Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
5,986 otázok , Gynekológ

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v 1. súkromnej nemocnici Košice-Šaca.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Belara

    , Autor:

    Dobrý deň. Beriem HAK Belara a počas 7 dňovej pauzy som 5ty deň brala zvýšené množstvo vitamínu C vo forme tabletiek a počula som že to znižuje účinnosť HAK. Je to pravda? V ten večer som mala nechránený styk ale partner sa spravil mimo mňa.

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, hormonálna antikoncepcia znižuje využitie vitamínu C, na druhej strane vo vysokých dávkach (1000 mg a viac) môže vitamín C zvyšovať hladinu estradiolu a z nízkodávkovej tablety sa tak môže stať „vysokodávková“. Je pravda, že vysoké dávky vitamínu C môžu podľa niektorých štúdii znižovať účinok hormonálnej tabletkovej antikoncepcie, no iné štúdie tento vzťah nepotvrdili. Ak užívate tabletky hormonálnej antikoncepcie pravidelne a neužívate viac ako 1000 mg vitamínu C, nemusíte sa obávať.

Podobné otázky

  • problem

    , Autor:

    Dobrý deň, mám otázku. Beriem HAK belara už 3.mesiac a snažím sa ju brat pravidelne takmer na minuty. V posledných dňoch mám občas návaly tepla pribrala som pár kíl a často mi hlasno trávi, občas mám plyny. Môžu byt tieto príznaky ako vedľajší účinok HAK alebo čo to môže znamenať? Nemôžem byt tehotná napriek pravidelnému užívaniu?

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, za predpokladu pravidelného užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie je pravdepodobnosť tehotenstva minimálna. Každá hormonálna antikoncepcia má svoje vedľajšie alebo nežiadúce účinky. Pri pretrvávaní ťažkostí navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Pauza

    , Autor:

    Dobrý deň užívam HAK Belara a počas 7 dňovej pauzy som mala na 5ty deň nechránený styk ale partner sa do mna nespravil. Menštruáciu som už nemala. Tabletky sa snažím brat načas, nikdy som žiadnu nevynechala. Mám počas dňa návaly horúčavy. Môžem byt tehotná alebo čo to môže znamenať?

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, za predpokladu pravidelného užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie ste chránená aj počas sedemdňovej pauzy a tehotenstvo je málo pravdepodobné. Skôr sa môže jednať o nejaký nežiadúci alebo vedľajší účinok hormonálnej antikoncepcie. Odsledujte si to. Pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Belara

    , Autor:

    Dobrý deň. Môže paralen alebo algifen oslabiť účinok Belary?

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, Paralen účinok antikoncepcie neovplyvní.

  • Belara - spinenie

    , Autor: Eva

    Dobry den. Mam 40 rokov. Druhy mesiac beriem Belaru. Po cely cas mam slabe spinenie (okrem menstruacie) . Mam pockat este mesiac ci sa to same upravi alebo ist k lekarovi. Dakujem

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, počas užívania hormonálnej antikoncepcie je v začiatkoch užívania špinenie pomerne časté. Odsledujte si to, v prípade pretrvávania ťažkostí alebo nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Antibiotika

    , Autor: Miriam

    Dobry deň pán doktor znižuje účinnosť antikoncepcie Belara ,3dňové antibiotikum azitromycin sandoz 500 mg? Ak ano kolko dni/týždňov sa treba chrániť inak aj po dobrani antibiotik?

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, áno, preto počas užívania ako aj 10 dní po doužívaní antibiotík používajte aj doplnkovú mechanickú formu antikoncepcie (kondóm).