Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Zápal obliciek

    , Autor: Zuzil

    Dobrý deň ,maly ako trojmesačný prekonal zápal obliciek teraz má pól roka môžem podávať brusnicovy sirup z lekárne.avsak neviem ktorý jeden je od roku a druhý od pól roka avsak ten od pól roka je vraj silnejší ...urinal od roka a uroval mega brusnica od pól roka

    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Keď teraz nemá žiadne príznaky zápalu obličiek, nie je chorý, nie je potrebné žiaden brusnicový sirup podávať.

Podobné otázky

  • Zapal obliciek

    , Autor: Mimimi

    Donry den p. doktorka,
    chcela by som Vas tymto pekne poprosit o Vas nazor a radu.. moja rocna dcerka prekonala zapal obliciek, boli sme aj dva dni v nemocnici nakolko jej davali antibiotika priamo do zily.. potom sme este 12 dni uzivali antibiotika Zinnat vo forme emulzie striekackou, poslednu davku zobrala 25.8.2020 vecer.. nasledne 28.8.2020 sme isli na kontrolu k nasej lekarke, pricom moc bol uz v poriadku a zobrala jej krvicku na krvny obraz, pricom vysledky boli take, ze mala znizenu hodnotu neutrofilov, ostatne hodnoty boli v poriadku.. ked jej robili krvny obraz v nemocnici tak neutrofily boli v poriadku, pricom jej zistili parainfekcnu anemiu, co uz pri kontrolnom krvnom obraze nemala.. teraz nam doktorka doporucila podavat vitamin B, vitamin C a za mesiac mame ist na dalsi kontrolny odber krvi..
    Chcem sa Vas preto velmi pekne spytat co to znamena? Nemoze to byt este z uzivania tych antibiotik, resp. z tej infekcie? Lebo mam velky strach aby dcerka nemala vaznejsi problem..
    Dakujem Vam velmi pekne za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Je to nález, ktorý sa vyskytuje po infekcii. Nie je to nič vážne v tejto chvíli. Kontrolné vyšetrenie je dobré spraviť, aby sa skontrolovala aj prípadná chudokrvnosť. Určite netreba teraz kvôli miernemu poklesu neutrofilov nijako zasahovať liečebne.

  • Zapal obliciek

    , Autor:

    Dobrý deň,
    môj syn ma 3 tyždne a zistili nam zapal obliciek. Boli sme hospitalizovany. Vzhladom na to ze od narodenia nemam mliecko je syncek krmeny Nutrilonom. Prosim Vas mohol tento zapal dostat s UM?
    Velmi pekne dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Zápal určite nebol spôsobený umelým mliekom!!! Je však dôležité dieťatko ďalej sledovať, neviem aké vyšetrenia mu spravili, je potrebné aktívne pátrať, či nemá vrodenú vadu obličiek alebo močových ciest. V každom prípade platí, že musíte mať doma najmenej dve skúmavky a pri každej teplote musíte odobrať moč: cikať rovno do skúmavky a taktiež teraz niekoľkomesiacov pravidlne sledovať a vyšetriť moč, ale dúfam, že to vám všetko lekári povedali.

  • lieky

    , Autor: jesi

    Dobry vecer pani doktorka chcem sa opytat s 8mesacnou dcerou som bola v nemocnici na zapal mocovych ciest a zapal obliciek od 22.9 jej podavali antibiotika az do 25.9 cez infuziu a od 25.9 jej podavali zinnat sirup uzivame ho dodnes a mame ho uzivat az do 27.10 kym pojdeme na nefrologicke vysetrenie chcem sa spytat ci ju to nemoze neako moc tazit na zaludku lebo ked jej ho podavam teraz dlhsie tak som si vsimla ako keby mala bolesti bruska lebo mava zachcaty placu chvilkove nemoze jej to neako zle posobit na zaludok ked to uziva tak dlho dakujem vam

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Antibiotika samozrejem nesú so sebou aj nežiadúce účinky a to je zmena mikrobiálneho prostredia v čreve, z čoho ju môže bolieť bruško. To by sa dalo zmierniť podávaním probiotik, dlhdobo, najmenej tri týždne aj po ukončení antibiotickej liečby. Antibiotika sú dôležité lieky a ke&ď je potrebné ich odávať / čo v prípade vašej dcérky určite je/ musí sa to vydržať aj za cenu určitých ťažkostí. NIkto by dieťaťu nedal lieky, keby ich nepotrebovalo. obzvlášť pri ochorení obličiek je to veľmi dôležité. Ich včasné prerušenie by sa neukázalo hneď ale až po určitom čase, dokonca aj závažným postihnutím obličiek. Tak to určite vydržte!!!!

