne zavádzať najprv bezlepkové potraviny-piškóty, pečivo. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Počkajte do ukončeného ôsmeho mesiaca potom skúste do výživu zaradiť lepok a sledujte reakciu dieťaťa, teda stolicu, náladu a podobne.

  • Krv v stolici

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer,
    pani doktorka, chcem sa spýtať čo može spôsobovať občasný výskyt krvi v stolici u dvojmesačného plne dojčeného dieťatka. Ide o veľmi malinkú krvavú stopu akoby nitku v hlieniku rozptýlenú po povrchu stolice. Stáva sa to cca. v jednej zo 4-6 plienok a nepravidelne asi tyzden. Niekedy je stolica redšia.
    Ďakujem za odpoveď Soňa

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Udáva sa, že to môže byť alergia na kravské mlieko v strave matky, Odporúčam úplne vylúčiť mlieko a mliečne výrobky v strave matky, nekonzumovať napríklad ani pečivo alebo sušienky obsahujúce mlieko.

  • tlačenie bruška

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den,

    mam 2, 5 r. dcerku, často si tlači bruško (od pupka dole} napr. : nejakym tvrdym predmetom. alebo si lahne na stoličku,postel atd, a celom silou si tlači bruško o nabytok, atd. Neplače pri tom, len vzdycha až je uplne červena. Už to trva snad aj pol roka.Stolicu ma nepravidelnu, niekedy ju nema aj 2až 3 dni, niekedy kaka aj každy den.Nie je tvrda. Boli sme aj na kompletnom vyšetreni v nemocnici-krvne testy : alergia na kravske mlieko sa nepotrvrdila, ani parazity,robili sono-žiadne zmeny sa nenašli. Naštivili sme gastroenterologa v Martine, nič sa nenašlo.Lekar poradil sledovat či tlačenie bruška pokračuje, a ak ano, pravdepodobne v narkoze urobia nejake vysetrenie.Boli sme aj u psychologa, ale ten sa nevedel vyjadrit, nakolko je to este male dieta, ale vyvoj bol v poriadku.Zistili nam atopicky ekzem. Chcela by som sa poradit, či Ste sa vo svojej praxi s tym nestretla, nechcem to podcenit, ale zaroven ani zbytočne vystavovat dieta narkoze ak je to len psychologickeho povodu. ešte som zabudla napisať, že ked mala 1 mesiac, boli sme hospitalizovani kvôli zelenej riedkej stolici, zistili klebsielu. kojila som do 14 mesiacov. ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    To je naozaj ťažké, myslím, že by som ešte vyšetrila aj krv na možnosť coeliakie, taktiež stolicu na parazity a podala by som probiotickú floru. Ak nič nepomôže, predsa by som sa znovu pokúsila pátrať o možnej príčine, teda aj vyšetrením v celkovej anestéze.

  • Alergia na kravske mlieko a bezlepkova dieta - dodatok

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pani doktorka dakujem za Vase rady, na vysetrenie sme isli nakolko zo starsou dcerou sme mali problemy- alergia na kravske mlieko, atopicky ekzem(doporucenie pani primarky na detskom odd.). Problemy sme mali zvlast v 3. veku zivota. Asi v piatom roku sa to upravilo. Starsia dcera ma 13,5 roka.

    S malickou sme boli uz na alergologii a budu nam robit novy odber krvi na nejaky specificky ukazovatel na alergiu na mlieko a tiez na nejaky specificky ukazovatel na celiaku s 90% pravdepodobnostou, inac potom by musela byt robena biopsia. Tak mi to alergologicka povedala. Zatial drzime dietu aku sme drzali doposial.

    Vdaka za Vase cenne rady ohladom vyzivy i diagnozy.
    Prajem pekny den.
    Katka

  • lepok

    , Autor:

    Máme 7mesačnú dcéru, je dojčená, od šiesteho mesiaca podávam príkrmy. Manžel je alergik, ja takisto, u dcéry sa zatiaľ alergia neobjavila, len raz mala na pokožke niečo ako ekzém, zmizlo to po tanínovom púdre. Chcem sa spýtať od kedy je pre ňu vhodné zavádzanie potravín s lepkom. Moje známe dávali svojim deťom obilniny a pečivo až od 1 roka. Je to opodstatnené vzhľadom na zvýšené riziko alergie? V rodine sa u nás nevyskytuje ani celiakia, ani alergia na kravské mlieko. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Po ukončenom siedmom mesiaci môžete začať s cereálnymi výrobkami, teda s potravinami obsahujúcimi lepok. Je potebné sledovať stolicu .

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: