Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
10,844 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v Nemocnici AGEL Košice-Šaca.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Ultrazvuk

    , Autor: bublinka23

    Dobry den,
    asi je moja otazka trocha hlupa, ale stale mi to vrta v hlave a snad ma vasa odpoved upokoji. Pred dvoma dnami mi robili ultrazvuk ( som v 13 tyzdni). Vsetko bolo v poriadku, babatko robilo kotrmelce a kopkalo nozkami. Toto je moje druhe babatko.
    Moja otazka znie : moze nejak utrazvuk, resp. tlak, ktory doktorka vyvija na brusko, ked sa robi ultrazvuk, nejak ublizit babatku? Ked sme spolu pozerali obrazovku, kde som videla babatko, bolo jasne vidiet preliaceninu, kde sa pohybovala tou ultrazvukovou hlavicou (neviem presne ako sa to vola)..no a v jednom momente akoby sa skoro dotkla babatka...tak mi teraz vrta v hlave, ci sa naozaj mohla dotknut babatka a ci mu nemohla nejako ublizit (napr.stlacit mu brusko)...Vopred dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    určite nie, vôbec sa nemusíte obávať. Dieťatko je v plodovej vode, ktorá je ako tekutina nestlačiteľná preto sa o dieťatko vôbec nemusíte obávať.

Podobné otázky

  • Termín počatia

    , Autor:

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, či je ultrazvuk presný na deň,pretože podľa ultrazvuku mám dataciu tehotenstva vypočítanú na 24+6 a podľa ms 25+5 je tam rozdiel 6 dní pritom mám pravidelný 28-29 dňový cyklus.... V prvých týždňoch to nesedelo len o 2 dni teraz už o 6 a stále mi posúvajú termín pôrodu hoci som čítala,že keď to viac menej sedí do týždňa mali by mi nechať termín pôrodu podľa ms. Tak prosím vás ktorému termínu pôrodu mám viac veriť ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, hodnoverný je termín pôrodu vypočítaný podľa poslednej menštruácie, za predpokladu, že bol cyklus pravidelný alebo podľa USG v I. trimestri, či už podľa PTS alebo USG realizovaného obvodným gynekológom. Ďalšie termíny pôrodu pri dalších USG vyšetreniach vo vyšších týždňoch neberieme v úvahu, sú nepresné.

  • Duphaston preventívne

    , Autor:

    Dobrý večer, pán doktor.
    Mám 31 rokov a za sebou 1 úspešné bezproblémové tehotensto (2018, akútna sekcia) a jeden missed abort (júl 2020, v ôsmom týždni som sa vyčistila sama, bez pomoci kyretaze.). Podľa dnešného ultrazvuku som na začiatku siedmeho týždňa, srdiečko bije, nespinim, nič ma nebolí a keď som sa lekára spýtala, či sa moje tehotenstvo berie ako rizikové, zareagoval najskôr prekvapene a potom sa spýtal, či chcem aby mi predpísal Duphaston. Nevedela som, tak sa rozhodol, že mi pre istotu predpíše 2 balenia, 2x denne 1 tabletu. Myslíte si, že je veľké riziko ak by som ho neužívala?
    Ďakujem krásne za skorú odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak nemáte žiadne ťažkosti, Duphaston užívať nemusíte. Jeho užívaním si však nepoškodíte.

  • Nefunkčná placenta

    , Autor:

    Dobrý deň,
    moje tehotenstvo bolo ukončené v 30tt - formou sekcie, z dôvodu IUGR foeti - obraz ťažkej včasnej placentárnej insuficiencie, hypoxia plodu. Nefungovala mi úplne placenta, čo bohužiaľ nikto mi nedokázal zodpovedať prečo. Bohužiaľ aj dieťatko žilo len pár dní. Rada by som sa opýtala, ako predísť tomu aby sa to nezopakovalo, podporila sa placenta. A kedy je vhodné znovu otehotnieť po sekcii. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, bohužiaľ, akútna porucha placenty je stav, ktorý sa dopredu zistiť nedá a pri jej prejavoch je nutné tehotenstvo akútne ukončiť. Pri chronickej insuficiencii, kedy je prítomné napríklad zaostávanie v raste, patologické prietoky pupočníkom, ... sa dá nasadiť podporná liečba v zmysle podpory toku krvi, aby bol uľahčený tok krvi placentou a pupočníkom a výmena plynov a živín. Placentárna insuficiencia býva často spojená s preeklampsiou Ak došlo k stavu nutnému tehotenstvo ukončiť už v 30. týždni, jednalo sa s najväčšou pravdepodobnosťou o primárnu nedostatočnosť placenty, ku ktorej vzniku dochádza už v prvých mesiacoch tehotenstva (do 16. týždňa) v dôsledku negatívnych zmien v procese placentácie a implantácie. Vhodné je preventívne podávanie Aspirínu už pred 16. týždňom tehotenstva. Dôležité je tiež absolvovať odporúčané screeningové vyšetrenia v každom trimestri, ktoré pozostávajú z ultrazvukových vyšetrení a z odberov krvi. Jazva na maternici sa po sekcii hojí cca 6 mesiacov. Ďalšie tehotenstvo je vhodné plánovať najskôr o 1 - 11/2 roka.

