Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Bolave brusko

    , Autor: natygara

    Dobry den pani doktorka,

    dcerka ma 18 dni. Vyzaduje si casto prsnik, prikladam aj kazdu hodinu. Skoro pri kazdom piti mava hlasne plyny, kaka riedke a do zelena sfarbene. Mam pocit ze aj bolest bruska sa pridava kvoli hlasnemu placu. Byva to najcastejsie cez den. Viete mi pomoct a poradit nieco na tu zvysenu plynatost? Citala som o Sab simolex, resp. Biogaia

    Dakujem krasne za odpoved
    Lucia

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Sú to normálne prejavy bábatka v jeho veku. Môžete podávať sab simplex alebo espumisan alebo coli prev.
    Zelená stolica nech vás vôbec neznervózňuje.
    Kojte na požiadanie, aj každú hodinu. Postupne sa režim upraví.
    Sledujte počet mokrých plienok, ak má dosť mliečka má ich byť 5-8/ 24 hodín

Podobné otázky

  • 2 mesačná odmieta jest

    , Autor: Katarinapol

    Dobrý deň.
    Uz tretí deň naša 2,5 mesačná dcérka odmieta jest. Narodila sa 4,2 kg, prospieva, teraz má 5,850g.
    Od 3 týždňa je na UM.
    Pije Nutrilon AR koli refluxu, na koliky sa nám osvedčil najlepšie probiofix.
    Doteraz ma problémy s vetrami, a boľavé bruško ale nejak to vždy zvládla.
    Všimli sme si ze jej pomaly idú zúbky (potvrdené), slinta, žužle si ruku...
    Stolicu ma 1x denne riedku.
    Posledné 3 dní však odmieta jest, resp. Vypije o viac ako polovicu menej ako doteraz ( doteraz vypila 10x denne priemerne 100ml)
    Teraz od hladu začne piť, avšak po pár hltoch (cca 30ml) vyslovene vypluje cumel fľaše, keď zacíti vôňu mlieka vyslovene ju napne. Skúšam nechať oddýchnuť ale už jest nechce.
    Na druhú stranu začala veľmi veľa späť.
    Teplotu nemá, žabu ja jazyku nemá.
    Je viac podráždená (hlavne pri jedení a po ňom) ale vie sa aj usmiať. Skúšali sme vodu - pár x si cucne, ale tiež odmieta a tiež fenyklovy čaj - ten jej nechuti.
    Uz nevieme co ďalej.
    Nechcem aby došlo k dehydratácii.
    Dakujem m za radu.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Moja odpoveď síce meška ale: dieťatku takmer na 100 percent nešli zuby, slintá a zvyšuje sa tvorba slín prirodzene v tomto veku a žužlanie ruky je prejav normálneho psychomotorického vývinu.
    Ak však dieťatko v tomto veku odmieta jesť je to dôvodo na okamžitú návštevu lekára a riešenie konkrétneho problému individuálne u lekára, ktorý dieťa pozná.

  • bolave brusko a hucanie v brusku

    , Autor: zc

    dobry den. moja dcerka, takmer 10 tyzdnova, ma uz asi druhy tyzden bolesti v brusku. strasne jej tam huci aj skvrka a to skoro cely cas pocas dna aj noci...zakazdym, ked jej zahuci v brusku, tak ona strasne place a vidno, ze ma velke bolesti. zijem v UK, a ked som isla k lekarke tak ma odbila, ze je to detska kolika, a ze to musim pretrpiet. aj napriek tomu, ze to trva cele dni a nie len v urcitu dobu dna a aj napriek tomu, ze som skusala aj infacol aj ine ine veci ako masaz bruska, nosenie v satke, teplo atd... dcera je plne dojcena, ale dnes mi uz nechce ani pit mliecko, lebo zakazdym ked prehltne mliecko tak spusti strasny plac ako by ju to bolelo a huci jej v brusku zas.... davam si pozor na stravu a nejem nic co by ju moho naduvat. uz treti den skusame kvapky coliprev, coz je enzym laktaza.ale ani to nevyzera, zeby pomahalo. mala sa vkuse puci a tlaci ale nevyprdka sa a stolicu ma tak raz za 4 dni, stolica je riedka prazenickova a zlta, teraz nekakala uz od stredy a je sobota... ked tak silno tlaci, tak vygrcka potom aj mliecko. slabsie aj pribera, jej porodna vaha bolo 3350, do 6.tyzdna pribrala na 4.6 kg a od 6.do 9.tyzdna len na 5100kg. bola som aj na pohotovosti minulu nedelu lebo ten plac a hucanie v crievkach ma vydesili, no tam jej iba skontrolovali Cukor v krvi a tlak a pulz...prehmatali a to bolo vsetko...nic viac neurobili a povedali, ze ked dieta nema teplotu, tak to nic nie je... uz som z toho nestastna a bojim sa aby to nebolo nieco vazne....ked som vyskusala rekt rurku, tak z nej ani plyny ani stolica nevysli, len na konci rekt rurky ostalo troche stopy po stolici, a hlavne, ked uz odmieta aj prsnik...mliecka mam dost...na to hucanie v brusku sa uz aj budi zo spanku.
    dakujem za vasu odpoved a pomoc a prajem pekny den

