Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,693 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Ultrazvuk

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,
    asi je moja otazka trocha hlupa, ale stale mi to vrta v hlave a snad ma vasa odpoved upokoji. Pred dvoma dnami mi robili ultrazvuk ( som v 13 tyzdni). Vsetko bolo v poriadku, babatko robilo kotrmelce a kopkalo nozkami. Toto je moje druhe babatko.
    Moja otazka znie : moze nejak utrazvuk, resp. tlak, ktory doktorka vyvija na brusko, ked sa robi ultrazvuk, nejak ublizit babatku? Ked sme spolu pozerali obrazovku, kde som videla babatko, bolo jasne vidiet preliaceninu, kde sa pohybovala tou ultrazvukovou hlavicou (neviem presne ako sa to vola)..no a v jednom momente akoby sa skoro dotkla babatka...tak mi teraz vrta v hlave, ci sa naozaj mohla dotknut babatka a ci mu nemohla nejako ublizit (napr.stlacit mu brusko)...Vopred dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    určite nie, vôbec sa nemusíte obávať. Dieťatko je v plodovej vode, ktorá je ako tekutina nestlačiteľná preto sa o dieťatko vôbec nemusíte obávať.

Podobné otázky

  • Otazka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, som v 27tt a cca 2 tyzdne dozadu som bola na morfologickom ultrazvuku, kde mi pani doktorka povedala, ze mam nizko placentu. Do papierov napisala poziciu placenta ZS II. Povedala, ze zatial nezakryva branu, ale ze je velmi blizko a ze si mam davat pozor, nemam sa namahat, zohybat ani cupiet, ak pohlavny styk, tak velmi opatrne a ze sa mam vyhnut aj narocnym a dlhym prechadzkam a prekonzultovat tuto vec so svojim dr. Ked som vsak s tymito info. isla k mojmu Dr., tak ten sa k tomu nijak nevyjadril, ani nepozeral ultrazvuk, iba to zovseobecnil, ze teda sa este moze dvihnut naspat. Ked vidim na diskusiach, ako ine buduce mamy viac kontrolovali, alebo dokonca az vypisovali na pn alebo hospitalizovali aj v ovela skorsich tyzdnoch, tak sa chcem opytat na Vas nazor. Kedze jeden lekar mi pomaly povie, aby som nic nerobila a druhy sa zase vyjadroval, ze je vsetko ok.
    Dakujem pekne za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nízkonasadajúca placenta nie je vcestná placenta. Ste ešte v týždni tehotenstva, kedy sa môže placenta rastom maternice ešte zdvihnúť, aj keď je umiestnená na zadnej stene maternice. Nevidel som však USG nález, ani nepoznám výsledky a závery vyšetrení, ani hodnoty meraní, koľko je placenta vzdialená od vnútornej bránky, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov, ktorí realizovali USG vyšetrenie, poznajú presné hodnoty meraní a nálezy a tak sa Vám vedia najobjektívnejšie vyjadriť.

  • Vysetrenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer.mam otázku keď bol styk 21.9, test som ešte nerobila.kedy môžem najskôr ísť ku gyn na ultrazvuk? Aby potvrdila alebo vyvrátila tehotenstvo.dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Na USG má zmysel ísť v decembri, kedy by už malo byť na USG vidieť zmeny, prípadne aj vitalitu plodu. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Návšteva lekára, pozit. test

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, prosím Vás menštruácia mi mešká cca týždeň a vyšiel mi pozitívny tehotenský test. V koľkom týždni by som mohla byť a kedy mám ísť na vyšetrenie ku svojmu lekárovi? Čítala som, že nejak po 6. týždni, ale neviem či to je počítané od potencionálneho počatia alebo od poslednej menštruácie. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Ak nemáte žiadne ťažkosti, tehotenstvo sa na USG najlepšie potvrdzuje v 6. až 8. týždni tehotenstva, kedy je už vidieť na ultrazvuku aj akcia srdca. Rátajte si to od poslednej menštruácie. Takže ak Vám vynechajú kvázi dve menštruácie, môžete navštíviť gynekológa. Samozrejme, v prípade ťažkostí alebo nejasností ho navštívte aj skôr.

