Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
19,791 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Bojim sa

    , Autor: Domčiči

    Dobrý deň, s priateľom sme mali romantiku.. ale iba sme sa postojačky naholo šúchali, a potom sa nejak jeho penis šmykol do mňa ale iba minimálne nie veľmi možno iba žaľuď (dva vpichy) a myslím že tam boli kvapky lásky, mám Zrovná ovoluciu myslíte že by som mohla byť tehotná? Ďakujem


    Neviem či sa dá nejak odpovedať na odpoved ktorú ste mi dali tak to píšem takto sem. S toho čo píšem myslite že môžem byť tehotná? Pýtam sa preto lebo keď áno musím použiť tabletku..

Podobné otázky

  • Konizácia

    , Autor: kika2009

    Pán doktor a mozete mi napisat ake su Vase skusenosti zvyklo sa to vratit pacientkam a ak ano po kolkych rokov? Ten protein ki67 tam je , cize to znamena ze uz vzdy spolu s HPV bude robit rakovinove bunky???
    A takisto sleduju aj ostatne zeny, ktore uz mali zmeny ci iba pacientky s CIS?
    Priznam sa Vam uprimne som neskutocne vylakana, mam strasny strach, v noci nespavam, psychicky som sa zrutila, mam malu dceru a bojim sa o nu... Pisete, ze by som mala byt vyliecena, ale predsa sa bojim neskutocne ze nabuduce to uz bude invazivny karcinom. Este v marci som mala ASC-US a o pol roka HSIL , mozno ked si to dam zoperovat v marci nemala by som CIS vysledok. Je mi naozaj hrozne :(

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Ki67 je proteín nachádzajúci sa v bunkách pri ich delení (napr. pri rakovine), ale nie v pokojovom stave. Prítomnosť proteínu Ki67 vo vysokom percente buniek znamená, že nádor rastie rýchlo. Ak boli odstránené všetky zmenené bunky a ostalo iba zdravé tkanivo, z najbližšieho steru môže byť Ki67 negatívne. Rovnako tak aj HPV môže byť negatívne. Patologických nálezov na krčku maternice môže byť viacero, od ASC-US, ASC-H, LSIL až po HSIL, ktoré sa delí na CIN II, CIN III a CIS. S každým nálezom je stanovený príslušný postup. Je tiež potrebné povedať, že karcinóm nevznikne za mesiac, či dva. Je to dlhodobejší proces. Ak máte dcéru, určite odporúčam ju nechať v správnom veku zaočkovať proti HPV. Pri náleze ASC-US sa realizuje HPV typizácia, pacientka sa pri pozitivite HPV odosiela na kolposkopické vyšetrenie a podľa výsledku sa určuje ďalší postup. Dôležité je, že ste po zákroku a že sa to riešilo včas. Teraz je dôležité stav aj naďalej pravidelne sledovať. Ako som už spomínal, najvhodnejšie je sa v prípade nejasností pýtať ošetrujúcich lekárov, ktorí sa Vám budú vedieť najobjektívnejšie vyjadriť. Nebojte sa pýtať.

  • Kludovy rezim

    , Autor: Gery123

    Dobry den pan doktor, mozno vam to pride take ze sa vas opytam hlupost ale mne to proste neda a stale nato myslim. V 1. Tehotenstve som mala v 6tt zamlcany potrat. Som rh negativna. Teraz mam druhé tehotenstvo, som v 10tt. Zatial všetko ok, dietatko bolo sice o 3 dni cca mensie ale srdiecko bije kontrola bola v 8t a 5 dni. Doktor mi nariadil prisny kludovy rezim. Dodrziavam ho uz 2 mesiace. Do kontroly ostavaju 2 tyzdne. Moja otazka znie, co podla vas môžem robit. Som na marodke, skoro cele dni lezim, nevarim, neupratujem. Len uz vidim na sebe ze sa zadycham a to po prejdeni par metrov. V skratke sa chcem opytat, mozem podla vas aspon navarit? Môžem ist aspon na kratke prechadzky? Chapem ze mam vela oddychovat ale uz sa tu citim ako v klietke a bojim sa cokolvek robit ze potratim. Neviem ci to neberiem trocha prehnane. Obcas sa zamýšľam ci by dietatu nebolo lepsie, keby som hoc aspon nieco robila, ale necitila by som sa zufalo z tohto ničnerobenia. Mala som sice ruzovy vytok v 6tt ale vsetko bolo v poriadku.. Chcela by som teda vediet vas nazor, co by podla vas mal byt ten kludovy rezim.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, celkom nechápem, prečo máte v 9. týždni prísny kľudový režim. Podľa mňa sa môžete normálne pohybovať a vykonávať bežné činnosti. Zaležaním sa si skôr poškodíte, ako polepšíte. Predchádzajúce tehotenstvo ukončené zamlčaný potratom, ani špinenie, ktoré je do 16. týždňa tehotenstva normálne, nie je dôvod na prísny kľudový režim.

