Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
16,027 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • prosím poradte.

    , Autor: odbornik6

    som 6 týždni.bola som oplodnená umelým oplodnením.punkciu som mala 2.11..6teho 12 .som bola na ultrazvuku a nebol mi vidieť ani plod ani nejaký vačok.hodnoty hcg mam dobre.teraz 11.12.idem na dali ultrazvuk bojím sa .môže sa plod ešte ukázať?dokedy sa plod môže ukázať?Mám vyrážky na de korde .také male biele.nesvrbia... začínajú sa mi už ukazovať aj na tvary na brade ..čo je na to dobre?Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    samozrejme sa gravidita môže ešte ukázať, pri prvom ultrazvuku po tak krátkom čase od transferu ju ešte nemusí byť vidno, zavisí od viacerých parametrov, od kvality ultrazvukového prístroja, skúseností vyšetrujúceho, od aktuálnych anatomických pomerov v malej panve, atď. Vyrážky na diaľku posúdiť len z opisu neviem, pravdepodobne nejde o nič závažné, skúste len čistiace pleťové vody. Držím palce zajtra!

Podobné otázky

  • Mensia vaha

    , Autor: Krasti

    DD p. Doktor,
    V nemocnici mi namerali hodnoty: BPD 88, HC 322, AC 279, FL 70 EFW, PI AU 1,01, PI ACM 0,89 CPR pod 1 prctl tiez. Odpoveda 37+4 tt. Hmotnost 2322 +-322g, Som hospitalizovana, mam za sebou odbery, zvyseny fibrinogen 6,16. 3x denne CTG, dokonca OZTest, ktory vysiel bez reakcie. Prosim co si o tych hodnotych myslite pan doktor, termin mam o 2 tyzdne, zmienovali sa lekari o tom, ze si ma tu nechaju, a porod ked tak vyvolaju mozno skor co sa mi nepaci... Aky, netusim, kedze OZT vysiel bez reakcie. Mam strasny strach, viem, ze si tym nepomozem, ale skor tu este schudnem z toho stresu. Rada by som radu od Vas, tie hodnoty su az tak vyznamne, aby trebalo mat obavy o stav dietata? Chcela som rodit prirodzene, no monitoruju mi tlak, vychadza zatial v norme. Je mozne, ze by dietatko dohnalo este gramy aspon do 3 kg? A takisto sa bojim o prietoky v hlavicke. Prosim poradte.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, čo sa týka odhadovanej veľkosti plodu, plod je menší na daný týždeň tehotenstva. Podľa všetkého je u Vás prítomná placentárna nedostatočnosť a lekári realizovaním OZT (oxytocínový záťažový test) chceli zistiť, či je plod schopný záťaže, teda, či by sa dalo pôrod vyvolať, aby ste porodili spontánne, bez negatívneho vplyvu na plod, alebo bude potrebné tehotenstvo ukončovať cisárskym rezom. Ak bol OZT negatívny, je to v poriadku. Zbytočne sa nestresujte, nemá to význam, ničomu tým nepomôžete. Ak ste v 38. týždni tehotenstva, plod má všetko, čo má mať. Ak však začína placenta zlyhávať a dochádza k centralizácii obehu, je vhodné v dohľadnej dobe dieťa porodiť. Takto je sa však veľmi ťažko bližšie objektívne vyjadriť, keďže nepoznám všetky výsledky vyšetrení. Postupujte podľa odporúčaní ošetrujúcich lekárov zdravotníckeho zariadenia, kde ste hospitalizovaná. V prípade nejasností sa ich nebojte pýtať.

  • Tobradex v tehotenstve

    , Autor: Toscana

    Dobrý deň pán doktor,
    rada by som Vás poprosila o Váš odborný názor na užívanie Tobradex kvapiek, maste počas tehotenstva. Som v 31 týždni a nakoľko mám konjuktivitídu boli mi uvedené lieky predpísané. V letáku sa ale píše, že sa nesmú užívať počas tehotenstva. Oko mám krvavé a bolestivé, ale bojím sa, aby sa babätku niečo nestalo, nakoľko sa jedná okrem anitibiotik aj o steroidy. Prosím poraďte. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, áno, liek sa neodporúča užívať počas tehotenstva. Treba zvážiť prínos. Ste už v týždni tehotenstva, kedy by už liek nemal mať zásadný vplyv na plod. Predpokladám, že Vám oftalmológ liek predpísal po dôkladnom zvážení.

  • Pohyby v 18. Tyzdni

    , Autor: wewe27

    Dobrý den. Minuly týžden vo štvrtok som bola v 18 tt a od rana som cítila prvé pohyby bábätka. Bolo to dosť výrazné, cela láva strana brucha sa mi hýbala. Neskôr poobede boli tie pohyby slabšie ale krásne sa dali vidieť aj na pohybujúcom sa bruchu. Problém je ze odvtedy som žiadne pohyby nezacitila a to som si myslela ze ich uz budem cítiť každý den. Bývajú tieto pohyby v začiatkoch denno-denne? Môže sa stať ze su take slabé ze ich necítim? Možno bolo dieta inak otocene a preto som ich cítila ? Sama neviem ci mam počkať do 10.7. Na poradňu alebo ist na pohotovosť. Prosím poraďte. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, prvorodička pohyby plodu začína cítiť v 20 - 22 týždni tehotenstva, ale sú ženy, ktoré cítia pohyby plodu aj skôr. Vo Vašom týždni nemusia byť pohyby plodu výrazné každý deň, nemusíte ich cítiť. Je to normálne. Otázne je, či to, čo ste cítili boli ozaj pohyby plodu. Ak ale máte pochybnosti, navštívte Vášho obvodného gynekológa už skôr.

  • žltkovy vak

    , Autor: hankys

    Dobry den, prosim vas, rada by som sa nieco spytala. Som v 7.tt, je to moje druhe tehotenstvo. Moje prve tehotensvto bolo priam ukazkove. Teraz mam nadmiernu nevolnost, bola som kvoli tomu aj hospitalizovana. Cakam dvojicky, ale jedno bohuzial neprezilo. Teraz sa dalej vyvija len jedno babo a tam je taky problem, ze mam zltkovy vak privelky. Lekar mi povedal, ze treba cakat, ze je este priskoro na akekolvek zavery. Som z toho nervozna, neviem, ci ma to dieta vobec sancu na prezitie. Srdce bije, dieta rastie, len ten zltkovy vak je privelky. Lekar povedal, ze tomu nedava velku sancu, ze sa to dieta bude normalne vyvijat. Prosim poradte.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    isté prepojenie medzi veľkosťou žĺtkového vaku (yolk sac) a prognózou gravidity existuje, no množstvo autorov odmieta prepojenie medzi veľkým žĺtkovým vakom a spontánnym potratom. Existujú presnejšie parametre, z ktorých sa dá vysloviť prognóza gravidity. Ak dieťatko rastie a srdiečko bije určite tam šanca je, držím palce.