Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,703 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • tehotenstvo

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den pan doktor posledna menzes 18.4 k doktorke idem 12.6 a chcem sa spytat či uz bude vidno akcia srdiečka a mam otazku či by sa uz dal spravit test na pohlavie babygen z krvi? a neviete mi povedat cenu pribliznu? :) moja dr ma svoju anbulanciu a videla som ze sa to pohybuje od 80-120€ vdaka

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tehotenský test má zmysel realizovať na 14. deň meškajúcej menštruácie, takže ste si ho realizovali veľmi skoro. Podľa mňa ešte nebude vitálne tehotenstvo jednoznačne potvrdené. Rovnako tak teraz nemá zmysel realizovať Babygen test. Ten sa realizuje najskôr od ukončeného 10. týždňa tehotenstva. Cena sa pohybuje okolo 100 - 120€ v závislosti od laboratória.

Podobné otázky

  • Nechcem dieta

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Ak teda v pondelok pôjdem na krv HCG,tam by sa mi už tehotenstvo potvrdilo?
    V krvi už ukáže?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pravdepodobne áno, ale je to veľmi skoro a zbytočné. Ako som už písal, tehotenstvo sa jednoznačne vylúčiť nedá ak ste mali nechránený pohlavný styk, ale je zbytočné potvrdzovať tehotenstvo takto skoro, aj keď je nechcené.

  • Nechcem dieťa

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer.
    Chcela by som sa opýtať.
    Posledna menštruácia mi začala 11.9.
    Teraz mi mešká 4dni. Pred týždňom som dobrala antibiotika.
    Testy som si robila všetky boli negatívne.
    Môže byt ze som tehu.
    Často chodím aj cikat.
    Ak pôjdem v pondelok na krv,tehu by mi ukázalo,.
    Nechcem byť
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, štyri dni meškajúca menštruácia ešte nič neznamená. Príčin môže byť viacero. Od vplyvu choroby, užívaných antibiotík, no samozrejme za predpokladu nechráneného pohlavného styku sa nedá vylúčiť ani tehotenstvo. Tehotenský test má však zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Časté močenie môže značiť aj prípadný zápal močových ciest, prípadne sa u Vás môže vyskytovať porucha mikroflóry vzhľadom k užívaným antibiotikám. Ak ste tehotná, nezmeníte to už. Nemá zmysel si teraz robiť testy, najskôr tak o dva týždne, prípadne pre jednoznačné vylúčenie tehotenstva sa dá realizovať odber krvi na betaHCG, ktoré už môže byť pozitívne po 14. dňoch od oplodnenia. Odsledujte si to. Do budúcna odporúčam používať niektorú z foriem antikoncepcie. Prekonzultujte to s Vašim obvodným gynekológom.

  • D-dimer

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    chcela by som sa spýtať na názor, či si myslite, že je normálne, že mám v 29.tt D-dimer 7,3, aj napriek tomu, že si od začiatku picham Clexane 0,4, keďže som po covide mala emboliu pred 3 rokmi a odvtedy mám dimer stále okolo 1,5-2. Bezohľadu na to či som si pichala injekcie alebo nie. Len v poslednom trimestri vraj najviac rastie, tak sa bojím, kam sa až vyšplhá a či mi niečo nehrozí, alebo malému. Ďakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tehotenstvo je hyperkoagulačný stav, tzn. že niektoré parametre, ktoré sú mimo tehotenstva patologické, sú naopak počas tehotenstva normálne. D-dimér je v tehotenstve normálne zvýšený. Počas normálne prebiehajúceho tehotenstva sa hladiny D-diméru plynule zvyšujú až do pôrodu. V literatúre sa uvádzajú hodnoty D-diméru v III. trimestri do 1.5 mg/l. Normy D-diméru v tehotenstve v III. trimestri sú relatívne hodnoty. Dôležité je sledovanie dynamiky, teda postupného nárastu hodnôt, a súčasne klinických príznakov u pacientky. Súčasne je nutné prihliadať k ďalším rizikám, ako je vrodený trombofílny stav, prekonaná trombóza, či embólia, varixy, vek, obezita, ... Ak máte nasadený nízkomolekulárny heparín a sledované tehotenstvo je v poriadku, nemusíte sa obávať. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov, v tomto prípade najmä hematológa, ktorý Vám podľa výsledkov vie upravovať, teda aj navyšovať potrebnú dávku nízkomolekulárneho heparínu.

  • Krčok

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, som prvoridička v 33tt . Je normálne keď mi môj gynekológ nepozeral vôbec krčok? Pýtala som sa na poradni na to a povedal mi, že načo, keď nemám žiadne ťažkosti.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie každý obvodný gynekológ vrámci tehotenskej poradne štandardne realizuje aj vyšetrenie v gynekologických zrkadlách. Ja osobne vrámci každej tehotenskej poradne až do 36. týždňa vyšetrujem ženu aj v gynekologických zrkadlách. Ak nemáte žiadne ťažkosti, tehotenstvo nie je rizikové a všetky výsledky vyšetrení a nálezy máte v poriadku, nie je to úplne nevyhnutné. Sú aj ženy, ktoré odmietajú vyšetrenie v gynekologických zrkadlách, vtedy to rešpektujem a ženu v zrkadlách nevyšetujem.

  • Tehotenstvo a Bakteriálna vaginóza

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcem sa len informovať nakoľko mám obavy. Som v 17tt a bola mi z kultivácie zistená gardnerella vagnalis. Nemala som žiadne extra prejavy, možno viac vodnatý výtok ale užívam aj progestanell, takže ster bol robený preventívne. Lekárka mi nasadila fluomizin.
    Mám strach, nakoľko všade čítam, že to spôsobuje potraty, predčasné pôrody, aké veľké riziko tam teda je ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ste už v II. trimestri, takže sa už u Vás dá pomerne bezpečne nasadiť potrebná liečba. Na Gardnerellu vaginalis sa často predpisuje Macmiror. Fluomizin sa v tehotenstve môže používať, aj sa používa pomerne často v prípade potreby. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.