Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Prikrmovanie

    , Autor: Tutka

    Dobry den, mam doma 3,5 mesacne babatko, je plne dojcene, teraz ma 8 kil. Lekarka mi povedala, ze priblizne od 4 az 4,5 mesiaca ho mam zacat prikrmovat (najprv zelenina, zemiaky atd). Pytala som sa, ci to nie je skoro a nemam cakat do pol roka, povedala, ze to su zastarale informacie a mam zacat skor. Napriek tomu vsetky relevantne organizacie vratane WHO odporucaju 6 mesiacov vyhradneho dojcenia. Viete mi povedat, ci sa v poslednej dobe tieto odporucania zmenili? Babatko je inak uplne zdrave, narodene mierne po termine, prirodzene. Akurat je dost velky. Velmi pekne dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Sú na to trocha rozdielne názory medzi imunológmi/ od štvrtého mesiaca dať bezmliečnu stravu, kvôli využitiu imunologického okna, to je však až do siednmeho mesiaca/ a gastroenterológmi, tí odporúčajú výhradné kojenie do pol roka. Ja to robím tak, že po piatom mesiaci poučím rodičov a bezmliečnej strave/ zelnina, múäso, ovocie až po šiestom mesiaci a obilnina/ a postupne od piateho mesiaca začíname, Nie je problém začať aj po šiestom mesiaci, ale za ten prvý mesiac musí dostať všetky základné živiny: mäso, zeleninu, ovocie, lepok, teda obilninu a aj bielkovinu kravského mlieka vo forme, umelého mlieka alebo kaše s umelým mliekom. Dá sa to od toho šiesteho mesiaca stihnúť. Dôležité je, že v tom čase ak je ešte dieťa kojené, funguje ochranná činnosť materského mlieka na črevnej sliznice, ktorá pomáha tomu, aby dieťa akceptovalo nové druhy stravy.

Podobné otázky

  • Stolica babetka

    , Autor: Kapia

    Dobrý deň, mám mesačneho chlapčeka. Je kojeny a prikrmovanie UM. Máva žltú (praženicovu) stolicu, no niekedy je akoby do zelená. Je to v poriadku? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Farba stolice sa môže meniť, pokiaľ dobre pije, priberá, má dosť mokrých pleinok, farba stolice nie je chorobný príznak aj keď je zelená.

  • Prikrmovanie

    , Autor: nataly260

    Dobrý deň, môj syn má 2,5 mesiaca krmime sa materským mliečkom ale štýlom odsávania. Rodila som sekciou a v nemocnici sa naučil na fľašu keďže mi mliecko začalo až na 4. deň. a prsník odmietal (problém sú aj ploche bradavky). No chcem sa opýtať, či môžme dokrmovať UM, keďže už toľko neodsajem. Nahradiť jednu dávku alebo dorábať ku MM?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ak máte málo mlieka, nič iné vám neostáva, len prikrmovať. Určite je lepšie vždy odsať alebo skúsiť dieťatko priložiť, len keď je mlieka málo , tak dokrmiť. Nevynechávať kojenie, pretože sa začne tvoriť menej mlieka a kojenie skončí.

  • Prikrmovanie

    , Autor: Nita88

    Dobry den,rada by som sa informovala ohladne prikrmovania. Moja dcerka ma 3,5 mesiaca a v poradni nam odporucila nasa pediatricka uz prikrovat,teda skusat nove chute ako napr.mrkvu,detsku krupicu. Dcerka je plne dojcena a zda sa mi to prilis skoro. Poprosila by som o Vas nazor. Nedavam jej ani ziadnu vodicku,ani cajik,len moje mliecko. Ak je uz vhodny cas, tak z akeho mliecka najlepsie tu krupicu pripravit?
    Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Prikrmujeme najskôr! po dovŕšení štyroch mesiacov, ale úplne stačí začať prikrmovať po dovŕšení piatich mesiacov, niekedy sa začína po dovŕšení 6 mesiacov, ale do konca 7dmeho mesiaca musí dieťa skúsiť zeleninu, ovocie, obilninu aj mliečnu bielkovinu / ak je kojené vo forme mliečnej kaše/.

  • Prikrmovanie a sedenie

    , Autor: domcuriena

    Dobrý deň moja dcérka (4mesiace) chce strasne sedieť, pyta sa len do sedu... Neviem či to nie je moc skoro... Aj paoať príkrm začala v 3 a pol mesiaci, tiež mi vraveli že moc skoro... Chcem sa opýtať čo jej môžem dávať :) je na umelom mlieku

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Sedieť v tomto veku vôbec nesmie!!!! Žiadne ukladanie do sedu, hovoríme tomu pasívny sed a je to veľmi nebezpečné pre správny psychomotorický vývin dieťatka a pre jeho ďalšie zdravie, hlavne vývin a zdravie chrbtice!!!!!!
    Bezmliečne príkrmy má dieťa dostávať najskôr po dovŕšení štvrtého mesiaca, ideálne ja zavádzam príkrmy bez mlieka až po piatom mesiaci.
    Takže základom jej stravy je stále umelé mlieko, postupne zavediete po štvrtom alebo piatom mesiaci zeleninu, mäso, lepok / obilninovú kašu pridáte najprv v malom množstve do mäsovozeleninového príkrmu potom budete podávať vo forme mliečnej kaše, samozrejme z umelého mlieka alebo mliečnej kaše vhodnej pre daný vek. Po šiestom mesiaci veku zavediete ovocie, len to, ktoré rastie u nás a nemá červenú dužinu, respektíve nie je červené. Po ôsom mesiaci môžete odať žĺtok, cca pol žĺtka jeden až dvakrát týždenne, po deviatom mesiaci jogurt- len biely jogurt s probiotickou flórou. Po desiatom mesiaci aj celé vajce a červenú šošovicu. Do roka deťom nesolíme!!!!

  • prikrmovanie deti narodených v 35 tt

    , Autor: 88zuzana2-2

    Dobrý deň, mám dvojčatá narodené v 35. tt+3. Môžem ich prikrmovať ako donosené deti alebo mám ísť podľa korigovaného veku. Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Aj deti narodené predčasne sa očkujú aj prikrmujú podľa gestačného veku, teda začíname najskôr po ukončenom štvrtom mesiaci a najneskôr začíname po ukončenom šiestom mesiaci.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: