Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,423 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Bolesť

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobrý deň, už 3 dni po prvom pohlavnom styku (chránenom) mam tlak a bolesť v podbrušku občas kŕče. Je to v poriadku?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pobolievanie podbruška, najmä po stranách, sa môže po styku vyskytovať. Nemala by však byť extrémne silná. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Covid

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň Pán doktor,
    chcela by som sa spýtať skôr tak teoreticky, čo by mohlo byť pravdepodobnejšou príčinou potratu. V čase, keď som ešte nevedela, že som tehotná (zhruba v 3-4tt) som dostala covid. Priebeh bol miernejší (celková slabosť, horúčka) zhruba 5 dní, v priebehu ktorých sa príznaky postupne zmierňovali. Užívala som voľne dostupné preparáty na bolesť a horúčku (s obsahom buď Diklofenaku alebo Naproxénu, neviem žiaľ už presne teraz, ktorý z nich to bol), avšak som nevedela, že som tehotná. Som plne očkovaná (teda neviem ako dlho vakcína poskytuje ochranu, ale bolo to asi 10 mesiacov od očkovania). Krátko potom som zistila tehotenstvo a došlo k potratu. Chcela by som sa spýtať, čo by mohlo byť najpravdepodobnejšou príčinou potratu, covid, spomínané lieky, ktoré nie je vhodné užívať v tehotenstve, alebo nejaká iná príčina? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin potratu v takomto skorom týždni môže byť viacero. Nevylučujem však, že práve ochorenie prebiehajúce v tomto období nemohlo byť príčinou potratu. Teoreticky áno. Poznám však viacero žien, ktoré mali COVID-19 vo včasnom týždni tehotnestva a na tehotenstvo to nemalo vplyv. Ak sa jednalo o chcené tehotenstvo, dajte si pauzu od snaženia aspoň 2 - 3 mesiace, začnite užívať kyselinu listovú v dávke 400ug denne a následne sa môžete opäť začať snažiť.

  • Možné tehotenstvo?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pán doktor.

    Budem mať možno trošku hlúpu otázku, ale rada by som počula Váš názor.
    S priateľom praktizujeme prerušovaný styk už viac ako 5 rokov, vždy "úspešne" bez tehotenstva. O dieťa sa síce nesnažíme, ale ani nechránime- nechávame to na náhodu. Poslednú menštruáciu som mala zvláštnu, celkom slabú- vždy krvácam 5 dní, teraz to bolo 2-3 dni a veľmi málo krvi. Väčšinou si aj viem odsledovať ovuláciu podľa výtoku a bolesti vaječníkov. Tento mesiac som ovuláciu mala pravdepodobne 2.8. aj to som si odkontrolovala pomocou aplikácie, ktorá sa väčšinou zhoduje s mojimi plodnými dňami. Neriadim sa podľa nej, ale chýbali mi tie spomínané typické ovulačné znaky (alebo boli slabé a prehliadla som ich). V spomínaný deň sme mali s priateľom prerušovaný styk a to, že som v ten deň pravdepodobne ovulovala som zistila až neskôr. A teraz k pointe.. Pred pár dňami som si všimla že ma jemne bolia prsia na rôznych miestach- občas slabé akokeby pálenie, inokedy pichanie a potom zase nič. Taktiež bradavky boli pri stačení mierne bolestivé- dnes už opäť nič. 2 dni dozadu som začala pociťovať bolesť v oblasti krížov a občasné pichanie v podbrušku. Menštruácia sa mala dostaviť včera, ale zatiaľ nič. Tehotenské testy som si robila posledných 6 dní, a všetky vrátane dnešného sú negatívne.
    Bolesť pŕs môže byť spôsobená aj podprsenkou a ten chrbát ma môže bolieť aj z práce.. netuším. Je tu možnosť že som tehotná?
    Ospravedlňujem sa za dlhší text a vopred ďakujem za odpoveď.
    Pekný deň

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpkladu nechráneného pohlavného styku sa tehotenstvo vylúčiť nedá. Prerušovaný pohlavný styk samozrejme nie je antikoncepcia. Tehotenský test ná zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Odsledujte si to. Neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť. Pre jednoznačné potvrdenie alebo vylúčenie tehotenstva, rovnako tak pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Bolesti,problémy…