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ospravedlňujem sa, že je to neskôr, nedostala som sa skôr k tejto práci.
    Koliky, bolesti ruška aj vynechávanie stolice niekoľko dní bývajú u detí bežné. Jedno z mnohých detí však má tieto ťažkoti preto, že má nejakú poruchu v zažívacom trakte. Na diaľku vám môžem poradiť len to, aby ste znova vyhľadali lekára, ak má dieťatko nafúknuté bruško, už horšie papá, zvracká je na mieste dieťa hospitalizovať a vyšetriť sonograficky rentgenologicky aj inými metódami celý zažívací trakt. Treba vylúčiť hlavne Hirschprungovu chorobu.

  • Boľavé bruško

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Máme 9 mesačného synčeka,ktorý je veľmi živý a usmievavý. Jeho vývoj je, myslím, primeraný jeho veku. Máme však trápenie s bruškom. Je stále dojčený. Problémy začali asi keď mal 2mesiace.Začal kakať zelené hlieny,ktoré mal problém vôbec vytlačiť. Krútil sa,plačkal... Pomáhali sme mu aj rúrkou,ktorú sme používali do 4.mesiaca.Zistila som,že hlieny kaká vždy,keď vypijem kravské mlieko. Prestala som ho preto piť.Pani doktorka povedala,že to môže byť alergia,pretože v tehotenstve som pila veľa mlieka.Skúšali sme aj rôzne probiotiká.Hlieny už síce nekaká,ale stále má problémy s vyprázdňovaním a zdá sa mi, že aj s vetrami. Niekoľko krát za deň tlačí a mrnká,akoby ho bruško stále tlačilo,pritom nafúknuté ho nemá.Stolicu máva tak každý 2.-3.deň. Dávame mu papať väčšinou mäsovozeleninové príkrmy,ovocné mu moc nechutia.Má problém zaspinkať a viem,že je to tým bruškom. Niektoré dni má kľudné vtedy hneď zaspí a spiná kľudne aj v noci. Môže to byť spôsobené mojou stravou,alebo môže ísť o iný problém? Je potrebné absolvovať nejaké vyšetrenie? Za odpoveď veľmi pekne ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Pokial dobre papá, priberá, pravdepodobne sa o nič závažné nejdná., Pokračujte vo vašej bezmliečnej strave, malému odporúčam podávať probiotika. Sledujte svoju stravu a vzťah k tomu ako zaspinkáva, aké sú bolesti bruška, možno na iečo prídete. Možno by bolo vhodné sprviť dieťatku krvný obraz, ak by niečo naozaj bolo v strave / myslím jeho / nevhodné, pravdepdobne by sa to odrazilo v poruche vstrebávania a dieťa by bolo chudokrvné. Ak sa nič nenájde, skúste pred spaním alebo vtedy, keď začínajú bolsti bruška podať espumisan sirup.

  • Bolest bruska

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pani doktorka,
    moja 3 tyzdnova dcera ma problemy s naduvanim bruska. Pediatricka nam doporucila infacol. Ako dlho sa tento liek moze podavat? Nemoze vzniknut daky navyk? Pouzivame ho uz 10 dni. Brusko nas hneva najma doobeda. Ked ho vynechame, tak sa zastavene vetry vratia. Ale aj pri jeho podani ma niekedy bolave brusko.Pijem aj feniklovy caj, tak 3x za den a pouzivame aj krem pupik na masaz bruska a cvicime s nozickami.
    Dakujem za radu.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Všetko robíte správne, feniklový čaj / s pridaním anízu a majoránky/ môžete piť po každom kojení štvrť litra vlažného. Infacol sa dá používať akokoľvek dlho, môžete ho vymeniť aj za espumisan, v dávke 1 ml niekoškokrát denne. Isté je, že jedného dňa koliky ustúpia.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: