Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,097 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Canesten - vedľajšie účinky

    , Autor: anna-4

    Dobrý deň,
    už 2 roky sa mi periodicky vracia svrbenie a pálenie, hlavne na vonkajších genitáliách, približne každých niekoľko mesiacov. Na gynekológii som bola dvakrát, vo výtere sa povrdili kvasinky. Predpokladám, že ide zakaždým o kandidózu, keďže príznaky sú stále podobné. Lekárka mi dvakrát predpísala Macmiror krém, ale odporučila mi, aby som tento problém už riešila sama, úpravou stravy a voľnopredajným Canestenom. Spočiatku mi krátkodobo zaberal bez výraznejších problémov, ale pri ďalších liečbach kandidózy čím ďalej tým viac pociťujem pri jeho užívaní nepríjemnosti. Tento týždeň som opäť začala pociťovať neznesiteľné svrbenie, tak som začala liečbu. Štvrtý deň aplikujem 2-3x denne Canesten krém, a zaviedla som si jednu Canesten tabletu. Svrbenie sa trochu zmiernilo, ale pociťujem bolesti v podbrušku, a na genitáliách čoraz väčšmi pálenie, podráždenie, začervenanie, odvčera olupovanie sliznice, dnes sa objavili dokonca drobné ranky. Môže íst o alergickú reakciu na klotrimazol? Naposledy som Canesten krém použila včera večer. Mám ešte doma zvyšný Macmiror, môžem aplikovať ten, alebo mám nejaký čas počkať? Existujú prípadne nejaké voľnopredajné lieky, ktoré by mi mohli pomôcť?
    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, s podobným problémom by som už navštívil obvodného gynekológa. Canesten Vám podľa môjho názoru už adekvátne nezaberie, s Macmirorom máme pomerne dobré skúsenosti, ale pri opakovane preliečovaných a vracajúcich sa kandidózach bude problém aj niekde inde. Skúsil by som užívanie vaginálnych probiotík, ako aj vaginálne výplachy Cloginom alebo Rosalginom.