Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,240 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • kratky krcok

    , Autor: zuziku

    Dobry den, dakujem vam velmi pekne za predoslu odpoved, no neodpovedali ste mi na prvu cast mojej otazky:
    Som v 22.tt, robili mi serklaz, lebo krcok meral len 22mm, po zakroku dr vravela, ze nevidela, zeby to bolo otvorene, len to vnutro. Myslite si, ze sa da taka tehotnost udrzat?Mali ste uz taky pripad?
    Este chcem napisat, ze ma obcas bolia krize a podbrusko, som to vravela, ale pri vysetreniach nic nezistili a vraj to moze byt roztahovanim - uz mam dve deti a potrat v 17tt - takze to suvisi aj s tym vraj....Este pre doplnenie, pred 3,5tyzdnom som absolvovala aj amniocentezu. Prosim , napiste mi vas nazor. Dakujem vam velmi pekne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    práve preto aby sa takáto tehotnosť "udržala" tak vám bola urobená serkláž. Ak by to bolo beznádejné a vopred stratené tak nikto serkláž nebude robiť. preto je odpoveď jednozn&čná, áno dá sa takáto tehotnosť udržať až do termínu pôrodu. Doprajte si kľudový režim, oddychujte a pacientkám ako vy odporúčame denné užívanie magnézia. (3x denne 500 mg). Držím palce!

Podobné otázky

  • Krátky kŕčok

    , Autor: A&S

    Dobrý deň. Som v 20tt a zistili mi krátky krcok, cervix funkčná časť 16mm bez viditeľnej dilatacie, funneling tvaru V v dĺžke 8mm,dilatacia VB 17mm.pri Valsal. manevri funkčná časť 13mm, funneling dĺžky 19mm,dilatacia VB 32mm...doporučili ostať ležať v nemocnici. A budúci týždeň keď budu výsledky kultivácie, serklaz doporučuju. Užívam magnesol 3x a miracor zatiaľ. A ostala som doma, odmietla hospitalizáciu. Stačí ostať doma ležať alebo naozaj treba ležať v nemocnici, aj tak by mi tam nič nerobili. Je riziko potratu naozaj veľké? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Magnesol Vám pri danom náleze v takomto dávkovaní postačovať asi nebude. Miracor nepoznám. Počas hospitalizácie sa môžu podávať preparáty aj do žily, ktoré sú účinnejšie a ktoré neviete dostávať doma. Uvedený Vám navrhovaný postup je správny. Reálne u Vás hrozí riziko potratu. Uvedený nález je na cerclage. Treba si uvedomiť, že s takýmto nálezom musíte vydržať ešte ďalšiu polovicu tehotenstva alebo aspoň ešte 14. týždňov. Krčok sa už nevie predĺžiť. Nevieme vrátiť nález späť, iba sa ho pokúsiť zastabilizovať. Cerclageou sa trošku stiahne otvárajúci sa krčok, ale aj to ešte neznamená výhru. V nemocnici sa dá v prípade nutnosti realizovať aj tzv. cerclage za horúca, tzn. že kedykoľvek počas hospitalizácie, ešte pred plánovanou cerclage, by došlo k zhoršeniu ťažkostí, bolestí a zhoršeniu nálezu, aj v zmysle vypuklého vaku blán, dá sa realizovať cerclage prakticky okamžite ako posledná záchrana. Rozhodnutie je na Vás. Ak ste sa rozhodli, že budete doma, odporúčam dodržiavať prísny kľudový režim.