Poradňa mediátora

Poradňa mediátora
37 otázok

Na vaše otázky odpovedá JUDr. Martin Biskupič.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Titul v občianskom preukaze

    , Autor: raketa016

    Dobrý deň,

    chcela by som sa informovať ohľadom titulu na občianskom. Vyštudovala som VŠ s titulom ING. avšak ho nemám zapísaný v OP vyše 5 rokov, pretože sa mi nechcel meniť OP kvôli tomu. V OP mám zapísaný len titul BC. Môžem Ing. používať aj napriek tomu, že ho nemám zapísaný v OP? Pred úradmi mi je jasné, že nie pokiaľ ho nemám zapísaný v OP, ale inak by som mohla? ďakujem za radu.

    Odpovedá: JUDr. Martin Biskupič

    Dobrý deň, vysokoškolský titul je Vám udelený a môžete ho používať od momentu zloženia záverečnej skúšky. Vydanie a prevzatie diplomu je už iba formalita, na potvrdenie získania titulu.

    V obmedzovaní používania inžinierskeho titulu Vás preto nič neobmedzuje, dokonca ani v styku s úradmi.

    Je pravdou, že ak v styku s úradmi chcete titul používať (napr. aby ste na katastri nehnuteľnosti mali meno aj s titulom, alebo aby Vám bol vydaný pas s diplomom), je potrebné to štátu preukázať. A to buď diplomom, alebo zápisom v OP.

    Ak ste štátu získanie titulu preukázali pri vydávaní nového OP, v ďalšom styku štátu postačuje iba zápis v OP, a nemá od Vás opätovne požadovať preloženie diplomu (samozrejme s výnimkou, ak potrebuje vedieť konkrétnu kvalifikáciu, napr. pri výberovom konaní na voľné štátnozamestnanecké miesto).