Poradňa detského psychológa

1,435 otázok

Na otazky odpovedá psychologicka.

ARCHÍV: Poradňa uzamknutá 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • 1. rocik

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den, chcem sa spytat, mam prave rocneho synceka, narodil sa v 38tt, uplne v poriadku.pokusa sa sam chodit, je na tom podla mna motoricky slusne na jeho vek, ale co ma trapi je skor jeho schopnost hovorit, komunikovat a nezaujem o veci ako take. zatial co dokaze vyslovit su len poskladane slabiky mama,tata, dada a podobne, podla mna nemaju nejaky zvlast vyznam, lebo ich opakuje dookola. dalej, nevie ukazat kde ma ocko, rucku a podobne, nevie napodobnit ani rozoznat zvieratka, nevie ukazat kde je lampa, dvere, okno, nevie dat papa ...viem, ze to nejake deticky nevedia a ze ho nemam porovnavat so sestrou, ktora to v jeho veku vedela. jemu sa v 3 mesiaci zrastla fontanela na spicku prsta, potom ju uz nemohli najst a to ma trapi, hlavicka sice rastie, teraz ma cca 43cm, ale nejako sa o neho bojim, je normalne, ze nema o nic zaujem? vie postavit vezu z 4 kociek a vsetko vsade vklada a podobne, ale to co je pre ine deti normalne, to proste nevie. prosim vyjadrite sa k tomu, mam sa zacat obavat o jeho dusevny vyvoj? teraz by sme mali ist na kontrolu k neurologovi, ci je hlavka v poriadku. dakujem.

    Odpovedá: Mgr. Miroslava Zimányiová

    Podľa vášho popisu sa neviem jednoznačne vyjadriť. Na posúdenie, či je jeho vývin primeraný jeho veku, je potrebné mať viac informácií a treba dieťa vidieť.
    Porozprávajte sa preto s neurológom, či by neurologické "problémy" mohli mať vplyv aj na jeho psychomotorický vývin. Prípadne vývin vášho dieťaťa konzultujte aj so psychológom, ktorý má skúsenosti aj s malými deťmi - klinickým psychológom alebo s psychológom v pedagogicko - psychologickej poradni.