  • Odstránenie vaječníkov/maternice

    , Autor: Mišu2626

    Dobrý deň, som zdravá nosička BRCA2 genu a odhodlala som sa ísť na preventívne odstránenie vaječníkov. Moja otázka však je, že kým moj gynekológ odporúča odstrániť aj vaječníky aj maternicu kvôli lepšej možnosti prípadneho podavania hormonov po operácii a prípadným problémom, v nemocnici mi povedali, že je na mne či chcem vybrať aj maternicu, že nie je to z hľadiska brca2 potrebné. Neviem čo mám teraz robiť, bojím sa radikálnej operácie kvôli poklesu mechúra a podobným veciam a na druhej strane môj gynekológ mi teraz povedal o tých problémoch s prípadnou hormonálnou liečbou a kompikáciami s maternicou. Aký je pán doktor váš názor, ďakujem veľmi pekne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, je to naozaj tak. Ak ste nositeľkou BRCA2 génu, z profylaktického hľadiska je potrebné a dostačujúce odstránenie vaječníkov. Pri výkone sa realizuje odstránením celých adnex (vaječníkov a vajíčkovodov), ktoré tvoria anatomicky jeden komplex. Maternicu nie je potrebné odstraňovať. Pri BRCA2 sa nezvyšuje riziko rakoviny maternice, takže odstránenie maternice nemá zmysel. Maternica Vám drží panvové dno, močový mechúr, ..., má svoje opodstatnenie. Áno, odstránením vaječníkov Vám bude navodená menopauza. Tým, že ste nositeľom BRCA2 génu je veľmi otázne, či Vám bude nasadená hormonálna liečba. Je to dosť kontroverzná téma a záleží od viacerých okolností, aj od toho, či máte odstránené oba prsníky. Nepoznám však všetky informácie, okolnosti, vek, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Klenba

    , Autor: Iveta11223344

    Dobrý deň, rada by som sa chcela utvrdiť.. pred nejakým časom som si zabudla tampon v pošve. Odvtedy mam z toho strach a bojim sa co ak by som si ho niekedy zase raz zabudla.. možem sa spýtať ked si dokazem nahmatať krčok maternice z predu z bokov a aj zo zadu. Znamená to ze si dokazem nahmatať cely priestor posvy vrátane prednej a zadnej klenby ? Teda ak by som mala pochybnosti stačilo by mi len skontrolovať sa a byt v klude. Ďakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pri pochybnostiach je najvhodnejšie navštíviť obvodného gynekológa. Väčšina žien si dokáže nahmatať krčok, ako aj priestor klenieb pošvy, takže si zabudnutý tampón vedia bez problémov vybrať. Po vybratí zabudnutého tampónu je vhodné realizovať si vaginálny výplach Cloginom alebo Rosalginom a nasadiť kúru vaginálnymi probiotikami.

  • Kondóm v pošve

    , Autor: Anna82

    Dobrý deň.
    Mala som uviaznutý kondóm v pošve 3 dni. Proste po pohl. styku sa nám "stratil". Vpošve som hľadala, nič som nenašla, ani necítila, tak sme sa domnievali, ze ho len nevieme nájsť. Až po 3 dňoch som sa opäť pozrela prstami do pošvy, kedže mi z nej začala tiecť hustá biela zapáchajúca tekutina a tak sa mi az vtedy podaril ten kondóm vytiahnuť. Tabletku po som uz po 3 dnoch neuzila. Ide mi hlavne o moje zdravie. Kedze som v zahranici, nemam moznost ist k svojmu gynekologovi, az o tyzden. Bojím sa infekcie a podobne. Mam moznost niečo kupit docasne aj v lekarni bez predpisu, kym nenavstivim svojho gynekologa. Pripadne co mi odporucate? Dakujem za skoru odpoved..

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, vhodné je realizovať si vaginálny výplach, u nás je dostupný Clogin, či Rosalgin. Neviem však, kde v zahraničí sa nachádzate a čo v danej krajine majú k dispozícii. Následne si urobte kúru vaginálnymi probiotikami. Či sa týka tehotenstva, nemôžem s istotou povedať, že je tehotenstvo vylúčené, pretože nie je. Viac sa Vám takto neviem objektívne vyjadriť. Odsledujte si to.