Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Laryngitida

    , Autor: smolinka

    Dobry den, moj skoro 5 rocny syncek mava casto laryngitidy. Teraz v priebehu 2 mesiacov uz mal 3x. Podavame klasicky kalciovy sirup, fenistilove kvapky, pripadne cipok kortikoidny. Zvlhcujeme vzduch, davame zvysenu polohu, chladime, atd. Otazka sa tyka lieku, ktory nam predpisal imunolog. Jedna sa o quamatel. Pan dr mi iba oznamil, ze dieta ma prekysleny zaludok a z toho ma laryngitidy a preto mu ho nasadil. Avsak neboli sme na ziadnych vysetreniach co by sa tykali tohto tvrdenia. Ani nema maly nejake priznaky refluxu. Mozno raz - 2x som si vsimla, ze by mu "smrdelo" z ust; bol napr. aj 3 roky kojeny a odkedy nie je, tak si v noci cucka nasucho "mliecko" ked pri mne lezi, pripadne aj cez den - ale to je uz zlozvyk myslim. Ide o tu liecbu. Mam mu ho nasadit? Ten liek v pribalovom letaku nema vobec odporucania na liecbu pre deti; vraj je aj na liecbu vredov, atd. oi ma vela neziaducich ucinkov. Ja nechcem do svojho dietatka hocico pchat, lebo takto mam pocit, ako keby to mam na nom iba testovat. Nikde sa nespomina, ze by sa vyuzival aj na liecbu laryngitidy. Oi berieme na imunitu isoprinosin. Popravde, lekarovi som zamlcala, ze mu ho nedavam... bojim sa mu priznat... :(

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ja to určite nepoznám ako liek pri laryngitide. Laryngitida je infekcia? Keďže máme proti bakteriálnemu vyvolávateľovi tohoto ochorenia očkovanie, tak býva zväčša vírusová, lieči sa symptomaticky, tak ako to aj sama popisujete. Iste je dobré podporiť imunitu aj isoprinosinom ale ja mám veľmi dobré skúsenosti s imunoglukanom, preventívne 1 ml na 5 kg hmotnosti a pri ochorení dávku zdvojnásobiť. Quamatel by som určite nedávala.

Podobné otázky

  • Casto chorý

    , Autor: Sam1111

    Dobry den syncek 2r. Nastupil do jasli som nutena ist do prace kedze som sama, 2krat chory laryngitida /viroza a teraz znova kasel sople crp v poriadku davnejsie zistena moraxela prelieceny bol, a bol dlhsoe kľud vkuse vkuse ma zatekajuce sople uu 3tyzden fenistil, odsávanie inhalovanie morska voda nezaberá dusi sa soplami doslova
    broncho kasel stfiedame sirupy voľnopredajné ako kaze Dr vyteri nespraví a dr neda antibiotika a ja uz som zúfalá je aj alergik cim mu pomôcť, na tu imunitu vswtko sme brali dlhsie nemam pocit zeby nieco zaoberalo vobku sme stale ked počasie dovoli ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Výtery nič neriešia, takže to určite nie je potrebné robiť.
    Nič nesvedčí pre to, že je alergik. Je to dieťa s opakovanými infekciami, ktoré získava v kolektíve. Chápem, že musíte pracovať, aby ste sa o dieťatko mohli postarať ale je chorý preto, že je v jasliach.
    Na podporu imunity odporúčam imunoglukan 1ml/ 5 kg hmotnosti dlhodobo, keď sa objaví ochorenie zvýšiť uvedenú dávku na 2x denne. Nie je potrebné kupovať rôzne iné preparáty na podporu imunity, nemajú žiadne klinické dôkazy účinku. Samozrejme môžete podporiť imunitu vitamínom C v prirodzenej ale aj liekovej forme a samozrejme od novembra do konca marca podávať vitamin D. Kedy môžete, tak ho nedajte do jaslí, nenechávajte ho tam dlhodobo, keď ochorie je potrebné s ním byť doma a nechať ho aj apochorobe doma v rámci rekonvalescenie. Dôležitý je dostatočný pobyt na čerstvom vzduchu, v jeho prítomnosti a ani na balkóne nefajčiť!

  • Laryngitida

    , Autor: Sandra Nina

    Dobry den,chcela by som sa spytat ohladom mojej dcerky ma 3,5 roka pred mesiacom prekonala covid ktory sa u nej prejavil ako laryngitida ale kasel stale neutichal lekarka odporucila kalciovy sirup a fenistil ale kasel ani po troch tyzdoch neprestava teraz sa este zhorsil a cely den aj v noci ma drazdivy stekajuci kasel a teploty az do 38,8 lekarka nam stale odporuca len kalciovy sirup a fenistil ,crp mala v norme a dychanie ma vraj mierne zostrene. Chcem sa spytat co by ste vy odporucili. Vopred dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Pokiaľ bude pretrvávať kašeľ aj teplota znova dieťa lekárom skontrolovať. Ak už nie sú príznaky laryngitidy, tak kalciový sirup netreba Odporúčam imunoglukan acute kids 2x5 ml, fitobalm na hrudníček natrieť. Pridať vitamin D aj C ešte.

  • Laryngitída

    , Autor: zuzana-2

    Dobrý večer. Chcela by som sa spýtať či je laryngitída prenosná. Syn má mesiac aj 3 týždne a krsňa ma laryngitídu a chodia k nám na návštevu a mám strach, či to vie dostať aj môj syn. Ďakujem Vám za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Laryngitída je spôsobená baktériou - vtedy je naozaj veľmi vážnym ochorení, ktoré môže ohroziť život dieťaťa. Už roky proti tejto baktérii očkujeme, takže ak je dieťa očkované, nemalo by mať tento typ laryngitídy.
    Laryngitídu spôsobujú zväčša vírusy a tie sú samozrejme infekčné a ochorenie je prenosné z chorého na zdravého človeka aj dieťa.

  • Zlaty stafylokok

    , Autor: dajana

    Dobry den, 3 rocny syn ma laryngitidu a vo vytere z hrdla mu nasli zlateho stafylokoka? Co to prosim znamena? Nemoze chodit vonku? Inak navstevuje skolku, ako dlho teraz nemoze navstevovat kolektiv? Citala som, ze je to dlhodoba liecba, zvykne sa laryngitida a zlaty stafylokok vracat? Vdaka za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Laryngitida takmer na sto percent nie je spôsobená uvedeným stafylokokom. Ten býva nájdený vo výtere z hrdla bežne bez toho, aby spôsoboval akékoľvek ochorenie.
    Laryngitida je spôsobená vírusmi kým sa neočkovalo proti hemofilovej infekcii typu B spôsoboval tento bacil veľmi vážne laryngitidy.
    Keď sa vylieči laryngitida / bez antibiotík/ môže chodiť vonku aj navštevovať škôlku.
    Laryngitida sa zvykne vracať.
    Stafylokoka z výteru pokiaľ nespôsobil bakteriálnu infekciu nie je potrebné liečiť vôbec!

  • kasel

    , Autor: pajka

    Dobry den pani doktorka, syn 5 rocny mal pred tyzdnom laryngitidu. Len sucho kaslal, bez teploty a soplu. Teraz po 5 dnoch opat ziadny soplik ci teplota uz kasle len cca 10x za den ale hlienovo. Kedze je uz tyzden co je takto chory, tak neviem ci ten hlienovy kasel je len koniec choroby-teda ze ta laryngitida mu podrazdila priedusky alebo pluca alebo to ma uz bakterialne a treba ATB. Ako to rozlisim co mu je a keby sa jednalo o bakterialnu infekciu to by mal syn horucku? Teraz mu davam sinupret,vitaminy, grepove kvapky a ine... Len neviem ci Kaloba je vhodna alebo len na zaciatku ochorenia? Dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ak je dieta čulé, bez teploty, dobre papá, tak nepredpokladám bakteriálnu infekciu. Kaloba je v tomto prípade velmi dobrá volba, možete ju podávat aj dva týždne.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: