Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand

Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
403 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Katarína Legrand, alias OkiDoki, pediatrička  a mama dvoch dcér. Je autorkou úspešnej knihy Pediatra pre zvedavých rodičov.   

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
  • Hysaky po spanku

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Máme doma 3 ročného chlapca, ktorý ako malý prekonal 2krat febrilne kŕče. Neurológ epilepsiu vylúčil. Avšak vo väčšine prípadov po spánku cez deň ( či už doma alebo počas cesty v aute) sa malý zobudí a dostane hysak. Je ako keby ho niečo posadlo, kričí aj 40-60 minút vkuse. Nesmieme sa ho ani dotknúť..má otvorené oči, bije nás, kope, škriabe, sebe trhá vlasy. Nemôžme sa ho ani dotknúť, nič nepomáha "to vypnúť" . Ani objatie, ani keď naňho hovoríme. Všetko to iba zhorší. Vždy keď to po spánku cez deň naňho príde, trvá to minimálne 40 minút a vypnúť to nejde nijako. Nikdy to kratšie netrvá. Už sme zúfalí a nevieme čo robiť. Neurológ tvrdí že je všetko v poriadku. Tak prečo má potom naše dieťa takmer po každom dennom spánku hysak pri ktorom fyzicky ubližuje sebe aj nám ? Vyzerá ako posadnutý, normálne sa ho bojíme. Chodíme s mužom doslova dobití, doškriabani. Strašne nás to trápi a nevieme čo s tým, ako mu pomôcť. Prečo sa to deje. Vždy po Tom amoku nám začne hovoriť ako nás ľúbi a že ho to mrzí, že nevie prečo to urobil . Psychologicka povedala iba, že je to náročné dieťa s nadpriemerným intelektom. Prečo sa to potom deje iba po spánku ? Čo s tým robiť ? Ďakujem .

    Odpovedá: MUDr. Katarína Legrant

    Prajem pekný deň! Nuž vidím, že už ste hovorili aj so psychológom, ktorý je v tejto veci popri neurológovi asi najerudovanejší odborník. To, čo popisujete sa veľmi podobá na "nočný des", ktorý mávajú deti v približne takomto veku, ale najčastejšie to prichádza v spánku v noci (vyzerá to ako psycho-motorický nepokoj, dieťa vyzerá ako zobudené, ale v princípe nie je zobudené a nič nepomáha, musí to len odznieť). U Vás je to po poobednom spánku, podľa toho, čo píšete, predpokladám, že v noci spí dobre a ráno sa zobúdza dobre. Zaujímalo by ma, či sa po poobednom spánku zobudí spontánne sám alebo ho budíte. Pretože deti vedia byť veľmi mrzuté, ak nemôžu dospať to, čo im je treba. Takže skúste ho nechať spať tak dlho poobede, ako potrebuje (ak tomu tak nie je). Taktiež nemá význam do toho amoku vstupovať, takže zabezpečte hlavne, aby sa niekde neobúchal alebo si vážnejšie neublížil a nechajte to tak. Na nejaké ďalšie riešenia by bolo vhodnejšie, ak by sme sa vedeli o tom porozprávať - ideálne cestou videokonzultácie:
    https://services.bookio.com/oki-doki/widget
    Z úvodu by som sa snažila o veľmi kvalitnú stravu (bez akýchkoľvek konzervantov a aditív) a taktiež znížiť množstvo rýchlych cukrov v strave - aby sme znížili pravdepodobnosť nejakých externých stimulantov pre CNS. Môžete tiež skúsiť doplnok výživy s omega-3 a na týždeň-dva mu dať B-komplex kv. 1x15kv. denne.
    Na viac odporúčaní by bol vhodný rozhovor.
    S pozdravom doki Katka