Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand

Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
412 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Katarína Legrand, alias OkiDoki, pediatrička  a mama dvoch dcér. Je autorkou úspešnej knihy Pediatra pre zvedavých rodičov.   

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
  • Kúpať dieťatko každý deň?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    v poslednom čase sa hovorí, že dieťa by sa nemalo kúpať každý deň, kvôli tomu, že sa zbytočne vysušuje pokožka. Ako je to vlastne? Mám 7 mesačnú dcéru a viac-menej sa kúpe obdeň. Keď sme boli malí my s manželom, kúpanie bolo na programe len v sobotu :). Čo odporúčate mamičkám? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Katarína Legrant

    Pekný deň prajem! Áno, novorodencov odporúčame kúpať obdeň, presne z tých dôvodov ako píšete. Avšak ja osobne, následne rodičom odporúčam ďalej sa riadiť podľa dieťaťa. Ak má dieťa vodu rado a teší sa z kúpania, po prvom-druhom mesiaci nevidím problém kúpať dieťa aj každý deň, v zmysle dopriatia pocitu nadnášania malému bábätku. Pripomína mu to bruško, kde boli tiež vo vode. Takže za mňa, z úvodu obdeň, a potom podľa Vašej a bábätkovej lubovôle. Nezastávam žiaden extrém. Ak sa bavíme o väčších deťoch, ako je Vaše, tam už by som to vyslovene brala ako aktivitu, ktorá, ak je pre dieťa zábavná, ak už bude sedieť, môže si prelievať a inak sa hrať vo vode, čo je veľmi prospešné pre psychomotorický vývoj. Ak sa chceme pozerať na kúpanie ako vyslovene očistnú aktivitu, je pravda, že deti v princípe nie sú špinavé, nepotrebujú sa umývať každý deň. Kým nechodia po blate a ihriskách, nemajú byť veľmi od čoho špinavé. Jediné miesto, ktoré potrebuje "čistiť" je okolie konečníka, kvôli stolici. To môžte riešiť umývaním pod tečúcou vodou po každom kakaní, ale u týchto väčších detí, je už fajn, vrámci kúpania namydliť okolie konečníka. Ideálne, čo najoobyčajnejším mydlom, napr.: https://www.imkorganics.sk/madara-kind-jemne-mydlo-250-ml-p5239/. Toľko môj pohľad na kúpanie. S pozdravom doki Katka