Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,102 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Aké riziká prináša tehotenstvo s bábätkom chystajúcim sa zomrieť?

    , Autor: wiva

    Som v 23tt a môjmu bábätku diagnostikovali anencefáliu, čiže podľa slov odborníkov predpokladom je, že zomrie skôr ako sa narodí (príp. pri pôrode). Chcela by som presne vedieť, aké všetky možné riziká na mňa ešte do konca tehotenstva číhajú a tiež aké riziká by pre mňa vznikli, keby som sa rozhodla ísť (na odporúčanie mnohých) na potrat (v skoršom štádiu tehotenstva - ja som sa rozhodla, že moje dieťa si zaslúži dôstojnú smrť a potrat som odmietla, ale chcela by som vedieť, aké riziká sa s potratom spájajú).
    Za odpoveď ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň prajem,
    medicínsky potrat je možné urobiť len do 24 týždňa gravidity (23+6) v prípade diagnózy nezlúčiteľnej so životom plodu. Riziká spojené s potratom nie sú, v podstate by vám bola podaná látka, ktorá spôsobí nástup kontrakcií a následne pôrod. Podáva sa epidurálna anestéza, pôrod plodu je zväčša bez komplikácií a bez nastrihu. Riziká spojené s tým, ak by ste sa rozhodli si dieťatko nechať sú možnosť infekcie v prípade vnútromaternicového odumretia plodu a následne rozvoj závažneho stavu spojeného s poruchou zrážanlivosti krvi. Držím palce v tejto zložitej situácii.