  • antibiotika-či nie

    , Autor: kamca43

    Dobrý deň p.doktorka chcem sa poradit. Dcérka má 5 rokov má zapálené hrdlo musí užívať antibiotiká je to potrebné? Lebo mi dospelý si kúpime iba rôzne tabletky na cmulanie a liečime sa a takéto 5 ročné dieťa sa nemôže takto liečiť? Ďakujem za odpoveď a radu.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Zápalené hrdlo je popisná diagnóza, predpokladám, že ju bolí a možno má aj horúčku. Tieto ťažkosti / aj s horúčkou/ môžu spôsobiť baktérie aj vírusy. V prípade bakteriálnej nákazy, hlavne ak je pôvodcom / čo býva aj najčasejši/ streptococcus pyogenes je nevyhnutná liečba penicilínom, najmenej 10 dní, pretože zanedbanie liečby alebo nedostatočná liečba môže mať za následok komplikácie, najčastejšie zápal obličiek ale aj zápal srdca. Pred érou antibiotík to mohlo znamenať trvalé poškodenie dieťaťa alebo smrť. Ak je ochorenie vírusového pôvodu, nie sú antibiotiká potrebné. Dnes vieme rozlíšiť o akého vyvolávateľa sa jedná priamo v ambulancii rýchlymi testami.
    Priamo na vašu otázku odpovedať neviem, nevyšetrila som dieťa. Ak však skúsený lekár rozhodol, že je užívania antibiotík potrebné, treba jeho odporučenie akceptovať.

  • Opakujuce sa vysoke CRP

    , Autor: katun76

    Dobry den pani doktorka. Mam dvojrocneho syna (narodeniny mal teraz v januari). Dva dni mal vysoku teplotu nad 38, ktora klesla a spustili sa trochu sopliky (ziadne zlte, ibe je zahuhnaveny). Pre istotu som odniesla moc na vysetrenie k lekarke (pri teplotach musime nosti, kedz v 10tich mesiacoch mal zapal obliciek sposobeny adenovirusmi - lezali sme v nemocnici, crp bolo nad 200 vtedy). Lekarka spravila pre istotu aj CRP a bolo 102 (v decembri 2013 sme boli u nej tiez s vyhodenymi aftami a vysokymi horuckami - crp bolo 103, moc bol v poriadku). vtedy aj teraz nasadila antibiotika. zajtra budu vysledky mocu. ak bude v poriadku, ake dalsie vysetrenia by som mala ziadat? kde moze byt zapal? nemala hned malemu zobrat aj krv a spravit vytery? este dodam, ze po prvom ockovani (hexa vakcinou) mu zostal na nozicke citelna hrcka, kde sa vyhadzuje zihlavka (opakuje sa to a vacsinou tesne pred vypuknutim nejakej choroby alebo pocas nej). aj teraz si doskriabal to miesto vpichu a hovoril ze ho to boli. Dakujem za vas nazor ohladom dalsich vysetreni.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ťažko hodnotiť túto situáciu. Lekárka spravila všetko pre to, aby stanovila diagnózu a nasadila liečbu. Všetky príznaky, ktoré popisujete / hrčka v mieste vpichu, žihľavka atd/ pravdepodobne súvisia s imunitným systémom dieťatka. Záleží na tom, či dieťa býva často choré, alebo len bežne ako ostatné deti, len priebeh ochorenia je ako popisujete s vysokým CRP. Taktiež závisí na tom, či bolo nedonosené, či mávalo infekcie s vysokým CRP aj v prvom roku života a celkový priebeh chorobnosti. To však iste všetko vie vaša lekárka a podľa zdravotného stavu dieťatka a jeho anamnézy bude postupovať ďalej. Ak budú nejaké ďalšie vyšetrenia potrebné sprqaví ich. Ak sa však dieťa bude mať dobre, nie je dôvod pre ďalšie vyšetrenia.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: