Poradňa mediátora

Poradňa mediátora
37 otázok

Na vaše otázky odpovedá JUDr. Martin Biskupič.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Ma právo?

    , Autor: Flori

    Dobrý deň! Chcela by som sa opýtať. S priateľom sme spolu skoro 6 rokov mame spolu mesačného synčeka. Nie sme zosobášeny. Materskú a prídavky na dieťa beriem ja. Ma on ako otec právo na striedavu starostlivosť ak by som s tým ja nesúhlasila? On chodí do práce a nemal by čas sa starať o malého. Stále sa nie ze hádame ale mame výmenu názorov co sa týka financií. Ja platím z materskej elektrinu, nákup do kuchyne, kupujem co treba pre malého a plus keď priateľovi treba tak mu dám. A stále mi hovorí to ze keď sa rozideme požiada o striedavu starostlivosť. Mam obavy ak by mal právo nato. Dakujem

    Odpovedá: JUDr. Martin Biskupič

    Dobrý deň. Určenie starostlivosti (matka, otec alebo striedavá) nie je závislé od súhlasu matky, ale od vhodnosti tej ktorej formy starostlivosti pre dieťa - berie sa teda do úvahy v prvom rade najlepší záujem maloletého dieťaťa.

    § 24 ods. 2 zákona o rodine: "Ak sú obidvaja rodičia spôsobilí dieťa vychovávať a ak majú o osobnú starostlivosť o dieťa obidvaja rodičia záujem, tak súd môže zveriť dieťa do striedavej osobnej starostlivosti obidvoch rodičov, ak je to v záujme dieťaťa a ak budú takto lepšie zaistené potreby dieťaťa. Ak so striedavou osobnou starostlivosťou súhlasí aspoň jeden z rodičov dieťaťa, tak súd musí skúmať, či bude striedavá osobná starostlivosť v záujme dieťaťa."

    To čo je vhodné pre dieťa bude skúmať súd. Ani v tomto prípade nie je vylúčené a je viac než vhodné, aby sa rodičia o starostlivosti o dieťa dohodli a nenechávali toto rozhodnutie na štát. V prípade, ak sa dohodnúť nevedia, majú možnosť využiť služby odborníkov, ako napríklad psychológ alebo mediátor.