Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • mykanie

    , Autor: evelin

    Dobry den pani doktorka, obraciam sa na Vas s problemom, ktory mi neda spavat. Mam 7 mesacnu dcerku, u ktorej som si medzi sviatkami vsimla mykanie plieckami, ruckami...stavalo sa to najma pocas krmenia v detskej stolicke, pripadne aj pocas krmenia mlieckom na rukach. Vyzeralo to akoby to neovladala, take kratke myknutia, zasklby. Pocas lezania len tak, hrania sa, sa to stalo len parkrat velmi jemne. Podarilo sa mi to pri papain natocit na mobil, ukazala som to nasej pediatricke, ktora mi odporucila to ukazat neurologovi. Na neurologiu chodievame od narodenia, kedze po porode mala dcerka kefalhematom a torticollis (nasledkom toho cvicime rehabilitacie pomocou Vojta a dcerka nosila na hlavke 1,5 mesiaca kranialnu remodelacnu ortezu). Cize sme na neurologii sledovane (posledna kontrola 11.1.2016), robene USG bez nalezu, vsetko v poriadku. Po konzultacii s neurologom a zhliadnuti videa mi pan doktor povedal, ze sa jedna o neepilepticke zachvaty/trasenie/tik, ktory by mal odzniet. EEG robene nebolo. Aby som sa konecne dostala k veci, tak ako bolo povedane mykanie odznelo, asi po tyzdni, pripadne sa to stalo len raz za den, avsak posledne 3 dni opat sledujem spominane mykanie, ktore je uz ale nielen pri papani, ale aj pri lezani v postielke pred spanim. Samozrejme som kontaktovala neurologiu kvoli EEG vysetreniu, avsak to bude az 11.2.2016 robene v spanku. Prosim o radu, konzultaciu o co by sa mohlo jednat, som z toho hrozne vystrasena, neda mi to spavat a do 11.2. je este tak daleko....

    Dakujem velmi pekne

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Mykanie môže znamenať závažný ale aj menej závažný stav. Je na mieste vyšetrenie EEG, tak ako sa bude robiť. Až toto vyšetrenie ukáže, či je potrebné ďalšie vyšetrenie, liečba alebo len sledovanie, nateraz bez liečby. Chápem vás, že tie dni sa vlečú, kým sa dozviete niečo nové ale všetko sa raz skončí aj vaše tápanie a čakanie. Nateraz vám neostáva len sledovať dieťatko, tešiť sa z neho a starať sa tak ako ste to iste s láskou robili aj doposiaľ.

Podobné otázky

  • Mykanie ramenom

    , Autor: zuzana89

    Dobrý deň,
    dcéra má 13 mesiacov a týždeň u nej pozorujem akoby mykanie ľavým ramenom. Na začiatku sa mi zdalo, že to robí vedome a úmyselne, ale časom to prešlo akoby do štádia, že si to ani neuvedomí a rameno nadvihne, raz rýchlo, inokedy úplne pomaly, niekedy sa pri tom i usmeje, niekedy to ani neregistruje. Idú jej teraz aj zúbky, je nervóznejšia, v noci spí nespokojne, tak neviem, či to môže súvisieť s tými zúbkami, bolesťou a nervozitou alebo to môže byť vážnejší problém. Uško ju na dotyk nebolI. Teraz po prerezaní 2 zúbkov to urobí asi 10-15 krát za deň, predtým častejšie. Zvykne sa niečo také objaviť u malých detí prípadne v súvislosti so zúbkamii? Prosím vás, mám ju ešte pozorovať, či to nezmizne samé alebo radšej navštíviť lekára? Nechcem ju zbytočne stresovať lekármi a vyšetreniami, ale zas ani nič podceniť.
    Ďakujem veľmi pekne za Vás čas a odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Tento príznak s prerezávaním zúbkov nesúvisí. Ak to robí tak často ako udávate, je na mieste dieťatko vyšetriť. Niekedy je dobré to nahrať na telefón a potom ukázať lekárovi. Nemusí to vôbec nič znamenať, len akýsi zlozvyk ale podľa vyšetrenia sa môže prísť na nejakú príčinu.

  • Mykanie hlavickou

    , Autor: hikee

    Dobry den,
    moj syn bude mat 22.4.14 8 mesiacov. Od 24t je prikrmovany zeleninou a ovocim, inak plne dojceny. Nie je velky papkacik, hlavne pri zelenine nerad otvara usta, ale vazi uz cez 9 kg. (3.2kg pri narodeni)
    Spozorovala som par veci pocas krmenia, ktore mi nesedia; od zaciatku prikrmov natacal hlavu dolava (akoby ho steklilo lave usko) a opieral si to usko po celu dobu krmenia. Po par tyzdnoch natacal hlavicku na opacnu stranu. Teraz to uz nerobi, ale vystiera ruky do stran (ako lietadlo) a myka nimi akoby chcel odletiet. Okrem toho zacal asi 2 tyzdne dozadu skoro pri kazdom prehltnuti kyvat hlavou dopredu (akoby hovoril ano) a obcas ho strasie. Je to spojene s prehltanim? Ked bol malicky (2-3mes) tak mal problem s grckanim a grganim. (regurgitation). Prosim Vas, su tieto jeho kmitania hlavou normalne alebo sa mam co najskor obratit na specialistu?
    Dakujem pekne za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Môžu to byť normálne prejavy, dieťa zistilo, že s telom sa dá všeličo robiť, môže to byť pre neho nové, zaujímavé. Ak by to boli tiky, znamenajúce napríklad záchvatové ochorenie, nereagoval by pri nich na vaše signály. Občas ho straseie preto, že pocíti intenzívnu chuť. Deti majú citlivejšie chuťové poháriky, preto ani nemajú radi výrazné chute, v podstate jedlo má mať skôr indifirentnú chuť.
    Nakláňanie hlavičky na jednu stranu môže teoreticky súvisieť s tým, že má v ušku viac mazu a ono ho to akoby šteklí, niekedy je dobré sa tam pozrieť / lekár samozrejme s otoskopom/ , niekedy to súvisí aj s tým, ak dieťa chodí na plávanie kojencov a dostane sa do uška viac vody.
    Všetky titeto problémy je potrebné riešiť sosvojim pediatrom v rámci poradne, odosielanie k špecialistov je podľa rozhdnutia pediatra.

  • zaockovat?

    , Autor: miriama13

    Dobry den,pani doktorka dakujem za odpoved ohladom mykanie synceka pocas spanku,vyslovili ste nazor ze podla toho ako som to popisla sa podla vas jedna a benigne myoklony v spanku,chcem sa preto opytat ci mi viete o tom aj blizsie popisat a hlavne ci zvyknu deticky z toho vyrast?pretoze tazko je byt v klude,bojim sa aby sa to nejakym sposobom nezhorsilo, moja hlavna otazka vsak je ze sme chceli synceka dat teraz zaockovat proti zltacke typu A,a teraz si niesom ista ci tak urobit,kedze syncekovi tie mykania v spanku pretrvavaju,kedze ockovania zvyknu mat aj vedlajsie ucinky,neradi by sme vyvolali ci sposobili tym ockovanim nieco viac,velmi pekne dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Očkovanie proti žltačke typu A nebýva spojené s vedľajšími účinkami, aspon som ich zatiaľ nikdy u mojich detí nepozorovala. Ale vyčkajte, keďže často pozorujete to mykanie v spánku, odporúčam znova konzultovať lekára, eventuálne vás on odošle na konzílium k detskému neurológovi.

  • mykanie v spanku

    , Autor: miriama13

    Pekny den pani doktorka,vas nazor si velmi vazim a opat sa na vas obraciam ohladom rady,mame 4 rocneho synceka,u ktoreho som si pred necelym mesiacom vsimla uplnou nahodou ze pri zaspavani ma akoby svalove zasklby ci mykania ramienkom,ruckou,ci nohou,je to hlavne pri zaspavani a v lahsom spanku,spinka pokojne,nebudi sa,neprecikava sa v noci,nasa dr nam doporucila vitaminy s horcikom,v lekarni sme zakupili pivovarske kvasnice,po tzydni som sa mala ozvat nasej dr a kedze to pretrvava doteraz odoslala nas na neurologiu kde syncek absolvoval EEG vysetrenie,so zaverom ze zaznam je v celku dobry a ze po neurologickej stranke je podla nej syncek vporiadku,doktorka spominala nejake myoklony alebo nieco take,neviem ci to moze suvisiet s nedostatkom spanku,boli vianoce a boli sme chory tak syncek viac sledoval televiziu,a nemal potrebu poobednajsieho spanku,spanok poobede sme zaviedli nanovo a televizor tiez len na chvilu pred skolkou a navecer,pytam sa vam preto pani doktorka lebo na internete mi dalo informacie ktore ma velmi vystrasili,nieco o spankovej epilepsii,takze som ako na ihlach a nedokazem ani riadno spat,teraz sme zakupili kidimag co je horcik v prasku pre deti od troch rokov,syncek je cez den uplne hrave dieta nic na nom ppocas dna nebadat,je sikovny,hravy,mykania vsak v spanku stale pretrvavaju a chcem verit pani doktorke ze to nieje nic viac,ale aj bojim sa ci by to nemohlo byt nieco vaznejsie,inak kedze to ma syncek pocas spanku a pretrvavalo by to mame sa v maji objednat na EEG v spanku a uvidi sa,velmi pekne dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Existuje niečo, čomu sa hovorí benigne myoklony, podľa vašich informácií sa bude jednať o tento druh. Keď dieťa zaspáva, zníži sa svalový tonus a nemusí to byť naraz na celom tele, takže niekde dôjde k záškubom. Samozrejme, je aj iná možná príčina tohto stavu a je správne, že sa tomu vaša pani doktorka aj detská neurologička venuje. Myslím, že ste starostlivá mama, dieťatko sledujete, dbáte o jeho režim a lekári tiež sledujú potrebné parametre, takže nie je žiaden dôvod na obavy. Tete sa zo synčeka , všetko je pod kontrolou, nieje potrebné žiť v strachu a strese.

  • Chrápanie u bábätiek, mykanie hlávkou, otáčanie sa

    , Autor: henka

    Dobrý deń,rada by som sa Vás opýtala na niekoľko otázok, ktoré ma znepokojujú. Mám takmer 6 mesačného synčeka a od narodenia chrápe keď spinka, naša doktorka nám povedala, že to bude v poriadku, že do roka sa to upraví, ale mne sa zdá, že to má ešte horšie, boli sme aj na URL vyšetrenie a tam bolo všetko v poriadku. Čo to vlastne spôsobuje a môžem byť pokojná? Moja druhá otázka sa týka toho, že malý hocikedy začne mykať hlávkou z jednej strany do druhej a nezastaví sa ani keď mu priložím ruky k hlávke, zápal uška nemá-to si myslela naša pediatrička, je to v poriadku? A tretia otázka sa týka jeho motorického vývoja. Už sa takmer sám otočil na bruško, len trošku som mu postrčila zadoček aj za hračkami sa naťahoval no už druhý týžden ak ho chcem otočiť napne nohy a skrčí ich tak, že nie je možné ho otočiť. Keď sa nám to nasilu podarí tak vôbec nechce byť na brušku a robí lietadielko a plače, predtým sa už aj ťahal za hračkami.
    Môžete mi prosím poradiť ohľadom týchto vecí? Je to normálne? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ak je na ORLL všetko v poriadku, chrápanie je pravdepodobne spôsobené zaschnutým soplíkom v horných dýchacích cestách. Stačí zvlhčiť nosovú slznicu libenarom alebo sterimarom a zvlhčiť aj okolie dieťatka / vlhká plachta pri postieľke/. Na druhé dve otázky odpovedať neviem. Môže to byť prechodná zmena, ale ak by sa nezačal pretáčať alebo stále trvali uvedené tiky hlavičkou odporúčam poradiť sa s vašim lekárom čo najskôr, eventuálne aj spraviť neurologické konzílium. Na diaľku to neviem lepšie posúdiť.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: