Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,100 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Tehotenstvo

    , Autor: Lucik...

    Dobry deň prajem.
    Chcela by som sa opytat, som 5 dni po skončeni poslednej menštruacie ktora trvala 4 dni a s priatelom sme nemali priamo sex s ejakulaciou ale parkrat ho len zasunul dnu a držal dnu, no bola na penise predejakulačná tekutina. Je možne, že by som mohla takto otehotniet? Je podla vás nutné vziať si tabletku po alebo je to zbytočne v tomto prípade?
    Chcem len pridať, že dĺžka môjho cyklu je cca 40 dní takže mi vychádza ovulácia až približne o 15 dní ale nie je to isté teda.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, k otehotneniu môže dôjsť prakticky počas celého cyklu, aj keď v istých fázach cyklu je pravdepodobnosť menšia. Pri nechránenom pohlavnom styku, aj bez ejakulácie, sa tehotenstvo úplne vylúčiť nedá. Za spomínaných okolností, ak máte ovuláciu pravidelnú, je pravdepodobnosť otehotnenia menšia, ale jednoznačne sa vylúčiť nedá.

Podobné otázky

  • Krčok v 26tt

    , Autor: Lauri23

    Dobrý deň, chcela by som sa spýtať pri akej dĺžke ide o skrátený krčok v 26tt.
    Bola som na poradni kde mi namerali 25mm dĺžku krčka a povedali že je v poriadku všetko.
    Následne kvôli alergickej reakcii som bola u iného gyne o 2 dni neskôr, kde mi robili kontrolné sono a povedali že mám krčok skrátený na 25mm a nasadili progestanelle a magnerot.
    Chcem sa teda spýtať, či je to v poriadku dĺžka alebo je to už rizikové.
    Ďakujem za Vašu radu

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, do úvahy sa berú viaceré okolnosti. Nie je podstatná iba samotná dĺžka krčka maternice, ale aj to, či je prítomný tzv. funneling (vnútorné otváranie krčka), či sa mení krčok napríklad pri zakašľaní, … Na 25 mm krčok v 26 týždni tehotenstva by som aj ja nasadil progesterónový blok a mangezioterapiu, ktorá Vám aj bola nasadená. Ak sa krčok neotvára, ani zvonku, ani zvnútra a nemáte žiadne ťažkosti, bolesti, časté tvrdnutie podbruška, či krvácanie, nemusí sa jednať o rizikové tehotenstvo. Je však potrebné nález pravidelne sledovať. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Dutinka v maternici

    , Autor: katarinaa

    Dobrý deň, pred týždňom v utorok som mala krvný odber hcg - hodnota bola 9,14 a na sone nebolo vidieť nič. Pani doktorka si myslela že pôjde o biochemické tehotenstvo, preto ma objednala na kontrolný odber a sono o týždeň. Výsledok včerajšieho odberu bool 104,9. Dnes na sone povedala, že v maternici vidí "dutinku". Čo je to prosím vás tá dutinka? Je to nejaké synonymum pre gestačný vak alebo čo to vlastne je a čo to znamená? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa opisu sa jedná o extrémne skoré štádium tehotenstva. Dutinka je priestor (budúca dutina maternice, kde bude plod), v ktorom sa bude nachádzať gestačný vačok, v ktorom by sa mal nachádzať zárodok. Ak nemáte žiadne ťažkosti, je potrebné stav odsledovať a skontrolovať. aj dynamiku betaHCG, aj USG nález. Postupujte podľa oporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Môže sa jednať o implantacne krvácanie

    , Autor: Karikari

    Dobrý deň, mala som menštruáciu, ktorá prišla tak ako mala, krv bolo tmavo červená, dĺžka ms tak ako vždy a vyplavili sa aj vrstvy maternice. Môže sa jednať o implantacne krvácanie ak mi vypadli kúsky maternice?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, neviem sa vyjadriť k charakteru menštruačného krvácania, ani k obsahu menstruačnej drte. Za predpokladu nechráneného pohlavného styku sa tehotenstvo síce vylúčiť nedá, ak však došlo ku krvácaniu aj s odlučovaním sliznice dutiny maternice, tehotenstvo nepredpokladám. Odsledujte si to.

  • Branie krvi

    , Autor: Florencia 5

    Dobrý deň pán doktor som v 11 tt a dnes mi majú brať krv na toxoplazmozu mením lekára takže o týždeň u nového mi zase budú brať krv na krvný obraz chcem sa spýtať či takéto časté branie krvi nemôže ublížiť bábätku ? A či by nebolo rozumnejšie zobrať všetko raz ? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemusíte sa obávať, dvakrát realizovaný odber krvi, kedy Vám bude odobratých asi 10 ml krvi nemá žiaden vplyv ani na Vás, ani na tehotenstvo.

  • Tehotenstvo po potrate

    , Autor: DIDI97979797

    Dobrý deň, dňa 25.01.2024 som potratila dieťa v 20 týždni, chcela by som sa Vás opýtať kedy sa môžeme začať snažiť o ďalšie dieťa, keďže som dostala dve rozdielne odpovedene (1. po dvoch až troch cykloch, 2. po prvom menštruačnom cykle). Dôvodom potratu bola vraj neliečená e-coli baktéria, je možné, že sa to stane znova, reps. dá sa tomu v budúcnosti prredísť, aby sa nič podobné nestalo? Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ja tiež vo všeobecnosti odporúčam počkať 2
    až 3 mesiace, aby sa telo dalo ako tak do poriadku, nie len fyzicky, ale aj psychicky. Pred otehotnením je vhodné realizovať si kúru vaginálnymi probiotikami na úpravu vaginálnej mikroflóry. Vhodné bude aj častejšie realizovanie kultivačných vyšetrení pošvy, aby sa predišlo nerozpoznaným vaginálnym infekciám. Kontinuálna dlhodobejšia aplikácia vaginálnych probiotík Vám tak isto neuškodí.