Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand

Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
412 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Katarína Legrand, alias OkiDoki, pediatrička  a mama dvoch dcér. Je autorkou úspešnej knihy Pediatra pre zvedavých rodičov.   

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
  • Problém s bruškom

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň

    Mam taký problém s ktorým si neviem rady.

    Môj syn práve začal siesty mesiac. Po oficiálnej zdravotnej stránke je úplne v poriadku. Už nie je dojčený, Používame Novalac PRE a Novalac 1. ( PRE používame už od druhého mesiaca ako doplnok, z dôvodu malého množstva materského mlieka)

    Negrcká, stolica je riedka vďaka prípravku od lekára( ma problém s veľkosťou otvoru a ma ešte jeden slepí otvor, Všetko sa už ale rieši. Naplánované je MRT a aj Operácia)

    Moja otázka znie: čo mu môže bit?
    Či už po jedle alebo mimo, občas ho chytí strašný plač. Nie z nudy ale ako by mal bolesti. Nedá sa nijako utíšiť, len keď si ho vezmem do nosiča na hruď. Vtedy prestane plakať hneď. Potom vydáva zvuky ako by tlačil do plienky, také vrčanie (ako keby mal pálenie záhy alebo niečo také) ale bruško nenapína a ani nevystiera nožičky. ( Keď že ho mam v nosiči, cítim každý jeho pohyb a aj to ci ma naduté bruško alebo je plný a musí kakať. Nie je veľmi na tesno tak že tam problém nie je)
    Toto trvá par minút a potom sa ukludní a zaspi.
    Tento problém ma asi 2 mesiace. Predtým vrčal len keď kakal, išlo mu to ťažko von pre hore zmienený problém. Stáva sa to jeden až dva krát denne alebo niekedy je aj par dni klud a potom to príde znova.

    Odpovedá: MUDr. Katarína Legrant

    Prajem pekny den! Velmi rada by som Vam poradila, avsak trosku sa stracam v popise problemu, ktory, zda sa, budete aj riesit diagnosticky a chirurgicky. Takze v prvom rade si treba byt isty, ci jeho tazkosti nesuvisia s jeho hlavnym problemom, a potom mozme zvazovat, z coho ma plac, ci bolesti. Podla toho, co popisujete, mi to pride ako skryty reflux, avsak mozem sa mylit. A hlavne naozaj dobre nerozumiem jeho hlavnym tazkostiam a to je vcelku zasadne. Takze sa nechcem vyjadrovat vo veci, ktorej nerozumiem. Dakujem za porozumenie. S pozdravom doki Katka