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň.Moje problemy začali asi 5,5-6 rokov dozadu keď som podstúpila interupciu.Po interupcii som 2 roky nemala menzes.Počas prvého pol roka som sa krútila na zemi v bolestiach,38horucky,triaška.Neskor to prešlo a zostali len bolesti a sem tam teplota do 37,6.Bolesti vaječníkov,pri sexe..Moj Gynekolog presne vedel aké mám bolesti ale nič s tým neurobil.Nepomohol.Vraj to prejde.Po tych 2 rokoch som dostala menzes.Chvilku ok no potom to všetko začalo.Bolesti vaječníkov alebo proste v tom mieste,bolesti počas sexu a aj po.Vzdy keď som prišla k môjmu gynekológovi tak mi urobil “vnútorne” sono a povedal že všetko je ok.Moje bolesti stále trvajú.Niekedy mám pocit keď idem na wc na malú potrebu,mám pocit akoby som močila cez vaječníky.Bolest tam neskutočná.Krce mám na dennej báze. Niekedy cítim bolesti pri ovulácii niekedy zas nie.Menzes som mávala vždy nepravidelný.No teraz je skoro pravidelný +- 2 dni skôr alebo neskôr. 3 mesiace dozadu som musela mať asi zápal tam dole.Nakolko mi meškal menzes 8 dni.Mala som nesmierne bolesti v podbrušku.K doktorovi som sa nedostala lebo po objednaní som dostala menzes. Priznaky podľa google hovoria že mám chronicky zápal a ešte niečo. Sama neviem čo robiť.Brucho mi opuchne,bolesti mávam aj niekoľko dni. Sex mávam veľa krát bolestivý. Ak náhodou pri sexe ma partner trafí do nejakého organu tak pohroma.krcovite bolesti mám aj 4dni. Ale samozrejme bolesti mávam aj hocikedy pred menzesom,po menzese,v obyčajný deň,keď mame sex,keď nemáme sex.Uz naozaj neviem čo robiť,ako kde sa dať vyšetriť.Nakolko môj doktor to nerieši. Posledných pár mesiacov s partnerom si nedávame pozor.2x sa stalo počas plodných dni.Neviem ale možno už ani tehotenstvo nieje možné.Viete mi poradiť ako postupovať? Ešte by som chcela dodať,že mávam skoro každý deň nameranú teplotu 37,4-37,6.A keď ma bolia “vaječníky” tak mávam niekedy aj bolesť ktorá sa presúva hore smerom k rebram a bolest ktorá sa presúva smerom nadol - teda bolesť stehien vnútorných, a taktiež bolesti krížov. Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin ťažkostí môže byť viacero. Podľa všetkého sa jedná o neliečenú infekciu. Bude potrebné realizovať základné kultivačné, ako aj rozšírené výtery z pošvy, krčka maternice, zvážiť je potrebné aj realizáciu diagnostickej hysteriskopie, v prípade USG nálezu aj diagnostickú laparoskopiu. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Ak máte pochybnosti o svojom obvodnom gynekológovi, máte právo na zmenu obvodného gynekológa, vždy ku koncu kalendárneho mesiaca.

  • Bolest prsnika po zapale

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,
    Pred mesiacom mi na zaklade USG zistili zapal prsnika bez abscesu. Na zapal som brala 3 antibiotika, prve dve nezabrali vobec. Teraz po dobrati tretich antibiotik som bola na prsnikovej ambulancii, kde doktor bez usg, iba hmatom zhodnotil, je sa jedna o pozapalove bolesti ( mastodyniu myslim).
    Je mozne, ze to takto hmatom zistil? Ze prsnik je nadalej bolestivy? Existuje nieco, co viem na tu bolest a citlivost uzivat?
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, lekári mamárneho centra vedia najlepšie zhodnotiť nález. Ja sa Vám k tomu takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní lekárov mamárneho centra. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností ich kontaktujte.

  • Bolestivé miesto na prsníku po zatlačení.

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň Pán doktor, v Januári ma začalo bolieť miesto na pravom prsníku hore na strane pazuchy ako keby po kostici zo zlej podprsenky. Bola som na konci Januára na sone ale nič nenašli. Potom to prešlo a teraz v Máji som to zas začala cítiť. Je to bolesť fakt na malom mieste len ten prvy dotyk po stlačení zaboli, alebo to občas cítim trocha pri pohybe. Pociťujem to už 3 týždeň a teraz som zistila na základe testov že som asi tehotná. Môže ísť prosím Vás o niečo vážne? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemusí sa jednať o nič vážne. Môže sa jednať iba o nalievanie a zväčšovanie prsníkov vplyvom tehotenských zmien. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri pretrvávaní ťažkostí navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vás vie eventuálne odoslať do mamárneho centra.