Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,259 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • 31. týždeň

    , Autor: didinka11

    Dobrý deň,
    dnes som bola na poradni. Som v 31. týždni tehotenstva. Malé váži 2041 gramov. Doktorovi sa to nepáči, vraj je o 2 týždne väčšie ako by malo. Ked som bola na ultrazvuku v 25. týždni tak bolo bábo väčšie o týždeň.
    Na materskú by som mala nastúpiť za 2 týždne. Doktor má obavu,aby som už za mesiac nezačala rodiť. Tak mi odporučil,čo najmenej tlačiť na bruško a mať čo najviac vystreté nohy. Ale v práci sedím väčšinou za PC. Môžem nejako drobca ohroziť?
    Dnešné merania:
    BPDx FOCD 83 - 33+5
    TAD x APD 282 - 32 + 2
    FL 64 - 33+2
    Poloha a naliehanie :HL, I
    Stupeň zrelosti: III
    Mám mať z niečoho obavy?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Diobrý deň,
    dieťatko je skutočne v priemere o 2 týždne väčšie, riziko spočíva v tom, že by ste mohli porodiť predčasne, no na teraz nejde o vážny problém. Závisí aj od toho aký je vaginálny nález,a to je dokonca dôležitejšie ako to, aká je odhadovaná hmotnosť plodu.

Podobné otázky

  • Tehotenstvo

    , Autor: Pamelka

    Dobrý deň pan doktor chcela bi som sa opytat co znamenaju alebo skôr ake su podla vas tieto hodnoty?
    Gyn. Vyš: PPHL, P I, UTERUS RELAX, PS 36
    V spec portio formovane, branka zatvorena hlavička nad vchodom plodova voda stojí.

    Co znamena : molimina gravidarum, primigravdia

    USG : PPHL P I, PLACENTA PREDNA STENA Gr II EUHYDRAMNION?

    AS+ PP+
    BPd 76 Hc 273 AC 250 FL 57
    EFW 1450
    RI 0.64 v norme
    Cervikometria: cervix 36mm, bez rezikalizacie
    Som v 30 + 5 tt
    Ďakujem za odpoveď
    Nagyova

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Molimina gravidarum je súhrnný názov pre bežné tehotenské príznaky a ťažkosti. Primigravida je označenie pre prvorodičku. Nález na krčku je v poriadku, je uzavretý, 36 mm dlhý, neotvára sa. USG vyšetrenie je v poriadku, plod je otočený dole hlavičkou s chrbátikom vľavo, prietoky sú v poriadku, plodovej vody je dosť. Placenta je na prednej stene II. stupňa zrelosti. Odhadovaná hmotnosť plodu je 1450g. Jedná sa o primeraný nález na 31. týžden tehotenstva. Pri nejasnostiach sa nebojte pýtať vyšetrujúcich lekárov.

  • Prietoky

    , Autor: soledat

    Dobry den som v 30/6 tyzdny bola som dnes na ultrazvuk v tretom trimestry.namerali mi hranicne hodnoty prietokov RI:0.76 .Ostatne parametre su BPD: 7,54 cm. OFD: 9,84 cm. HC: 27,91cm. AC: 27,10cm. FL: 5,99cm.termin porodu mam 20.9.2022.Mam ist na kontrolu o dva tyzdne neni to neskoro ako to podla vas vyzera mam sa zacat báť?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, iba na základe opísaných výsledkov je ťažké sa bližšie objektívne vyjadriť. Hodnota rezistenčného indexu (RI) je síce v pásme hraničnom až patologickom, norma RI pre 31. týždeň je do 0,74, neznepokojujte sa však. Hraničné prietoky je nutné sledovať, je to v podstate to isté, ako keby vám namerali vyšší tlak krvi. Z jedného merania sa nedá nič povedať a môže ísť o náhodný nález. Dôležité sú však aj parametre pulzatilného indexu (PI), pomeru D/S, ako aj vyšetrenie prietokov v cieve mozgu (MCA). Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri pochybnostiach sa dá USG zopakovať, aj s odstupom niekoľkých dní. V prípade nejasností alebo ťažkostí navštívte Vášho obvodného gynekológa, prípadne tehotenskú ambulanciu nemocničného zdravotníckeho zariadenia, kde nález skontrolujú a určia ďalší postup.

  • Prietoky

    , Autor: Dejkaa

    Dobry den. Chcem sa opytat dnes som bola u pana dr. Som v 30tyzdni 2 den a meral malicku aj prietoky mala ma 1609g a prietoky vraj su trosku horsie ake by mali byt 3,15. Je to v norme alebo je to hranicne? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na základe Vášho opisu sa neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odhadovaná hmotnosť plodu je na 31. týžden v norme. Predpokladám, že hodnota 3,15 pripadá jednému z parametrov, ktoré sa hodnotia - S/D. V 31. týždni je táto hodnota v norme. Dôležité sú ale hodnoty parametrov ako RI a PI. Najvhodnejšie je sa informovať priamo u vyšetrujúceho lekára.