Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand

Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
360 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Katarína Legrand, alias OkiDoki, pediatrička  a mama dvoch dcér. Je autorkou úspešnej knihy Pediatra pre zvedavých rodičov.   

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
  • Vyprázdňovanie

    , Autor: Lucula

    Dobrý deň chcela by som sa spýtať náš 3r syn bol 2 mesiace dozadu odplienkovaný ale začal kolobeh s vyprázdňovaním zo začiatku v pohode ale ako sme sa ho pýtali každú chvíľu či nejde aj kakať tak proste sa stalo,že 2 dni nekakal na 3 deň sa už vykakal potom sa to upravilo fajn kakal každý deň potom zas prišlo k tomu že každý druhý deň potom zas bolo fajn a teraz sa pasujeme zas týždeň a pol ale zas to je také že kaká ale sú to viac menej "bobky". Jedálniček som nemenila tak ako aj doteraz papá pričom som teraz pridala aj vlákninu ale je každý deň buď čerstvú zeleninu alebo ovocie,každý deň nejaka zeleninová polievka,druhé raz mäsko alebo spravím aj sladký obed. Pije cca 1l (niekedy niečo viac inokedy menej). Mám sa radšej objednať u našej pediatričky alebo to môže ma súvislosť s tými plienkami. Inak je aktívny, nesťažuje sa že ho bolí bruško aj na dotyk je mäkké a jesť mu chutí. A pri vyprázdňovaní sa nejako extra nesilí a ani neplače natešene príde keď spraví aj malé kako.
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Katarína Legrant

    Dobrý deň! Nuž každá zmena môže priniesť aj nejaké komplikácie alebo zmeny režimu/správania. Aj keď to stále riešite a stále o tom hovoríte, môže to to dieťa ovplyvniť nie presne tak, ako by ste chceli. Možno si k tomu skúste len raz niečo povedať a nechať to už na ňom a nie stále za ním chodiť, či už potrebuje alebo nie. On môže byť z toho nervózny potom a furt vlastne rieši v hlávke - kakať/nekakať. Keď to nebudete riešiť, keď bude cítiť potrebu, pôjde proste kakať. Samozrejme ten dostatočný príjem tekutín je dôležitý. Môžte dať aj dáke probiotiká. Taktiež veľa semiačok, orechov, ovsené vločky aspoň raz do týždňa, ľanové semiačka tiež zaradiť do stravy aspoň občas, mäso nemusí mať každý deň, hlavne, nech má zeleninu a ovocie a celozrnné obiliny, kyslomliečne výrobky. Nech je v tom pohoda a nie tlak. A stolica raz za tri dni je v poriadku - ak to nie je s trápením sa a bolesťou. Takže stále je to u Vás asi celkom oukej, len teda možno treba len to menej riešiť. S pozdravom doki Katka