Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,102 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • bolesť v podbrušku

    , Autor: re

    Dobrý deň. Asi pred tri a pol mesiacom som užívala 6 dní antibiotické tabletky a 6 dní probiotické tabletky do pošvy, vzhľadom na to, že mi bola nájdená infekcia pár mesiacov po pôrode. Asi týždeň po skončení liečby ma začalo počas mesiaca mierne pobolievať v podbrušku ako keď som bola tehotná, alebo ako keby som za pár dní mala dostať menštruáciu a pritom menštruáciu nemávam skoro vôbec bolestivú. A potom keď prišiel čas menštruácie, počas celých siedmych dní trvania ma pár krát za deň bolel ľavý vaječník (zrejme vaječník), niekedy boli bolesti dosť veľké. Niekedy mimo menštruácie má aj pár krát do mesiaca mierne svrbí pošva, najmä pravidelne pár minút, aj hodín po styku. Tehotná určite nie som. Čo môže spôsobovať tie bolesti mimo menštruácie?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    diferenciálna diagnostika bolestí podbruška je pomerne náročná a vyžaduje okrem laboratórnych odberov palpačné vyšetrenie, ultrazvukové vyšetrenie, eventuálne aj vyšetrenie chirurgom. Môže ísť o nepreliečený infekt pošvyprípadne o následok chronickej infekcie, ktorý sa prejavuje tvorbou zrastov, ktoré často spôsobujú nepríjemné ťahavé bolesti v podbrušku. Bolo by dobré navštíviť gynkológa, zopakovať odbery na kultivácie z pošvy, urobiť palapačné vyšetrenie a ultrazvuk. Podľa výsledkov ďalší postup.

Podobné otázky

  • Konizácia

    , Autor: Imelda

    Dobrý deň, 16.1.2024 som bola na konizácii kŕčka. Špinila som, bolesť v podbrušku 2dni, bolesť prešla. Od 20.1. mám bolesť v podbrušku, kŕče, nafukuje mi brucho, až na vracanie mi je. Od 20.1. mierne krvácam (ružovkasto-oranžová krv). Menzes mám dostať 3.2. Sú tieto stavy po zákroku normálne, prosím.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, špinenie sa po konizácii môže vyskytovať. Môže trvať aj 10 dní. Nepoznám však žiadne informácie ani okolnosti výkonu, nebol som pri výkone, takže sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností je najvhodnejšie navštíviť priamo zdravotnícke zariadenie, kde bol výkon realizovaný, prípadne navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Tabletka

    , Autor: Zuzka3

    Dobrý deň. Druhý deň užívam vaginálne kapsuly Macmiror Complex 500. Po užití lieku vyteká zo mňa žltá hustá hmota a cítim bolesť v podbrušku. Prečo je to tak?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tento kombinovaný antibioticko-antimykotický preparát je vhodné aplikovať si večer pred spaním, aby počas noci došlo k jeho dostatočnému vstrebaniu. Aplikované žltohnedé vaginálne globule po rozpustení a nedostatočnom vstrebaní môžu z pošvy vytekať vo forme žltého, či žltohnedeho hustého fluóru. Príčin bolestí v podbrušku môže byť viacero. Keďže nepoznám výsledky vyšetrení, ani nálezov, pre ktoré Vám bol tento preparát predpísaný, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý sa Vám bude vedieť najobjektívnejšie vyjadriť.

  • Bolesť v podbrušku

    , Autor: katarina511

    Dobrý večer. Už som tu písala ohľadom môjho problému s nepohodlim tam dole najčastejšie pri sedení a pocitom neuplneho vyprázdnenia močového mechúra. Mám strach že by sa mi mohol opäť vrátiť zápal močových ciest z ktorého som sa spamätavala tak pol roka a ešte som mala aj zápal pošvy kde som užívala Canesten. Teraz som 9 pred plánovaným začatím menštruácie. Nie vždy býva pravidelna. Pociťujem bolesti podbruška a niekedy aj krížov. Býva to tak každý mesiac pred menštruáciou. Môže sa jednať o pms aj keď som 9 dní pred? Lebo taktiež je bolesť podbruška aj príznakom zápalu močových ciest, už som z toho taká v strese že neviem čo mám robiť. Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin pobolievania v podbrušku môže byť viacero. Môže sa jednať aj o prejavy predmenštruačného syndrómu, nevylučujem však aj možný začiatok zápalu močových ciest. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri ťažkostiach s močením, hlavne pálením, rezaním pri močení, častom močení, či pri pocite neúplného vymočenia sa bude potrebné realizovať urologické vyšetrenie.

  • Bolesť v podbrušku

    , Autor: katarina511

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, čo môže signalizovať bolesť v podbrušku ako pri menštruacii. Menštruáciu som mala naposledy 11.11 a trvala 6 dní. Ovualcia mi podľa kalkulačky vychádza na 30.11. môže to byť ovulácia, čo spôsobuje bolesť? Čo iné by mohlo byť príčinou z gynekologickeho hľadiska. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, podľa opisu sa u Vás môže jednať aj o ovulačné bolesti. Menštruačný a ovulačný cyklus sú dva samostatné cykly, ktoré síce na seba nadväzujú, ale prebiehajú samostatne. Ovulácia štandardne prebieha na 14.-16. deň menštruačného cyklu, ale môže byť aj posunutá, takže k nej môže dôjsť skôr alw aj neskôr. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Močové cesty

    , Autor: Daniela S


    Dobrý deň, chcem sa opýtať začala som mať takýto problém.Bolest v podbrušku, krvácanie mimo cyklu,časté močenie.Urobila som si domáci test na chlamýdie kde to síce nebolo 100 percentné ale videla som tam pozitívny test.Bola som u svojho gynekológa kde mi urobila USG,zobrala výter, moč. USG bol v poriadku že tam nevidí z čoho by som mohla mať taký problém,výter bol tiež v poriadku akurát lactobacil tam bol a v moči som mala krv teda aj zvýšené CRP p.doktorka mi napísala Macmiror tablety po ich dobrati som bola na crp aj moc išiel na rozbor a výsledky boli v poriadku.Po 5 dňoch mám zase nepríjemný pocit že mam plný močový mechúr a chodím častejšie na wc,nemám pálenie ani rezanie.Preto sa chcem opýtať mohlo to byť tak že sa z vyteru a moču nemuseli zistiť chlamýdie?Alebo lieky Macmiror nezabrali? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa opisu Vám nebol realizovaný výter z krčka na chlamýdie, mykoplazmy, ureaplazmy ale iba klasický výter z pošvy na kultivačné vyšetrenie, z ktorého sa prítomnosť chlamýdií nezistí. Macmiror chlamýdie neprelieči. Nevylučujem, že sa u Vás nejedná o chlamýdiovú, či ureaplazmovú infekciu. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Je potrebné navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vám realizuje potrebné vyšetrenia a stanoví ďalší postup.