  • CMV otazka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, som v 16tt tehotenstva a môj doktor po prvých odberoch mi povedal že mám obe hodnoty IgG a IgM proti CMV zvýšené. Prosím vás čo to znamená? Povedal že má bude sledovať, že nemalo by to plod ohroziť ale predsa IgM je prebiehajúca infekcia a to je riziko pre plod nie? Či keď mám aj pozitívne IgG už som ju niekedy prekonala a mám protilatky ale momentálne mám reinfekciu preto sú obe hodnoty pozitívne? Prosím vysvetlite mi? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ako ste správne napísali, IgG protilátky značia prekonanú infekciu, nakoľko anti-CMV IgG sú prítomné už v akútnej fáze infekcie a po jej odznení pretrvávajú celý život. Opätovný vzostup protilátkovej aktivity môže byť spôsobený aj imunitnou odpoveďou v dôsledku inej infekcie, napríklad herpesovej. Stanovenie hladiny IgG sa hlavne v tehotenstve využíva na odlíšenie primárnej infekcie, keď je riziko prenosu vírusu cez placentu najvyššie, od opakovanej infekcie, teda reaktivácie vírusu. Pri primárnej infekcii sa tvoria protilátky, ktoré sú počas 2 až 4 mesiacov rekonvalescencie postupne nahrádzané inými protilátkami - s vysokou aviditou. Vysoká avidita anti-CMV IgG v 1. trimestri vylučuje primárnu infekciu počas tehotenstva a indikuje nízke riziko vnútromaternicového prenosu vírusu. Naproti tomu, interpretácia výsledku so stredne vysokou, respektíve vysokou aviditou stanovenou v 2. alebo 3. trimestri je obtiažná, nakoľko nie je možné jednoznačne vylúčiť primárnu infekciu počas tehotenstva. Diagnostika sa môže v niektorých prípadoch doplniť o ďalšie testy. Toto je však otázka na infektológa. Nepoznám však žiadne konkrétne výsledky a hodnoty, ani všetky informácie a okolnosti, preto sa Vám takto neviem k tomu bližšie vyjadriť. Ak sa nejedná o primoinfekciu, teda už ste infekciu CMV vírusom prekonali a máte pozitívne aj IgG protilátky, nemalo by to mať nejaký zásadný vplyv na tehotenstvo. Ak boli všetky vyšetrenia a ultrazvuky v poriadku, neobávajte sa. Určite však odporúčam realizáciu morfologického screeningu v 20. - 22. týždni tehotenstva. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • RTG na zaciatku tehotenstva

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, chcela by som sa informovat, mozno trochu ukludnit, ak je to mozné, momentalne som v 7tt. tehotenstva, dva dni pred meškajucou menštruaciou som podstupila rontgen dutin (ziadna ochranna vesta, kedze som este nevedela o teh.), nakolko dr. mala podozrenie na zapal. Lieky som nakoniec nepotrebovala brat ziadne. Chcela by som sa opytať, ci taketo ziarenie mohlo mat vplyv na vyvijajuci sa plod a jeho nasledne poskodenie. Moja gynekologicka sa k tomu vyjadrila tak, ze mohlo to nieco sposobit ale aj nemuselo, v neskorsom tyzdni na lepsom ultrazvuku je mozne zistit pripadne postihnutie. Dost ma to znervoznilo a stale nady tym rozmyslam. Chcela by som aj nazor ineho lekara, dakujem pekne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak bol robený RTG snímok hrudníka alebo iba hlavy, aj v jednom aj v druhom prípade by nemalo žiarenie priamo pôsobiť na oblasť malej panvy, takže na tehotenstvo by to nemalo mať vplyv. Odporúčam však absolvovať PTS (prvotrimestrálny screening) v 11. až 14. týždni tehotenstva. V tomto týždni platí praktická zásada "všetko alebo nič". To znamená, že ak je zárodok silný, nebude to mať na neho vplyv a tehotenstvo bude neporušené a naopak, ak by mal byť poškodený, dôjde k zástave vývoja a odumretiu, teda k potratu. Odsledujte si to. Osobne si však myslím, že ak nebola ožiarená malá panva, na tehotenstvo to vplyv mať nebude.