Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,102 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • hnedý výtok

    , Autor: balluka

    Dobrý deň, chela by som sa spýtať čo znamená keď mám na prelome 6 a 7 týždňa taký bledo hnedý výtok, nie je vška neustalý, len tak 1x max 2x do dňa nájdem na intimke taký hnedý fliačik. inak žiadne iné ťažkosti nemám. mala by som podľa Vás vyhľadať svojho lekára? ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    krvácanie vo včasných fázach gravidity je bežné, nemusí byť žiadny problém,no môže byť prvým príznakom začínajúceho potratu. Vami spomínaná intenzita je však zanedbateľná, preto sa nemusíte obávať. Ak by sa intenzita krvácania alebo farba menili je nutné vyhľadať lekára.

Podobné otázky

  • Ascorutin

    , Autor: AlexS

    Dobrý deň,
    Mam otázku ohľadom dlhodobého užívania lieku Ascorutin. Od 7tt som mávala sem tam hnedý výtok, najčastejšie len doobeda. Po kontrolnom sone mi bolo povedane že tam bol maličký hematóm, ktorý sa ale postupne do ďalšej kontroly vytratil/vyplavil. Chvíľku bol kľud, ale hnedé špinenie sa vrátilo, začala som brat Ascorutin najprv 3x1 tabletu, spinenie pekne ustúpilo, tak som sa snažila ho postupne vysadiť, a však pri postupnom vysádzaní sa to vrátilo, tak som sa vrátila na dávku 2x1 tabletu a už skoro dva týždne je kľud. Myslíte si, že môžem v jeho užívaní aj naďalej pokračovať? Dnes končím akurát 11tt. Som po KET a okrem toho si ráno aplikujem Prolutex a večer si dávam 1x Progestenalle, plus mi v 5 týždni nasadili aj fraxiparin 0,3.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, špinenie do 16. týždňa tehotenstva je najčastejšie spôsobené tvoriacimi sa cievnymi prepojeniami medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou. Ascorutin môžete užívať v dávke 3x1 tabletka denne až do 16. týždňa tehotenstva. Odsledujte si to.

  • Hnede spinenie

    , Autor: Annie2307

    Dobrý deň. V piatok som bola u gyn. kde mi potvrdil 7 tt.Už 4tý deň sa mi objavuje tmavý hnedý vytok, nie je ho síce veľa ale je tam. Nemám žiadne silné bolesti iba mierne bolesti v podbrušku. Podľa USG vyšetrenia je v dutine prítomný GS v priemere 10mm ale EZ zatiaľ vizualizovaný nie je. Vraj je to špinenie v začiatkoch bežné. Užívam Duphaston 2x1 tbl. Kontrolu mam az o 14 dní. Mám mať obavy či to môže byť začínajúci potrat alebo je to normálne? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, špinenie, či slabé krvácanie ružovým výtokom alebo tmavou krvou je do 16. týždňa tehotenstva pomerne bežné. Súvisí to s tvoriacimi sa cievnymi prepojeniami medzi stenou maternice a choriónom (budúcou placentou). Podľa mňa sa nemusíte obávať. Odsledujte si to. Pokračujte v odporúčanej liečbe. Užívať tiež môžete Ascorutin 3x1 tabletku denne. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Doplnenie

    , Autor: Ale02

    Dobrý deň len som zabudla doplniť otázku. To som ja "Ale02" že či to meskanie menštruacie a hnedy vytok môže súvisieť aj s tým, že som užila tabletku "Po" pred mesiacom. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, núdzová antikoncepcia často spôsobuje znepravidelnenie menstruačného cyklu. Príčin špinenia však môže byť viacero. Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Hematóm a hnedý výtok

    , Autor: Kristínnka

    Dobrý deň chcem sa spýtať pár otázok. Som v 12t+5d tehotenstva. Keď som bola na konci 10 týždňa bola som hospitalizovaná v nemocnici kvôli krvácaniu. Dávali mi lieky a injekcie. V ten deň ráno sme mali pohlavný styk a krvácanie začalo poobede. Utekala som na pohotovosť. Po prepustení mi povedali že mám hematóm a menšiu zrazeninu. Povedali tiež že s bábätkom je všetko v poriadku. Bola som u svojho gynekológa a ten mi predpísal Progesteronelle 200mg dvakrát denne zapiť alebo vaginálne. Užívam ich pravidelne, sex sme vynechali. Posledné tri až 4 dni som začala špiniť a začal mi hnedý výtok. Ale žiadne krv ani zrazeniny. Čítala som že sa tým hnedým výtokom ten hematóm vstrebáva a vylučuje. Mala by som ísť k doktorovi? Nie je nič vážne to špinenie? Ďakujem zaq odpovede

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, špinenie, najčastejšie hnedou (starou) krvou, prípadne slabé krvácanie do 16. týždňa tehotenstva je spôsobené najčastejšie tvoriacimi sa cievnymi prepojeniami medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou. Rovnako tak, ak už je prítomný hematóm nad vnútornou bránkou, jeho vstrebavánie a postupné vylučovanie sa môže prejaviť hnedým špinením. Ak sa nejedná o silné krvácanie, nie je nevyhnutné navštíviť pohotovosť. Odsledujte si to. Užívať môžete Ascorutin v dávke 3x1 tabletka denne. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • 2 trimester

    , Autor: Adkapuf

    Dobry den, poslednych 9 dni som silnejsie krvacala a to dni kedy nie tak medzi tym som mala hnedy vytok. Bola som u gynekologa a aj 2krat na pohotovosti a nolo vsetko v poriadku. Teraz sa zrazu zastavil vytok ale uplne ze nemam ziaden. Je to v poriadku? Aj brusko a babo citim menej. Aj ked som v 15tt citila som doteraz take jemne pichnutie ci vibrovanie sem tam aj take.mensie tlaky. Teraz to je velmi zriedkave. Myslite ze je vsetko v poriadku? Ze sa prave takto dava organizmus do poriadku a miznutie nejakych symptonov je bezne v tomto obdobi?
    Po tolkom krvacani a krcoch a behani po pohotovosti mam strach z kazdej zmeny. Tak chcem.pocut vas nazor. Mozno to je dobra zmena.
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, krvácanie, či špinenie do 16. týždňa tehotenstva je najčastejšie spôsobené tvoriacimi sa cievnymi prepojeniami medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou. Je to pomerne časté. Najmä prvorodičky, ktoré s niečim podobným nemajú žiadnu skúsenosť sa zvyknú vystrašiť. Je normálne, ak špinenie vymizne po tomto týždni, rovnako aj mierne tlaky. Má to súvis s nahlodávaním ciev steny maternice. Do 16. týždňa tehotenstva je placenta (chorión) vyvinutá a už sa len zväčšuje. Odsledujte si to. Ak boli výsledky vyšetrení v poriadku, podľa mňa sa nemusíte obávať. Odsledujte si to.