Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
16,064 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • po porode

    , Autor: odbornik6

    Dobry den..chcem sa Vas opytat, som po porode uz takmer polroka a este som nedostala menzes..zatial len kojim..je to moje druhe dieta a pri prvom som som dostala MS za 4-5 mesiacov a teraz akosi nic..je to v poriadku?alebo mozem byt uz opat tehotna??s manzelom sme mali len prerusovane styky, da sa aj z toho otehotniet?..v podbrusku ma aj boli ako by kazdu chvilu som mala uz dostat, ale boli to uz mesiac a nic aj pichanie v podbrusku po bokoch..
    Este sa chcem opytat, ktore dni pocas cyklu su uplne neplodne alebo sa da v ktorykolvek den??
    posledna otazocka: ako som pisala, som po porode takmer polroka a brusko stale velke, myslite, ze este splasne?mozem cvicit brusaky?rodila som spontanne..dakujem za odpoved..

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    časové obdobie po ktorom začnete menštruovať je veľmi individuálne, ak dojčíte menštruácia nemusí zatiaľ prísť. Na druhej strane je aj možné, že ste tehotná. Urobte si tehotenský test, prípade zájdite ku svojmu gynekológovi a nechajte sa vyšetriť a urobiť si ultrazvuk.
    Čo sa týka prerušovanej súlože, áno môže aj pri nej dojsť k oplodneniu. Nikto vám s istotou nepovie, ktoré dni v rámci vášho menštruačného cyklu sú 100% neplodné. Ak nechcete otehotnieť najrozumnejšie je dať si predpísať hormonálnu antikoncepciu, pri ktorej je pravdepodobnosť, že neotehotniete najvyššia. A čo sa týka cvičenia, je to už relatívne dlhá doba od pôrodu, takže kľudne môžete začať.

Podobné otázky

  • Vrodená vývojová chyba

    , Autor: Mimi92

    Dobrý deň. Čakáme prvé bábätko - chlapčeka, kde nám na morfologickom sone zistili agenezu ľavej obličky. Máme potvrdené, že ide o vyvojovu chybu, nie genetickú. Do toho nám lekári zistili na pravej obličke dilataciu oblickovej panvičky na 7,5 mm, čo je prvý stupeň. Veľmi sa bojíme, že druhá oblicka nebude funkčná. Lekárka sa nám blizsie nevyjadrila, nakoľko sa všetko uvidí po pôrode. Máte s týmto, prosím skúsenosti, či to môže ohroziť život dieťatka, keď ma len jednu obličku a aj ta má dilataciu zatiaľ 1. stupňa? Veľmi pekne ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, človeku stačí k normálnemu fungovaniu jeden z párových orgánov, ktoré máme, či už sa jedná o obličku, vaječník, oko, ucho, ale aj pľúca. Ak bude jedna oblička funkčná, dieťa by nemalo mať väčšie problémy. Všetko však záleží aj od popôrodnej adaptácie. Pôrod je vhodné správne načasovať a na základe údajov a zistení získaných počas prenatálnej diagnostiky, teda počas tehotenstva, treba okrem iného dôsledne prehodnotiť USG obraz obličky nielen bezprostredne po pôrode, ale aj po 1. až 3. mesiaci života dieťaťa. Je to však otázka na detského nefrológa. Je vysvetliteľné, že ak jedna oblička chýba, jej funkcia je nahradená a vykonávaná druhým párovaným orgánom, teda druhou obličkou, ktorá je zväčšená v dôsledku vykonania dodatočnej kompenzačnej práce, teda jedna oblička musí vykonávať funkciu akoby za dve obličky. Zažil som už jedno dieťa - dievča, ktorému chýbala oblička a malo vrodenú chybu maternice. U chlapca som sa s tým ešte osobne nestretol, ale samozrejme sú popisované aj také prípady. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Ureaplazmy

