Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,106 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Neistota

    , Autor: odbornik6

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať a poradiť.
    Už asi 2 – 3 týždne mam bolesti brucha (Niekedy mám kŕče v pod brušku inokedy ma boli brucho ale je to len slabá bolesť a alebo skôr čudný pocit ešte som to nikdy nemala) a z ničoho nič som viac krát vracala, proste ma nič nebolelo brucho ani nič len ma začalo napínať . Menštruácia mi meškala asi týždeň ale mala som ju úplne normálnu . Mám zväčšené prsia a som stále unavená chce sa mi spať. Robila som si tehotenské test y ale vyšli negatívne . Môžem byť tehotná ? Ako mám pokračovať mám ísť doktorovi alebo ešte počkať ? Ďakujem za odpoveď,
    Pekný deň.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    pocity, ktoré popisujete sú naozaj identické s tými, ktoré pociťujú ženy vo včasnej fáze tehotenstva. Tehotenský test ešte nemusel byť dobre citlivý, môžete si ho zopakovať s odstupom niekoľkých dní, prípadne navštíviť lekára a dajte si vyštriť tehotenstvo z krvi.

Podobné otázky

  • Som tehotná?

    , Autor: Danči

    Dobrý deň, chcela by som sa Vás opýtať, aká zhruba je percentuálna šanca, že môžem byť tehotná. K tehotenskému testu sa dostanem najskôr o 2 týždne a neviem, či sa mám dovtedy stresovať alebo je šanca zanedbateľná.

    Kvôli štúdiu a riziku tehotenstva (aj s antikoncepciou je riziko) s priateľom nemávame nikdy vaginálny sex. Mám stále panenskú blanu. Nikdy sme sa priamo nedotýkali genitáliami obaja bez oblečenia. Moja otázka je, či je možné otehotnieť, ak by som sa ja dotkla pre-ejakulátu, potom on by sa dotkol mojej ruky a následne by sa ma dotkol v genitálnej oblasti. Ale vždy som sa snažila, aby sme sa priamo takto netýkali, aby sa tam nemohlo preniesť ani minimálne množstvo, ale človek nikdy nevie.

    Alebo ešte podobnou postupnosťou cez bozkávanie.

    Už po ejakulácii sme sa nikdy ani on aj ja nedotýkali mojich genitálií, ani nebol ejakulát na mojom tele. Ale v pre-ejakuláte môže byť malé množstvo spermií, preto nad tým uvažujem.

    Osobne mi to pripadá veľmi málo pravdepodobné, lenže mešká mi cyklus už minimálne 2 týždne a posledné 3 dni pociťujem párkrát počas dňa takú nauzeu, pocit na zvracanie, ale zas nie silný, nezvracala som zatiaľ. Hlavne, keď jem ma to chytí a najmä doobedu a k večeru.

    Také príčiny ako anorexia, črevná infekcia atď. môžete vylúčiť, apetít mám dobrý, nemám nijaký tráviaci problém, stolica ok, žiadna bolesť nikde, ani nafukovanie, hlava sa mi netočí, nemám kŕče ani prakticky žiadny iný príznak okrem nauzey.

    Z ďalších tehotenských príznakov nemám ani citlivosť, zmeny pŕs, ani náladové výkyvy, ani častejšie močenie a unavená som asi tak ako inokedy.

    Tá nauzea začala stredu ráno a vtedy som mala celý deň celkom silnú migrenóznu bolesť hlavy, tak som si myslela, že z toho je to. Potom som mala nauzeu aj včera štvrtok, už ma hlava nebolela, ani dnes ma nebolí. V podstate mi nie je nič iné okrem tohto a toho oneskoreného cyklu. Ale zas aj ten cyklus nemávam pravidelný, niektoré mesiace bol pekne dokonca presne na 28 dní, niekedy aj 3 mesiace pauza, inokedy o 40 dní, 50 dní, hocijako, takže ešte o to ťažšie je mi to posúdiť. Posledné 2 cykly ale boli tak zhruba v mesačnom intervale.

    K testu sa tu na dedine neviem ani nechcem dostať, až potom, keď odcestujem o niekoľko dní do mesta a dosť mi tá neistota za tú dobu robí stres, preto Vás prosím o zhodnotenie alebo aspoň o percentuálny odhad pravdepodobnosti tehotenstva.

    Ďakujem Vám veľmi pekne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za daných okolností tehotná nie ste. Príčina nevoľností nebude s najväčšou pravdepodobnosťou gynekologická. Príčin meškania menštruácie môže byť viacero. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí odporúčam navštíviť gynekológa. Vhodné je aj skontrolovať vaječníky, či nemáte napríklad cystu, ktorá by mohla vysvetľovať nepravidelnú menštruáciu, ako aj nevoľnosti. Takto sa Vám neviem objektívne bližšie vyjadriť.

  • očkovanie v tehotenstve

    , Autor: Lydkaaa

    Dobrý večer pán doktor,

    chcela by som Vás poprosiť o Váš názor na očkovanie v tehotenstve, som v 24.týždni, ešte pred tehotenstvom som bola zaočkovaná dvoma dávkami vakcíny Astra zenecy, dávala som si zisťovať stav protilátok asi pred mesiacom a mám minimum protiláok /hodnota 33/ , od druhej vakcíny ubehlo 6 mesiacov, dostala som od NCZI už povanie na tretiu dávku. Problém je však neistota či toto rozhodnutie je správne v čase tehotenstva. Aký je Váš názor ?? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, merané hodnoty protilátok nehovoria o imunizácii organizmu, ani o stave imunitného systému. Momentálne sú aj ľudia, ktorí boli očkovaní vakcínou Vaxzevria od spoločnosti AstraZeneca, očkovaní 3. dávkou vakcíny Comirnaty od konzorcia Pfizer/BioNTech. Comirnaty vakcína je podľa dostupných štúdií bezpečná aj počas tehotenstva. Nemusíte sa obávať.

  • Koronavirus a tehotenstvo

    , Autor: Marry23

    Dobry den,

    podobna otazka tu uz bola, avsak chcela by som sa opytat konkretne na moj pripad. Mam 30,5 roka a s manzelom sme planovali cim skor prve tehotenstvo. Nanestastie prisla situacia s koronavirusom a s tym suvisiaca neistota v tomto smere. Na prvorodicku mam uz pokrocily vek, nerada by som tehotenstvo aj z tohto dovodu odkladala, avsak obavam sa zvyseneho zdravotneho rizika pocas celeho tehotenstva. Preventivnu prehliadku u gynekologa som stihla vo februari a vsetko bolo ok. Su podla Vas moje obavy neopodstatnene a nie je riziko suvisiace s koronavirusom vacsie ako standardne mozne rizika kazdeho tehotenstva? Je mozne pripadne vypisanie na PN od zaciatku pripadneho tehotenstva v dosledku minimalizovania nakazy kazdodennym presunom do/z prace? Dakujem velmi pekne za Vas nazor.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, je pochopiteľná neistota zo strany všetkých ľudí, rovnako aj či už tehotných žien alebo žien plánujúcich tehotenstvo. Treba si uvedomiť, že okrem aktuálne rozoberaných koronavírusov sú okolo nás naďalej aj ostatné vírusy a baktérie, ktoré tu boli, ktoré atakujú náš organizmus. Skúšať otehotnieť môžete. Bez ohľadu na to odporúčam pestrú stravu, dostatok vitamínov, hlavne A,C,D, pohyb. Človek so silnou imunitou a dodržiavaním hygieny a momentálne aj dodržiavaním odporúčaní a opatrení sa nemusí báť.