Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand

Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
403 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Katarína Legrand, alias OkiDoki, pediatrička  a mama dvoch dcér. Je autorkou úspešnej knihy Pediatra pre zvedavých rodičov.   

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
  • Zachvaty hnevu

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, chcela by som sa opytat, mam 2 a pol rocneho syna.
    Je to taka svojska povaha, tvrdohlava. Momentalne mame problem s tym ze sme odstranili cumlik na ktorom si velmi isiel.
    Pekne sme mu vysvetlili ze uz je velky na cumel atd, pekne to aj pochopil. A ked pyta cumlik povieme mu, ze je prec atd a aj to chape. No ako sa odnaucil bez cumla tak sa zvysili amoky, nechce spat cez obed ( vzdy sa vedel na nom ukludnit a zaspat do 5m) teraz ho nahaname po byte a je bez spanku. Celkovo je nervoznejsi, vie sa dostat do takeho amoku ktory trva aj polhodnu a mava ho skoto kazdy den. Mysliste je ze to tym cumlom? Tie amoky su naozaj velmi intenzivne, velmi zuri.

    Odpovedá: MUDr. Katarína Legrant

    Prajem pekný deň! Ono, Váš syn je vo veku, kedy objavuje emócie, objavuje svoje ja, svoje možnosti a svoje hranice. Je to náročné obdobie a odporúčam prečítať si aspoň nejakú literatúru, aby ste tomu lepšie porozumeli a vedeli sa k tomu postaviť - napr. "Vyskúšala som už všetko" od Isabelle Filliozat, kde je krásne rozpísaný každý polrok od 2 do 7 rokov - ako sa deti správajú v tých obdobiach, prečo a, čo s tým môžte ako rodič robiť. A potom samozrejme "Ako hovoriť, aby nás deti počúvali..." od Adele Faber a Elaine Mazlish. S cumľom to môže mať akurát ten súvis, že sa s ním vedel upokojiť a teraz sa nemá, ako upokojiť. Tak je to samozrejme náročnejšie. A spánok je dôležitý - ak nebude spať, bude ešte nervóznejší. Budem Vám držať palce v tomto novom období, aby ste to zvládli, čo najlepšie. S pozdravom doki Katka