Poradňa fyzioterapeuta

Poradňa fyzioterapeuta
180 otázok

Na vaše otázky odpovedá Mgr. Lucia Madejska.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa fyzioterapeuta
  • barefoot obuv

    , Autor: Trinásta komnata

    Dobry den, odvsadial pocuvam o trende barefootovej obuvi, mnoho mamiciek ju detom kupuje ale ja medzi nou a beznou nevidim rozdiel okrem toho ze napodobuje chodzu naboso, ale ako ju nosit? Mozem si ju obut aj ja aj dieta kedykolvek? Resp. je dobre ju vobec nosit? Nejak sa mi to nepozdava. taktiez sa chcem spytat, ci by ste mi vedeli odporucit nejaku predajnu obuvi, kam sa vybrat za dobrymi topankami a co su dobre to vlastne dobre topanky?
    Dakujem
    13. komnata

    Odpovedá: Mgr. Lucia Madejska

    Dobrý deň,
    Barefoot topánky boli primárne vyvinuté na zlepšenie a vytvorenie propriocepcie. Čiže na vnímanie signálov z podkladu do svalov a šliach chodidla, ktoré následne majú vplývať na spevnenie a zlepšenie funkcie. Vhodné proprioceptívne signály k nám prídu z mäkkých povrchov ako je tráva, nepravidelná, kamienková, lúčna alebo lesná cesta, piesok. Chôdza v týchto topánkach po betóne a tvrdých povrchoch, po ktorých bežne chodí dnešný človek nevyšle do tela žiaden stimulačný signál, na základe ktorého by sval alebo šľacha mali lepšie pracovať.
    U detí by sa mali topánky vyberať tak, aby v nich bolo dostatok miesta na rast chodidla, nie však viac ako jedna konfekčná veľkosť. Nemôžu byť veľmi voľné, aby sa pri chôdzi nevyzúvali. Preto je vhodné, aby mali šnurovanie alebo pevný suchý zips, čo udrží členok pevne v zadnej časti topánky. Jemne vystužená päta topánky udrží pätu dieťaťa v anatomicky vhodnom postavení a tak zabezpečí plnohodnotnú funkciu svalov chodidla. Preto nie je vždy potrebná anatomická stielka na podporu pozdĺžnej klenby. Podrážka by mala byť ohybná v prednej časti (1/3 z celkovej dĺžky podrážky), aby sa mohli voľne ohnúť prsty pri zdvihnutí päty. Zadné 2/3 podrážky by mali byť pevnejšie, aby spolu s vystuženou pätou dopomohli stabilite a vhodnej funkcii svalov. Detské chodidlo narastie spravidla o dve veľkosti ročne, preto je vhodné kontrolovať veľkosť topánok každých 6-8 týždňov. Niektoré deti majú chodidlá kratšie a bacuľatejšie, iné tenké a dlhé. Toto je ďalší faktor, na ktorý treba myslieť pri výbere detských topánok.
    Pri výbere topánok pre dospelých platia veľmi podobné pravidlá ako u detí. Snažíme sa vyberať takú obuv, aby nám bola čo najpohodlnejšia a zohľadnila tvar nášho chodidla. Ideálne je, aby bola topánka vyrobená z prírodných materiálov, aby koža chodidiel mohla dýchať. Veľkostne dospelý človek nepotrebuje rezervu v topánke, topánka by bola veľká a nesedela by dobre. Obuv je vhodné kupovať v poobedňajších hodinách kedy je chodidlo už trochu opuchnuté. Dospelí majú často jedno chodidlo trochu väčšie ako druhé, preto je potrebné si vyskúšať obe topánky na obe nohy.