    , Autor: Jane_123456

    Dobry den pan doktor, chcela by som sa spytat na Vas nazor. Momentalne som v 22. tyzdni tehotenstva a boli mi zistene uz davnesjie ureaplazmy. Gynkekolog mi teraz predpisal lieky Lekoklar (klaritromycin), ktore mam brat kazdych 12 hodin, 7 dni.
    Podla informacii na internete, ako aj zahranicnych odbornych strankach sa neodporuca toto ATB v tehotenstve pokial benefit neprevysuje riziko. Osobne si myslim, ze nemam problemy, ktore by suviseli s ureami (niekedy mam len minimalny zltkasty vytok).
    myslite si, ze je vhodne aj napriek tomu tieto atb uzivat? Velakrat som citala, ze sa odporuca preliecenie az po porode.
    Dakujem za Vasu odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ureaplazma nemusí spôsobovať žiadne ťažkosti, ale infekcia počas tehotenstva môže zapríčiniť nízku pôrodnú hmotnosť pripadne zápal pľúc u novorodenca. Potrat ani predčasný pôrod veľmi nespôsobuje. Nepoznám žiadne presné výsledky, ani bližšie okolnosti, neviem sa Vám bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Farbenie vlasov

    , Autor: Moncsika

    Dobrý deň.mala by som na vás jednu otázku. Počas celého tehotenstva som si nefarbila vlasy ani raz. Naposledy som si farbila pred 11 mesiacmi. Teraz som v 38/4 týždeň a vyzerám už hrozne. Viac než polovicu vlasov mám odrastené. Neviem či si zafarbiť teraz, alebo až po pôrode. Niekde som čítala, že počas dojčenia sa nemôžu farbiť vlasy.Je to naozaj tak? Mám počkať keď sa dieťatko narodí, alebo môžem aj teraz? Som 10 dni pred termínom. Za odpoveď vopred ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, skôr by ste sa mali informovať v kozmetických salónoch a kaderníctvach, ale nevidím problém v použití šampónu na vlasy. V súčasnosti sú už farby na vlasy, ktoré nemajú vplyv na tehotenstvo.

  • Injekcia na protilátky

    , Autor: otázka dňa

    Dobrý deň, chcem sa spýtať včera mi začal 30.tt bola som na poradni a gynekológ mi urobil odber krvi na protilátky opakované predtým som mala negatívne výsledky. Ja som RH negatív a manžel RH pozitív a hovoril, že aj keby vyšli teraz výsledky v poriadku že negatívne tak je dobré si dať pichnúť injekciu čím skôr, od iných som počula že sa táto injekcia podáva až v nemocnici po pôrode, ak vyšli výsledky dobre. Lekár povedal, že vždy je riziko 1%, preto je dobré počas tehotenstva dať si injekciu. Aká je prosím pravda, teraz si ju mám uhradiť sama, čo je v poriadku neviem ako to je v nemocnici po pôrode či tiež by som si ju musela uhrádzať v plnej sume, alebo sa to hradí niečo cez poisťovňu. Za vašu skorú odpoveď vopred ďakujem, s pozdravom

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, prevencia Rh izoimunizácie sa niekedy realizovala podaním anti-D protilátok v 28. týždni tehotenstva u tehotných žien s krvnou skupinou s negatívnym Rh faktorom. Riziko je počas tehotenstva, za predpokladu, že bolo všetko v poriadku, naozaj veľmi malé. Za anti-D si nehradíte v tomto prípade vôbec nič. Po pôrode sa však podáva Rh negatívnym matkám až vtedy, ak sa zistí krvná skupina novorodenca. Ak novorodenec bude mať krvnú skupinu s negatívnym Rh faktorom, nebude potrebné Vám anti-D pichnúť. Ak bude mať Rh pozitívnu krvnú skupinu, bude Vám podaná injekcia, ktorú však máte hradenú zo zdravotného poistenia.

  • Meškajúc menstruacia pocas dojčenia

    , Autor: Sabzel

    Dobry den,
    Som 5 mesiacov po porode. Menzes som dostala hned po šestonedelí. Opakoval sa mi s 2 týždennými prestávkami. (3x) a teraz je to uz 53 dni od posledneho menzesu. Plne dojčím aj v noci. Robila som si test prvy bol negativny o par dni neskor bol pozitívny. Nasledne na tom som si pocas niekoľkých dni robila testy a uz boli vzdy negatívne aj dnes rano. Dokopy ich bolo aj 9 negatívnych testov. Neviem co si mam o tom mysliet. Mozem byt tehotna?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, za predpokladu nechráneného pohlavného styku môžete byť tehotná. Pre jednoznačné potvrdenie, či vylúčenie tehotenstve navštívte Vášho obvodného gynekológa.