  • Myóm maternice a amniocentéza

    , Autor:

    Dobrý deň,

    chcem sa Vás opýtať, či je vhodné podstúpiť amniocentézu v prípade diagnostikovania myómu maternice počas vyšetrenia ultrazvuku v I. trimestri. Myóm bol nájdený v 12 tt+3 počas skríningu a jeho veľkosť je 44 mm x 35 mm x 43 mm, objem 34,7 cm3, uloženie je intramurálne, v kontakte s endometriom (Figo typ 3), lokalizácia: predná stena telo maternice vľavo, cievne zásobenie centrálne aj cirkulárne, dĺžka hrdla je 28 mm.
    Pri absolvovaní amniocentézy /riziko DS 1:64/ je väčšia pravdepodobnosť spontánneho potratu alebo poškodenia plodových obalov v prípade výskytu myómu maternice? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, všeobecne medzi riziká amniocentézy patrí aj riziko potratu, či poškodenia plodových obalov, hoci je malé. Ak je myóm uložený tak, že môže tvoriť prekážku, je nutná zvýšená opatrnosť.

  • Kombinovaný test v I. trimestri

    , Autor:

    Dobrý deň pán MUDr. Kelij,

    chcela by som sa Vás ako odborníka opýtať na výsledok kombinovaného testu v I. trimestri. Vyšlo mi riziko na Trizomie 21 (DS) v pomere 1:64. Mám 32 rokov, v čase pôrodu budem mať tiež 32 rokov, je to moje prvé tehotenstvo, spontánne, v mojej, ani partnerovej rodine nie je výskyt genetických ochorení. V čase testu som podľa CRL bola 12 tt + 3.
    Výsledky krvi:
    voľný beta-hCG: 89,76 IU/l - ekv. 2,423 MoM
    PAPP-A: 2,600 IU/l - ekv. 0,704 MoM
    Uterin. ateria - priem. PI: 2,250 - ekv. 1,364 MoM
    Stred. arter. tlak(MAP): 77,500 mmHg - ekv. 0,930 MoM
    Endocervikálna dĺžka: 28,0 mm

    Ultrazvuk:
    Normálne, vnútromaternicové tehotenstvo
    Akcia srdca zobrazená, srd. frek.: 165 úder./min.
    CRL: 60,0 mm
    NT: 3,30 mm
    Interkran. translucencia: nehodnotené
    Ductus Venosus PI: 1,10
    Placenta: vzadu nízko
    Plodová voda: primerané množstvo
    Pupočník: 3 cievy, úpon: paracentrálne
    NB: nehodnotené (pričom na sone sa MUDr. vyjadril, že je viditeľná)
    Trojcípa chlopňa-Doppler: normálna
    Anatómia plodu: normálna
    Poznámky: CHA disociácia

    V správe je však uvedený nesprávny dátum poslednej menštruácie: 2.09.2020, pričom správny údaj je 22.09.2020, teda termín pôrodu podľa PM: 9.6.2021, pričom správne má byť 29.6.2021, termín pôrodu podľa USG: 26.06.2021. Vznikol tam posun teda 20 dní.

    Nakoľko mi výsledky neboli interpretované a teda ani vysvetlené ošetrujúcim doktorom a po upozornení recepčnej, že v správe je nesprávny dátum poslednej menštruácie, mi bola poskytnutá odpoveď, že údaj o PM nemá vplyv na výsledok správy. Podľa slov recepčnej je zlá krv a na základe krvi vyšlo riziko na DS 1:64.
    Doktorka v genetickej amb. mi však poskytla info, že celkový výsledok rizika na DS je ovplyvnený aj údajom o PM a zhodnotila, že podľa nej je správa nedôveryhodná a o ďalšom postupe sa mám rozhodnúť na základe výsledkov Triple testov v 16 tt (tie absolvujem 11.1.2021)

    Preto sa Vás chcem opýtať ako odborníka v oblasti gynekológiie, nakoľko sa aj vo Vašom pracovisku vykonáva prvotrimestrálny skríning, či je údaj o poslednej menštruácie dôležitý pre výpočet rizika na jednotlivé syndrómy alebo je výpočet indikovaný len z krvi matky?
    A takisto, či jediná zvýšená hodnota, t. j. voľný beta-hCG: 89,76 IU/l - ekv. 2,423 MoM až tak prekročená, že by riziko na DS mal byť 1:64.

    Ďakujem Vám za Vašu odpoveď, pričom mi je ľúto, že s takouto otázkou sa musím obracať na Vás a nie na USG centrum, kde mi bol vykonaný test, nakoľko tam evidentne nie je vôľa na diskusiu s pacientkou.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, pre výsledok testu nie je dôležitý údaj o poslednej menštruácii. Pri výpočte sa kombinujú známe riziká, ktoré sú dané vekom matky, hrúbkou šijového prejasnenia a hladinou látok pAPP a HCG v krvi matky. Výsledkom je číslo, ktoré udáva riziko narodenia plodu s Downovým syndrómom. Niektoré ženy si nepamätajú dátum poslednej menštruácie alebo majú nepravidelný cyklus, takže majú termín pôrodu iba podľa USG. Termín pôrodu podľa USG je u Vás vypočítaný na 26.6.2021, takže sedí s dátumom podľa poslednej menštruácie na 29.6.3021. Odchýlka tri dni je v poriadku. Pozitívny výsledok, vyšší ako 1:300, znamená síce vyššie riziko výskytu Downovho syndrómu plodu, ale neznamená to, že plod je skutočne Downovým syndróm postihnutý. Toto môžu preukázať až ďalšie vyšetrenia, ako je amniocentéza, či odber choriových klkov.