Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,104 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Myóm na maternici

    , Autor: Trish23

    Dobrý deň pán doktor,
    čaká ma operácia - odstránenie myómu v nemocnici Agel v Šaci a chcela by som sa informovať, aká je priemerná dĺžka hospitalizácie pri laparoskopickej operácii. Myom má rozmer 31x30 mm. Mám 11 mesačného syna, ktorého kojím a dilemmu, či je nutné ho odstaviť alebo je možnosť nejakým spôsobom pokračovať v kojení. Ďakujem za Vašu odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak sa budete cíti dobre a priebeh hospitalizácie bude bez komplikácií, štandardná dĺžka hospitalizácie sú 4 pooperačné dni. Nie je potrebné laktáciu zastavovať, prsníky si budete odstriekavať.

Podobné otázky

  • Myóm na maternici

    , Autor: Lucka123456

    Dobrý deň chcela by som sa opýtať mama 43r ma myóm na maternici ktorý zatiaľ len sleduje gynekológ ci sa zväčšuje každé pol roka kontrolu ma až o 3 mesiace a teraz momentálne má dovolenku no mama už 5 deň po malej potrebe pozoruje krv na papiery bolesti brucha a niekdy tlak na konečník menštruácia jej skončila minulý týždeň chcem sa spýtať môže mať to krvácanie spoločne z myomom alebo je to niečo iné treba vyhľadať pohotovosť alebo počkať na gynekológa ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, uvádzané ťažkosti nemusia byť vôbec gynekologického pôvodu. Môže sa jednať aj o infekciu močových ciest. Nepoznám však žiadne bližšie informácie, okolnosti, ani výsledky vyšetrení, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Cytologia po operácii myomu

    , Autor: aki100

    Dobrý deň, pred 2 mesiacmi mi bol odstránený myom na maternici operačne rezom. Po mesiaci som bola na kontrole, všetko v poriadku, len klasické zmeny po operácii, jemne zrazeniky na maternici a trosku vrascitu strana maternice kde bol. Myom odstránený. Lekár mi robil pravidelnú cytologiu a dnes mi sestra volala ze výsledky neboli negatívne a mam prísť za pol roka na opätovný ster. Nic viac mi nepovedala len ze nebolo to negatívne. Idem koncom mesiaca ukončiť PNku tak snáď mi lekár povie viac. Chcela by som sa spýtat ci je to normálne po operácii že mám nejakú takúto zmenu, vždy bolo všetko v poriadku aj min. Rok.... V nemocnici mi dávali rôzne lieky, antibiotika atď. Imunita tiež oslabená a teda zákrok do tela. Mohlo by to s tým súvisieť ze aj cytologia nevyšla negatívna? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, výsledok cytológie nesúvisí s operáciou. Bližšie sa Vám takto pochopiteľne neviem vyjadriť. Je možné, že sú prítomné mierne zmeny na krčku, ktoré mohli nastať aj vplyvom poklesu imunity, preto bola odporúčaná kontrola o pol roka, čo je štandardný postup. Pri nejasnostiach sa informujte u Vášho obvodného gynekológa osobne. Vzhľadom k GDPR sa informácie cez telefón nepodávajú.

  • Myom

    , Autor: Mirka113

    Dobrý deň. Chcela by som sa spýtať. Mám 34 rokov , zatiaľ žiadne tehotenstvo. Zistili mi myom na maternici. Najskôr bol kyret-nepomohol. Krvacam stále a veľmi, už to trvá skoro rok. Začínajú aj neznesiteľne bolesti. Nabuduci týždeň v nedeľu som objednaná na laparoskopiu myomu. Beriem 3x denne Norethisteron. Prosím Vám prečo mi nezaberá a stále tak veľmi krvacam? Ďakujem veľmi pekne. PS: mám sa báť tej operácie ? Mám veľký rešpekt.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak je myóm umiestnený v stene maternice, kyretáž, ani užívanie Norethisteronu Vám nepomôže, pri stupňujúcich sa ťažkostiach je nutné chirurgické odstránenie myómu. Operácie sa báť nemusíte, rešpekt je úplne normálny.

