Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Vitamín D

    , Autor: Lenik

    Dobrý deň, rada by som sa opýtala, aby som mala v tom už konecne jasno. Mam 14 mesačnú dcéru, doteraz som podávala vitamín D Devit 1 kvapku do mlieka, niekedy ráno, niekedy večer, ako kedy. od jedného roka pediater kázal dávať 2 kvapky denne, lenže odvtedy začala dcérka hnackovat, tak som jej na týždeň vysadila, tým sa stolica upravila a zmenili sme značku na Jamieson a už je to v poriadku. Takže dávam 2 kvapky denne od roka. Moja otázka, vraj déčko by sa malo podávať ráno a nie večer, to som sa dozvedela až teraz a ja som to tak do roka určite nerobila, dávala som hocikedy v priebehu dňa, môže to byť problém. A druhá otazka, to dávkovanie do roka jedna kvapka a po roku 2 kvapky je v poriadku. A tretia otázka, mám dávať kvapky celoročne do akého veku dietata. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Dávkovanie vitamínu D je dve kvapky denne / hocikedy v priebehu dňa ale vždy s mliekom alebo jogurtom neskôr/.
    Vitamin D dávame celoročne denne do veku 18 mesiacov.
    Od novembra do marca dávame deťom dve kvapky vitamínu D alebo neskôr rybí tuk vždy až do puberty!

Podobné otázky

  • Pukanie v kostiach

    , Autor: Toscana

    Dobrý deň pani doktorka,
    poprosím Vás o radu ohľadom mojej dcérky. Už pár krát sa stalo, že pri prebaľovaní, alebo dvíhaní jej niečo puklo-prasklo v ručičke a v chrbátiku, nijak na to nereagovala, tak predpokladám, že ak by ju to bolelo, že sa ozve. Ale aj tak mi to robí starosti. Je to podľa Vás normálne? Vitamín D užívame jednu kvapku denne.
    Ešte sa pár krát stalo už v podstate od nemocnice, že sa zobudí akoby mala nočnú moru, zrýchli sa jej dýchanie a spustí neskutočný plač, po čičíkaní to prejde, tak by som chcela vedieť, či aj takéto malé bábätká môžu mať zlé sny? (dcérka má 2 mesiace). Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Asi môžu mať aj sny ale takto reagujú na akýkoľvek podnet.
    Pukanie nie je žiadne ochorenie, je to len určitá odozva na pohyb v kĺbe.
    Vitamin D treba dávať dve kvapky denne, pokiaľ je v jednej kvapke 400 alebo 500 jednotiek, čo v u nás dostupných preparátoch viac nebýva.

  • Vigantol

    , Autor: Simka123

    Dobrý deň, môžem namiesto Vigantolu používať vitamín d3 od generica? Okolie ma upozornilo na vigantol že spôsobuje kolíky... A môžem ten vitamín D3 užívať keď moje bábätko sa narodilo 17.7.2019 a na letáku je napísané že užívať až od prvého mesiaca po jednej kvapke? A môžem ho kombinovať s kanavitom?dakujem pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Môžete dať D3 alebo Dvitamin od Jamessona vždy dve kvapky denne!!!!!!!Ale Vigantol už je na trhu v novej forme a deti mávajú koliky a s vigantolom to nesúvisí.

  • vigantol

    , Autor: nika11

    ešte k predchádzajúcej otázke(Dobrý deň ,
    mám skoro 3,5 ročného syna(narodený v marci) , ktoremu som davala vigantol 2 kvapky , avšak od 1 roku bol na umelom mlieku a v nom je pridavany vitamin D. Preto som sa zľakla či aj tak nemohlo dojst k predávkovaniu, dokrmovala som hami. a Potom v odobí od novembra do marca som mu daval vitamín d od jamiesonu, ale je tam také divné kvapkadlo rýchlo kvapká a niekedy mi do flasky spadli aj tri kvapky. Nemohlo dojst k predávkovaniu? )lebo on vypil bežne 1 liter mlieka umeleho a to znamená že denne 12 mcg vitamínu D, a k tomu ešte dve kvapky viagantolu, nie je to veľa? dve kvapky sú 20mcg, nie?to sa berie do úvahy?ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ak sa neprejavili známky predávkovania, kde ako prvé by sa objavili hnačky,neskôr malátnosť, svalová slabosť, tak určite nedošlo k predávkovaniu. V zime znova podávajte dve kvapky Jameson vitaminu D- teda od novembra do konca marca.

  • vigantol

    , Autor: nika11

    Dobrý deň ,
    mám skoro 3,5 ročného syna(narodený v marci) , ktoremu som davala vigantol 2 kvapky , avšak od 1 roku bol na umelom mlieku a v nom je pridavany vitamin D. Preto som sa zľakla či aj tak nemohlo dojst k predávkovaniu, dokrmovala som hami. a Potom v odobí od novembra do marca som mu daval vitamín d od jamiesonu, ale je tam také divné kvapkadlo rýchlo kvapká a niekedy mi do flasky spadli aj tri kvapky. Nemohlo dojst k predávkovaniu? a druhá otázka-
    mám aj 4 mesačné bábo a kanavit sme mali davať dve kvapky raz do týždna do 3 mesiaca a ja som podávala o dva týždne dlhsie. je to v poriadku?ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Podávanie Kanavitu o dva týždne dlhšie nie je problém. Viac ho však podávať nie je potrebné, ani v zime.
    Aj keď je dieťa umelo živené, aj keď je kojené či je leto alebo zima je potrebné podávať dve kvapky vigantolu ú alebo jamesona do osemnásť mesiacov. Potom by mali u nás všetky deti, včítane detí v pubertálnom veku, užívať v zime od nvembra do marca vitamínD alebo rybí tuk alebo preparát s omega mastnými kyselinami.vitamin D treba dávkovať presne, je to v tuku rozpustný vitamín a predávkovanie je možné. Pár kvapkami občas navyše ste ho však predávkovať nemohli.

  • Odmietanie prikrmov

    , Autor: hannka

    Dobry den pani doktorka,
    Moj 9-mesacny syncek este stale nechce papat prikrmy. Je stale dojceny. S prikrmami sme zacali od ukonceneho 5.mesiaca. A stale skusam a skusam doteraz. Od zaciatku som mu varila ja no nechcel tak som skusila i kupovane prikrmy ale ten isty vysledok. Zje max 2lyzicky a niekedy je den ked do neho nedostanem nic. Ponukam v hocijaku hodinu, stale pocas dna no vysledok rovnaky. Takze pokazde ho dokojim. Takze nas den vypada asi takto: rano materske mliecko, doobeda skusam ovocie-zje tak 2lyzicky, takze pred doobednajsim spankom nakojim, potom obed masovozeleninovy, tiez zje max 2lyzicky a niekedy vobec nic takze opet nakojim, po obednajsom spanku opet nakojim a neskor ponuknem jogurt alebo mliecnu ryzu ci kasu. To jedine mi cele dokaze zjest ale aj to zavisi ako ma chut. Takze ak to zhrniem tak je viac menej stale plne kojeny. Pediatricka to neriesi lebo prospievame krasne- 9mesiacov-9500g a 78cm. Doporucila mi podavat cebion kvoli vitaminu c kedze z potravin toho moc nema. Viem ze moj dotaz je dlhy ale uz teraz vam dakujem za precitanie a pripadnu radu ako donutit aby viac papal...dakujem a chcem vam povedat ze ste uzasna za to co robite a ze takto pomahate mamickam ;)

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Deti sú rôzne. My sa snažíme ako najlepšie vieme im dať to, čo je správne, čo odporúčajú odborníci a oni si stejne často robia , čo chcú. Nezúfajte!Jedného dňa sa zlomí a začne papať, len prosím trpezlivo pokračujte v ponúkaní bezmliečnych príkrmov denne, ale nenúťte ho jesť.. Lekárka má pravdu, treba mu podávať vitamin C v kvapkách / predpokladám, že D vitamin dostáva denne/. V tomto veku by som možno uvažovala o kontrole krvného obrazu, ak nemá dostatok železa, môže byť chudokrvný a to je potom začarovaný kruh, nepapá dobre, lebo je chudokrvná a nemá dosť železa na stavbu krviniek, lebo dobre nepapá. Treba to rozťať vyriešením príčiny, teda nedostatku železa, ak sa teda vôbec zistí.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: