Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • pretrvavajuci kasel

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pani doktorka,
    nasa 6mesacna dcerka ma uz asi mesiac pretrvavajuci kasel. Objavuje sa v priebehu dna, v noci nie. Nesuvisi s kojenim, ani s inou cinnostou. Obcas pocut chrapot pri dychani akoby si nemohla odkaslat. Trikrat som bola u nasej doktorky, vzdy ju pocuva a povie, ze priedusky su ciste a tym to ukonci. Navela sme dnes boli na sono, ci nejde o reflux, ale ten sa nepreukazal.Ako by som mala postupovat? Je nutne dcerku dalej vysetrovat, povedzme v ORL ambulancii alebo je to sucast vyvinu dietata a casom to prejde? Pocula som, ze nosne chrupavky este nie su dostatocne vyvinute a to moze sposobovat chrapot. dakujem velmi pekne za vasu radu alebo nazor, hoci viem, ze na dialku je to tazke posudit.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    6 mesačné dieťa nemá prečo mesiac kašlať. Myslím, že by som ďalej pátrala po príčine. Treba vedieť aj iné príznaky / zvracanie, nádcha teplota, prostredie v ktorom žije - ovzdušie, fajčenie - aj na balkone/. ORL vyetrenie je základné vyšetrenie k objasneniu príčiny. Taktiež je vhodné objektivizovať kašeľ, nie len to len pokašľanie, ak mu zapdne slinka, v tomto veku sa hodne slinia.

Podobné otázky

  • oslabená imunita po ATB

    , Autor: altea

    Dobrý deň pani doktorka,mohla by ste mi prosím objasniť,čo znamená oslabená imunita po antibiotikách ?
    Ide o to,že môj 20 ročný syn prekonal v auguste virózu /kultivácie=bežná flóra/ preliečenú pre pretrvávajúci kašel Ciphinom,potom Doxybene tbl.
    po ukončení liečby /14.9./ o 3 týždne na to / v škole je plno chorých žiakov/ dostal silnú nádchu,sínusitídu so zatekaním hlienov a začal po 4 dňoch aj kašlať.kultivačne -hrdlo potvrdená pseudomonas aeuruginosa,enterobacter aerogenes-nos = bežná flóra. nasadená liečba farmakologom -Ciphin 500 mg 3 balenia .Nádcha pomaly ustupuje,dutiny sú volnejšie,syn pokašliava ďalej.
    Keď som sa p.doktorky opýtala,že pred 3 týždňami dobral ATB,akože je zas chorý? mi odpovedala,že po antibiotickej liečbe -predchádzajúcej má oslabenú imunitu,preto teraz zas ochorel.Ako môže byť prosím oslabená imunita po antibiotikách ? Aj po tejto liečbe antibiotikami môže zas o 2-3 týždne ochorieť ?ako mu môžem pomôcť zvýšiť imunitu ?
    ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Imunitu neoslabila liečba antibiotikami ale ochorenie, respektíve opakovanie ochorení. Je to taký bludný kruh, vírus, ktorý je zväčša príčinou popisovaných ochorení / ale aj keď je to baktéria, oslabí lokálne obranné mechanizmy / teda na sliznici dýchacích ciest v tomto prípade/ a potom dôjde k prepuknutiu ochorenia, pridružia sa aj iné patogény a je potrebná liečba antibiotikami. Nálsedne dochádza k rekonvalescencii, ktorá by mala trvať najmenej tak dlho, ako bol pacient chorý, Zväčša sa to nedodrží, pacient vstupuje znova do kolektívu, do pracovných povinností a oslabený organizmus po jednej chorobe sa nevie ubrániť ďalšiemu stretu s vyvolávateľom ochorenia. Opakovaná antibiotická liečba často oslabí lokálne imunitné bariéry hlavne v čreve.
    Odporúčam dôsledné dodržiavanie rekonvalescencie, teda po skončení liečby stále vyradiť ako tv v škole tak aj tréningy, krúžky a podobne Len najnutnejšie povinnosti a veľa spánku, oddychu, pravidelná kvalitná strava, vyvarovanie sa ponocovaniu a zafajčeným priestorom. Obmedzenie vlastného fajčenia ja nutnosť. Na obnovu črevnej flory odporúčam dlhdobo / najmenej mesiac/ probiotika, napríklad Swis lactobacily, Imuniglukan, najmenej jednu dávku, jeden až dva krát denne, celú zimu užívať preparát rybieho tuku, napríklad Omega 3
    Len tak na okraj, ak pacient nie je alergický na peniclinové antibiotiká, pri nutnosti ďalšej antibiotickej liečby by som sa vyvarovala tetracyklinu a chemoterapeutikám, ktorábral teraz opakovane.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: