Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,314 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Panoramaticky RTG snimok v I. trimestri

    , Autor: irinka

    Dobry den,

    mam taky problem, som tehotna v I. trimestri. Mam uz jednu 2 rocnu dcerku, tehotenstvo prebiehalo bez problemov, len bezne tehotenske nevolnosti. Minuly rok som otehotnela v novembri, bohuzial o babo som prisla, bol to zamlcany potrat, bola som na kyretazi. Po 5tich mesiacoch od zakroku sa mi podarilo otehotniet a vlastne som uz podla PM v 9 tt. Gynekolog mi predpisal Duphaston 2 x denne a vlastne vitaminy. Ide o to, ze uz asi mesiac ma boli prava strana sanky. Zo zaciatku to vyzeralo, ze mam zapaleny klb, ale po odbere krvi zistili, ze vysledky su v poriadku, len trosku zvysena sedimentacia, ale zapalove hodnoty v norme. Bola som odoslana na stomatologicke vysetrenie a tam pomocou nejakej vodicky, ktoru mi na vate prikladali k zubom, ze mam asi dva ci tri zuby zle. Jeden zub mi vyvrtali a nechali tak, na hornom zube mudrosti mam kaz a potom asi jeden zub je zly. Zubarka ma vsak chcela poslat na panoramaticky snimok zubov, aby zistila pricinu bolesti. Vraj dali by mi zasteru, a trvala na tom, aj ked som tehotna. Ked som povedala, ze som pred tym potratila, povedala, ze dobre, nechame to teraz tak, pockame na tie krvne vysledky a uvidi sa. Lenze sa nic nezistilo, tak predpokladam, ze mi ten RTG snimok bude chciet aj tak spravit. Viem, ked sa robi obycajny snimok zubov, je to otazka sekundy a to ziarenie je velmi kratke, ale nemam skusenost s panoramatickym snimkom a uz vobec som nepredpokladala, ze ma poslu na RTG, ked som tehotna. Zaujimal by ma Vas nazor, ci podstupit alebo nepodstupit RTG vysetrenie. Ak mam sama za seba povedat, necitim sa na to, aby som to vysetrenie absolvovala, nieco vo vnutri mi to akosi nechce schvalit, aj ked moj gynekolog mi povedal, ze pri RTG zubov je minimalne oziarenie a ze pokial je to nevyhnutne, tak treba verit zubarke, ze je to treba spravit. V stredu 15. 5. ma caka stomatologicke vysetrenie. Este som rozmyslala, ze pockam, kym budem v II. trimestri a potom pojdem na RTG, ale ani tento napad sa mi moc nepozdava, mam proste strach.
    Dakujem velmi pekne za skoru odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    vaša zubárka aj váš gynekológ majú absolútnu pravdu. Pri Rtg snímke zubov či panoramatickom snímku nie je rozptyl lúčov taký aby vôbec dôšlo čo i len k chvíľkovému ožiareniu dieťatka. Ak sa snímkovanie robí na rádioviziografický senzor (čo je v dnešnej dobe bežné), je možné dávku žiariča znížiť až o 80%. Tu sa dostávame menšiu záťaž žiarenia, akej by ste boli vystavená pri lete z Bratislavy do Košíc. Nemusíte sa naozaj obávať.