  • Myom na maternici

    , Autor: Mandarinka7

    Dobry vecerChcela by som sa opytat na vas nazor Zistili mi myom na maternici vo velkosti 51x 88 mm Chcem sa opytat ci je potrebne to odstranit alebo este pockat.mam obcas krce aj bolesti v podbrusku a som nafuknuta. Pani doktorka povedala ze pokial nekrvacam netreba to vyberat iba sledovat.Mam 38 r. Deti nemam. Dakujem pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, jedná sa o pomerne veľký myóm. Ďalší management záleží od viacerých okolností, hlavne od toho, či plánujete otehotnieť, alebo nie. V prípade, že tehotenstvo plánujete, je preferovaná myomektómia, teda odstránenie samotného myómu, ak je to technicky možné uskutočniť. V prípade, že deti neplánujete, pri myóme takejto veľkosti, hlavne pri progresii rastu, je potrebné uvažovať aj o odstránení maternice. Nepoznám však žiadne bližšie okolnosti, lokalizáciu myómu, jeho progresiu rastu v čase, ani ďalšie potrebné informácie, hlavne Vaše subjektívne ťažkosti, preto sa Vám neviem takto bližšie objektívne vyjadriť. Nie je to len o krvácaní, 5 x 8 cm myóm pri raste môže deviovať maternicu, čo do budúcnosti môže spôsobovať ďalšie ťažkosti a komplikácie, môže spôsobovať bolesti, či už v podbrušku alebo v krížoch, ťažkosti s močením, krvácanie a v neposlednom rade v prípade snahy o tehotenstvo problémy s otehotnením...

  • Myom na maternici

    , Autor: ssussie

    Dobrý večer, som sedemnásť mesiacov po pôrode ukončenom akútnou sekciou pre podozrenie na odlučovanie placenty a kvôli viacnásobnom obtočení pupočníka drobcovi okolo krku. Pravidelne absolvujem každý rok prevenciu od 17 rokov, bola som aj po šestonedelí a aj po prvom menzese po pôrode a aj teraz po ďalšom roku. Pre silnejšie menš. krvácanie som absolvovala vag. UZV aj počas menzes, nakoľko stále kojím a objektívny nález je možný, že vraj len vtedy. Lekárka mi našla 1,9 x 1,7 cm myóm na maternici. Nariadila mi piť počas menzesu čistu citronovú šťavu a keď sa to nezlepší, že nasadí lieky ako Canavid a ešte čosi (nezapamätala som si názov). Tak sa chcem opýtať na ten myóm - je to spojene s hormonálnou rovnováhou ešte od pôrodu a najmä preto, že ešte kojím. Keby som prestala, pomohlo by to? Stáva sa to po pôrodoch často? Predsa, mám len 28 rokov ... A čo tá citrónová šťava? To mi ako pomôže? A je ta spominaná veľkosť ešte v "pohode". A hlavne by som chcela vedieť či môže ten myóm zaniknúť. Lebo cysta môže prasknúť a je po nej, myóm sa da dať preč len chirurgicky? Lebo svokra mi hovorila, že sa môže aj po liekoch "odlúpnuť." A ako dlho tam môžem ten myóm mať, keď nikdy mi ho nevideli na UZV a to som ich od pôrodu absolvovala asi štyri. A problémy so silnejším menzes mám od pôrodu :-/ Ale, že vraj je to po pôrode normálne. Ospravedlňujem sa za toľko otázok, ale na internete je všade len - myom rovná sa operácia :-( Ďakujem za odpoveď!

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    v prvom rade si myslím, že sa nemusíte zatiaľ vôbec znepokojovať. myóm veľkosti do 2 centimetrov nepredstavuje žiadnu hrozbu ani riziko pre vás samotnú. Silnejšie krvácanie môže byť spôsobené kojením a vôbec nemusí s myómom nijako súvisieť. Myóm reaguje na hormonálne zmeny, preto veľmi často počas tehotenstva rastú, ak je teda teraz 2 cm nie je to žiadny dôvod na obavy. Je veľmi pravdepodobné, že v tomto období dôjde k jeho spontánnej regresii (teda zmenšeniu až nebude na UZV viditeľný). Citrónova štava je ľudový recept a efekt je otázny, môže znížiť intenzitu krvácania no určite nevyrieši myóm. V súčasnosti sú dostupné lieky na zastavenie rastu a na "zmenšenie" myómu avšak vo vašom prípade takéto riešenie nie je zatiaľ nutné. Silné krvácanie by upravila antikoncepcia pre dojčiace ženy a myóm stačí skontrolovať o 3 mesiace.